A gondnok és a kukás hőstettei az Anfield Roadon

A gondnok és a kukás hőstettei az Anfield Roadon

, anfield

Fa-Kupa, 4. forduló

Hőseink valának: Richard Pacquette iskolai gondnok centerben, Tony Taggart kukás és szemetes a balhátvéd posztján, Jamie Collins tanító a középpályán (csapatkapitányként), vagy például Rocky Baptiste, a csatár (aki Londonban szeretne taxisofőr lenni). A mese egy félidő után véget ért, de a hatodik ligás Havant & Waterlooville a mennybe ment. Csúcs volt az érzés.



Az FA-kupa 137 éves történetének legnagyobb meglepetése lett volna, ha a hatodik liga (Blue Square South) 12. helyén álló Havant & Waterlooville legyőzi 18-szoros bajnok Liverpoolt, amely 123. hellyel feljebb áll az aktuális bajnoki ranglétrán.

100:1

Közép-európai idő (CET) szerint szombaton délután 16 órakor 100:1 volt a szorzó a Havant továbbjutására. 16:08-kor az odds 21:0-ra csökkent. Az iskolai gondnok, Richard Pacquette ugyanis vezetést szerzett a kiscsapatnak. Gyönyörű, hardcore nyitány: január 26-án egyszeriben kitavaszodott.

6000:11

"Probably the best pub-team in the FA-cup" - feszítettek egy saját gyártmányú, alkalmi transzparens mögött büszke mosollyal a Havant hívei. Alighanem tényleg a legjobb kocsmai csapat a kupában a Havant, amely idén a Bognor Regis, a Fleet Town, a Leighton Town, a York City, a Notts County és a Swansea skalpját is megszerezte. Ebből is kitűnik, hogy a klub történetének aranykora játszódik éppen, az Anfield Roadra ezért hatezer lelkes drukker kísérte el a 11 bátor outsidert.

Para Havant

Már az is parajelenség volt, hogy a Havant vezetést szerzett az Anfielden. Amikor pedig 1-1-nél a Havant másodszor is vezetést szerzett, az a (csúnyácska ön)gól futballforradalmi eseménnyé vált: javíthatatlan romantikusok hitét adta vissza szerte a világon. Az angol VI. liga déli csoportjának 12. helyén álló (s idei 10 idegenbeli bajnokijából csak egyet nyerő) Havant & Waterlooville 2-1-re vezetett az ötszörös BEK/BL-győztes FC Liverpoollal szemben az Anfield Roadon. Az már nem tavasz volt, hanem vegytiszta eksztázis; "We are going to Wembley" - szólt a félájult kórus a vendégszektorban, berámolunk még kettőt, és irány a Wembley, támadááás!, az óra 16:20-at mutatott (CET), s a Havant sikerére már csak 16:1 volt az odds.

Szia Gerrard!

Az időt itt kellett volna megállítani. Hogy mi történt ezután? Az első gól szerzőjét, az iskolai gondnok Pacquette-et (aki ifjonti éveiben a QPR serdülőcsapatában együtt focizott az azóta angol válogatott Peter Crouchcsal) a csere mentette meg a végkimerüléstől, de addigra felszívta magát a Liverpool, és az izraeli Benayoun 15 perc alatt mesterhármast lőtt. A mese véget ért, Benítez a végén még szimpatikus gesztusként pályára küldte Steven Gerrardot, hogy a Havant őszinte amatőrjei testközelből is megcsodálhassák kedvencüket (Gerrard gyorsan adott egy gólpasszt Crouchnak, ezzel lett 5-2).

Szája tátva

Tanulságos mérkőzés volt a Derby County-Preston North End is: az első liga sereghajtója a második liga sereghajtójától kapott egy négyest, de olyan simán, hogy a Derby új edzőjének, Paul Jewellnek tátva maradt a szája (1-4). Az Arsenal kiheverte a Tottenham elleni hétközi sokkot (1-5), és intő jelleggel berámolt Keegan Newcastle-jének egy hármast (3-0). Ki állítja meg Cristiano Ronaldót? Nem a Tottenham: a 22 éves portugál kettőt lőtt a Spursnek (ManUtd-Tottenham 3-1), s idén már 25 gólnál jár.

Lufibuli

Enyveskezűek jártak a Bramall Lane-en, és a Sheffield United-Manchester City mérkőzés alatt kirabolták a manchesteriek öltözőjét. Közben a pályán is megrövidítették a ManCityt, Sven-Göran Eriksson együttese 2-1-re kikapott a második ligás Sheffieldtől, s a Pengék nem akármilyen góllal szereztek vezetést. A manchesteri szurkolók ugyanis kék és fehér luftballonokkal dobálták tele a pályát, de nem voltak előrelátók, mert saját kapujuk környékét árasztották el lufikkal. Egy ilyen ballon tréfálta meg Michael Ballt, a ManCity hátvédje szó szerint luftot rúgott a labda helyett, a sheffieldi Shelton pedig könnyedén a kapuba passzolt.

Millwall, mint régen

Ha rendbontás, akkor Millwall: a délkelet-londoni csapat (s vele együtt a harmadik liga közönségét puhának találó millwalli tábor) Coventrybe látogatott, ahol a Flying Standard nevű kocsma galériáján pillanatok alatt átalakult az enteriőr. A BBC jelentése szerint a Millwall huligánjait a rendőrök csillapították le, a Millwall játékosait pedig régi ismerősünk, a Coventry máltai légiósa, Michael Mifsud. Az FA-kupa 4. fordulójában egyetlen döntetlen sem született, így egyetlen mérkőzést sem kell megismételni. Ilyesmire 1957 óta nem volt példa.

FA-Kupa, 4. forduló


Southend (III)-Barnsley (II) 0-1
Mansfield Town (IV)-Middlesbrough 0-2
Arsenal-Newcastle 3-0
Coventry (II)-Millwall (III) 2-1
Oldham (III)-Huddersfield (III) 0-1
Barnet (IV)-Bristol Rovers (III) 0-1
Liverpool-Havant & Waterlooville (VI.) 5-2
Southampton (II)-Bury (IV) 2-0
Portsmouth-Plymouth (II) 2-1
Derby County-Preston (II) 1-4
Watford (II)-Wolverhampton (II) 1-4
Peterborough (IV)-West Bromwich (II) 0-3
Wigan-Chelsea 1-2
Hereford (IV)-Cardiff (II) 1-2
Manchester Utd-Tottenham 3-1
Sheffield Utd (II)-Manchester City 2-1


A győztesek továbbjutottak a nyolcaddöntőbe.


(anfield)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább