Átigazolások, sérülések, címlapsztorik - mi történt a héten?

Átigazolások, sérülések, címlapsztorik - mi történt a héten?

, focitipp

Heti futballhíradó

Gera és Buzsáky gólt rúgott az angol másodosztályban. Kiesett a Juventus az Olasz Kupából és elvették a Real skalpját is a Primera Ligában. A múlt hét eseményei, napról-napra.



Január 28., hétfő

Az angol Stuart Baxter lett a finn válogatott szövetségi kapitánya. Az 54 éves Baxter korábban a Dél-Afrikai Köztársaság szövetségi kapitányaként is dolgozott.

Az Angola elleni 3-1-es vereség után lemondott posztjáról Henryk Kasperczak, a szenegáli válogatott lengyel szövetségi kapitánya.

Január 29., kedd

Visszatért a Partizanba Nenad Djordjevics: a 28 éves szerb válogatott középhátvéd a 2006-os világbajnokság után szerződött a japán Jeff Unitedbe.

A Juventus 11 millió euróért leigazolta a Liverpool mali középpályását, Mohamed Sissokót.

Gera Zoltán bombagólt lőtt , a West Bromwich azonban így is 2-1-re kikapott a kiesőhelyen álló Prestontól az angol másodosztályban - a Preston ráadásul kettős emberhátrányban, 9 emberrel fejezte be a meccset.

Olasz Kupa, negyeddöntő, visszavágó: AS Roma-Sampdoria 1-0, az első meccsen 1-1, továbbjutó a Roma 2-1-es összesítéssel.

Január 30., szerda

A Benfica 3 és félmillió euróért megszerezte a Sevilla kongói születésű csatárát, Aziza Makukulát. Makukula, aki a szezon első részét kölcsönjátékosként a Maritimo csapatánál töltötte, 4 és féléves szerződést írt alá.

A Deportivo La Coruna féléves kölcsönjátékra megszerezte a Nantes svéd válogatott középpályását, Christian Wilhelmssont, aki legutóbb a Boltonban szerepelt.

Négyéves szerződést kötött a Tottenham Hotspurrel a Glasgow Rangers skót válogatott középhátvédje, a 23 éves Alan Hutton. Az átigazolási összeg 8 millió font volt.

Az angol Premier League-ben a West Ham egy utolsó percben lőtt büntetővel legyőzte a Liverpoolt, a Manchester Utd pedig Cristiano Ronaldo duplájával 2-0-ra verte a Portsmouth csapatát.

Dzsudzsák Balázs lőtte csapata első gólját az Ajax elleni idegenbeli bajnokin. A holland Eredivise rangadóján: Ajax-Eindhoven 0-2.

Spanyol Király Kupa, negyeddöntő, visszavágó
Mallorca-Getafe 2-1, az első meccsen 0-1, továbbjutó a Getafe 2-2-es összesítéssel, idegenben lőtt több góllal.
Atlético Madrid-Valencia 3-2, az első meccsen 0-1, továbbjutó a Valencia 3-3-as összesítéssel, több idegenben lőtt góllal.

Olasz kupa, negyeddöntő, visszavágó
Juventus-Internazionale 2-3, az első meccsen 2-2, továbbjutó az Inter, 5-4-es összesítéssel.
Catania-Udinese 2-1, az első meccsen 2-3, továbbjutó a Catania, 4-4-es összesítéssel, idegenben lőtt több góllal.
Fiorentina-Lazio 1-2, az első meccsen 1-2, továbbjutó a Lazio, 4-2-es összesítéssel.

Január 31., csütörtök

Kölcsönjátékosként a PAOK Szalonikiben játszik az idény végéig a Dinamo Kijev szerb középhátvédje, Goran Gavrancsics.

A Portsmouth 7 millió fontért megszerezte a Tottenham 25 éves középpályását, Jermain Defoe-t.

A Manchester City leigazolta az Internazionale 17 éves játékosát, Filippo Mancinit, aki az Inter edzőjének, Roberto Mancininek a fia.

Bokasérülés miatt három hétig nem léphet pályára Steven Pienaar, az Everton dél-afrikai középpályása.

A Sunderland 4 millió fontért leigazolta a Charlton ír válogatott középpályását, a 25 éves Andy Reidet.

A Bolton Wanderers az idény végéig kölcsönvette a Southampton 37-szeres lengyel válogatott csatárát, Grzegorz Rasiakot.

David Rozehnal, a Newcastle cseh középhátvédje az idény végéig a Lazio Romában szerepel majd, kölcsönjátékosként.

A Wigan Athletic szerződtette a Zenit Szentpétervár norvég válogatott hátvédjét, Erik Hagent.

A Werder Bremen ötmillió euróért leigazolta Mesut Özilt, a Schalke 19 esztendős játékosát. Özilt, aki az U21-es német válogatott tagja, a Bundesliga egyik legnagyobb tehetségének tartják.

A Middlesbrough klubrekordot jelentő 12.7 millió fontot fizetett a Heerenveen brazil csatáráért, Afonso Alvesért , aki tavaly 31 meccsen lőtt 34 góljával a holland bajnokság gólkirálya lett.

Kölcsönben a Reggina csapatában folytatja pályautását Stephen Makinwa , a Lazio nigériai csatára.

A Napoli négy és fél évre szerződtette a Fiorentina 25 éves középpályását, Michele Pazienzát.

Az Ajax, a Barcelona és a Liverpool egykori játékosa, a finn Jari Litmanen a Fulhamet erősíti a szezon hátralévő részében. A 36 esztendős, 110-szeres finn válogatott Litmanen, aki korábban BL-t (1995, Ajax) és UEFA-kupát (2001, Liverpool) is nyert, legutóbb a Malmö csapatában szerepelt.

Spanyol Király Kupa, negyeddöntő, visszavágó
Barcelona-Villarreal 1-0, az első meccsen 0-0, továbbjutó a Barcelona 1-0-s összesítéssel
Bilbao-Santander 3-3, az első meccsen 0-2, továbbjutó a Santander 5-3-as összesítéssel

Február 1., péntek

Elhunyt Uli Stielike fia. Az egykori kiváló német futballista, Uli Stielike az Afrikai Nemzetek Kupája előtt egy héttel mondott le az elefántcsontparti válogatott szövetségi kapitányi posztjáról, hogy súlyosan beteg - tüdőtranszplantációra váró - fia mellett lehessen. Michael Stielike 23 évesen halt meg egy hannoveri kórházban.

Az AC Milan kihagyta a BL-keretéből a brazil Serginhót, hogy helyet szorítson a listán a mindössze 18 éves Patónak.

"Olyan volt, mint egy rémálom. Szerencsére vége" - nyilatkozta angliai éveiről a francia Ousmane Dabo, aki 18 hónap után hagyta ott a Manchester Cityt, s lett a Lazio középpályása.

Fél évig a Panathinaikoszban szerepel majd kölcsönjátékosként Manucho - a 24 éves angolai csatárt januárban igazolta le a Manchester United.

Izomsérülés miatt egy hónapos kihagyás vár a Milan középpályására, Gennaro Gattusóra.

Nyolc év szünet után ismét tagja a görög válogatottnak Ieroklisz Sztoltidisz, az Olimpiakosz Pireusz középpályása. A 33 éves játékos utoljára 2000-ben szerepelt a görög válogatottban.

A Villarreal elleni kupameccsen elszenvedett izomsérülése miatt egyhónapos kihagyásra kényszerül Carles Puyol, a Barcelona csapatkapitánya.

A német Reinhold Fanz lett a kubai válogatott szövetségi kapitánya. Az 57 éves szakember korábban a Hannovernél és az Eintracht Frankfurtnál dolgozott.

Meglepő végkifejlet a Bundesliga II tavaszi idényének nyitómeccsén: a Mönchengladbach 37 ezer néző előtt az 1. perctől 1-0-ra vezetett a Kaiserslautern ellen, a vendégek ráadásul két kiállítás után kilenc főre fogyatkoztak - a Lautern azonban kettős emberhátrányban is egyenlíteni tudott a 90. percben, Runström fejesével. A játéknap további mérkőzésén az 1. FC Köln-FC Sankt Pauli (1-1) mérkőzést telt ház, 50 ezer néző látta a Rhein Energie Stadionban.

A Bundesliga tavaszi idényének nyitómeccsén: Hansa Rostock-Bayern München 1-2.

Február 2., szombat

Magyar gólszerző az angol másodosztályban: QPR-Bristol City 3-0, a hazaiak harmadik gólját Buzsáky Ákos lőtte.

Magyar gólszerző a Bundesligában: Huszti Szabolcs egy gólt és egy kapufát rúgott a Hamburg-Hannover (1-1) mérkőzésen, Husztinak ez volt a hetedik gólja az idei szezonban.

Élete első Bundesliga-meccsén (Hertha-Frankfurt 0-3) három gólt lőtt Martin Fenin, az Eintracht Frankfurt fiatal cseh csatára: a 20 esztendős, tavaly U20-as vb-ezüstérmes támadót a téli átigazolási szezonban vette meg az Eintracht a Teplice együtteséből.

Elszenvedte első hazai vereségét az angol Premier League idei szezonjában a Manchester City, amely az Arsenaltól kapott ki 3-1-re saját pályáján.

Szenzáció a spanyol Primera Liga 22. fordulójának szombat esti mérkőzésén: az újonc Almería 2-0-ra legyőzte a listavezető és bajnoki címvédő Real Madridot .

Február 3., vasárnap

Az Afrikai Nemzetek Kupájának negyeddöntőiben Ghána 2-1-re fordított Nigéria ellen, noha a házigazda a második félidőben emberhátrányban játszott Mensah kiállítása miatt. A másik mérkőzésen Elefántcsontpart 5-0-ra verte Guineát.

Megszerezte első győzelmét a Fulham kispadján Roy Hodgson az angol bajnokságban. Az észak-londoniak 2-1-re verték az Aston Villát. Negyedik mérkőzésén az első gólját szerezte meg Kevin Keegan irányítása alatt a Newcastle, de a győzelem ezúttal is elmaradt: Newcastle-Middlesbrough 1-1.

Roberto Donadoni meghívta a portugálok elleni válogatott meccsre készülő keretbe Marco Borriellót, a Genoa csatárát, aki 18 mérkőzésen 12 gólt lőtt az idei szezonban. A 24 éves támadó először lett a Squadra Azzurra keretének tagja.

Bombameglepetés a Francia Kupában. Az ötödosztályban szereplő amatőrcsapat, az US Jeanne D'Arc Carquefou hosszabbítás után 2-1-re verte az első osztályban a 3. helyen álló Nancy gárdáját. "Úgy játszottunk, mint az amatőrök" - nyilatkozta a meccs után Pablo Correa, a Nancy uruguayi edzője.

Két újabb sérült Madridban: Van Nistelrooy bokasérülés, Sergio Ramos izomhúzódás miatt nem játszik hazája válogatottjának szerdai mérkőzésén. A hollandok Splitben játszanak Horvátország ellen, a spanyolok a franciákkal meccselnek.

(focitipp)

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább