Koccintás, majd tánc: háromszor ünnepeltek az Ágyúsok

Koccintás, majd tánc: háromszor ünnepeltek az Ágyúsok

, anfield

Anglia, 25. forduló

Amikor Corluka elvette a labdát az egyébként ritkán hibázó Clichytől, még azt lehetett remélni, a ManCity megszorongathatja az Arsenalt.



A City és a tovatűnő pillanat

A City 2-1-re szépített, s egy pillanatra kék lett az ég Manchesterben. De az a pillanat gyorsan tovatűnt, az Arsenal ugyanis gyors, elasztikus játékával előbb szétzilálta, majd kecses mozdulatokkal lesöpörte a pályáról az Égszínkékeket. A ManCityre rájár a rúd: egy hete kiestek a kupából, a játékosokat kirabolták Sheffieldben, most pedig levegőnek nézte őket az Arsenal.

A manchesteri statisztikusok már 0-2-nél tudták, hogy a meccs elveszett: a ManCity ugyanis az eddigi 22 Arsenal elleni PL-meccsén soha nem lőtt egy gólnál többet. Most sem. A City sorsa beteljesedett, a holnap 60. születésnapját ünneplő Sven-Göran Eriksson csapata idén először kapott ki hazai pályán, 12 veretlen meccs után - egy legendával kevesebb maradt. Pedig a vég egyértelműen közeledett, zsinórban kilenc győzelem után legutóbbi három hazai bajnokiján már csak ikszelt a ManCity. Majd jött Adebayor.

Háromszoros hurrá az Arsenalnál

Háromszoros ünnepük volt szombaton az Ágyúsok híveinek: csapatuk nyert (koccintás), a rivális Manchester United viszont nem nyert (újabb koccintás), az Arsenal így átvette a vezetést a tabellán (tánc). A ManU idén háromszor kapott ki a bajnokságban, mindháromszor idegenben, s mindháromszor egy góllal (ManCity 0-1, Bolton 0-1, WHU 1-2). A Tottenham elleni szombati meccsen a 94. percig vezetett a Spurs a címvédő ellen, s úgy tűnt, véget ér egy széria - a Tottenham 13 meccse nyeretlen a Manchester Uniteddel szemben. Az utolsó utáni másodpercekben azonban Dawson megkönyörült a kétségbeesett manchesterieken, és Tévezt megelőzve saját kapujába lőtt.

A frusztrált Liverpool és az ollózó Crouch

Az ír Roy Keane hosszú éveken át a Manchester Utd csapatkapitánya volt. Ma a Sunderland vezetőedzője, s a kispadon eltöltött 18 hónap alatt kilenc ManUtd-játékost csábított Sunderlandbe (köztük a legendás Cole-Yorke csatárkettőst), s az SAFC Keane javaslatára hat ír futballistát igazolt...

Szombaton azonban semmi sem segített a Sunderlanden, az ellenfél ugyanis egy frusztrált, éhes és türelmetlen Liverpool volt az Anfield Roadon. "Thanks but no Yanks" - a liverpooli lelátó népe ilyen transzparensekkel fejezte ki ellenérzését az amerikai tulajokkal szemben, a csapat pedig ezúttal gólokban is kifejezte fölényét (nem úgy, mint korábban a Wigan és az Aston Villa ellen). Crouch egy gólt lőtt, egyet előkészített, és volt egy látványos ollózása, amit Gordon védett. A Liverpool 3-0-ra nyert, Rafa Beníteznek pedig lehetett egy nyugodt éjszakája - két hét múlva, az Internazionale ellen ez a játék kevés lesz. De az még messze van: vasárnap a Chelsea vár a Vörösökre a Stamford Bridge-en.

A szerény Grant

Az a Chelsea, amely egy kiváló iramú meccsen 1-1-es döntetlent játszott a Fratton Parkban. A Kékek ezt megelőzően kilenc meccset nyertek zsinórban (ebből nyolcat egy góllal), s bár Avram Grant nem harsogja tele a médiát eredményeivel, 29 meccs után ugyanolyan a mérlege a Chelsea-vel, mint önimádó elődjének, José Mourinhónak.

Vége a Leedsnek?

Alázatos, csupaszív, gólerős középpályás volt - írtuk múltidéző rovatunkban Gary McAllisterről. Az 57-szeres skót válogatott McAllister lett a harmadik ligás Leeds United új trénere, miután az eddigi edzőpáros dobbantott: Gustavo Poyet még ősszel lett Juande Ramos segítője a Tottenhamben, Dennis Wise pedig az új Keegan-éra aktív résztvevője szeretne lenni a Newcastle United igazgatójaként. McAllister játékosként hat évig szerepelt a Leedsben, az 1992-ben bajnoki címet szerző csapat egyik vezéregyénisége volt.

Az egykori Chelsea- és Millwall-játékos Wise távozása azért is meglepő, mert januárban, amikor a Derby County ajánlatott tett a Leeds 16 gólos csatáráért, Jermain Beckfordért, úgy nyilatkozott: a Leeds hatalmasabb klub, mint a Derby.
2001-ben biztosan igaz volt a megállípítás, amikor David O´Leary vezetésével BL-elődöntőt játszott a Leeds. Tavaly azonban - története során először - kiesett a harmadik ligába, s halmazati büntetésül 15 pont mínusszal kezdte a szezont. A csapat csodálatra méltő elánnal rajtolt, hátrányát hamar ledolgozta, s első 14 meccsén veretlen maradt (12-2-0). A helyzet azóta megváltozott: az edzők vették kalapjukat, a Leeds United pedig utóbbi 9 bajnokijából csak kettőt nyert meg (2-2-5), a másodikról a nyolcadik helyre csúszott vissza, s hátránya a listavezető Swansea együttesére már 16 pont. Ideje belehúzni!

Defoe: kérdőjelek

Jermain Defoe, a Tottenham válogatott csatára 7 millió fontért lett a Portsmouth játékosa. Vagy mégsem? A BBC szerint Defoe egyelőre csak kölcsönben van a Fratton Parkban (ahol első meccsén gólt lőtt a Chelsea ellen). A Portsmouth elszámította magát, az utolsó átigazolási napon ugyanis a megegyezés ellenére nem tudta eladni a 9 millió fontot érő Benjani Mwaruwarit a Manchester Citynek, ezért nem tudott 7 milliót kifizetni Defoe-ért.


24. forduló

Arsenal-Newcastle 3-0, 40. Adebayor, 72. Flamini, 80. Fabregas; Emirates Stadium, 60 127 néző
Bolton-Fulham 0-0, Reebok Stadium, 17 732 néző
Middlesbrough-Wigan 1-0, 19. Aliadiére; Riverside Stadium, 22 963 néző
Sunderland-Birmingham 2-0, 15. Murphy, 65. Prica; Stadium of Light, 37 674 néző
Everton-Tottenham 0-0, Goodison Park, 39 ezer néző
Manchester Utd-Portsmouth 2-0, 10. és 13. Cristiano Ronaldo; Old Trafford, 75 415 néző
Chelsea-Reading 1-0, 32. Ballack; Stamford Bridge, 41 171 néző
Derby County-Manchester City 1-1, 46. Jihai (öngól), ill. 63. Sturridge; Pride Park, 31 368 néző
West Ham-Liverpool 1-0, 94. Noble (11-es); Upton Park, 34 977 néző


25. forduló

Liverpool-Sunderland 3-0, 57. Crouch, 69. Fernando Torres, 89. Gerrard (11-es); Anfield Road, 43 244 néző
Birmingham City-Derby County 1-1, 68. Larsson, ill. 89. E. Villa; St. Andrew's, 25 924 néző
Blackburn-Everton 0-0; Ewood Park, 27 946 néző
Portsmouth-Chelsea 1-1, 64. Defoe, ill. 55. Anelka; Fratton Park, 20 488 néző
Reading-Bolton 0-2; 33. Nolan, 57. Helguson; Madejski Stadium, 21 893 néző
Wigan-West Ham 1-0, 45. Kilbane; JJB Stadium, 20 525 néző
Newcastle Utd-Middlesbrough 1-1, 60. Owen, ill. 87. Huth; St. James's Park, 51 105 néző
Fulham-Aston Villa 2-1, 72. Davies, 86. Bullard, ill. 69. Hughes (öngól); Craven Cottage, 24 760 néző


(anfield)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább