Megtámadták a bírót, Gera történelmi gólt lőtt, Torghelle piroslott

Megtámadták a bírót, Gera történelmi gólt lőtt, Torghelle piroslott

, anfield

Heti krónika

Zajlottak az események: Gera történelmi gólt lőtt, Torghelle piroslott, Michelt kirúgták, Vieirát eltiltották. A hét eseményei, napi lebontásban.



Hétfő, február 4.
* Az angol szövetség (FA) sportszerűtlen játék miatt 25 ezer font bírságot rótt ki a Manchester Unitedre, mivel játékosai a Tottenham elleni hétvégi bajnokin 7 sárga lapot gyűjtöttek be. Ha a szezon további részében a ManUtd hatnál több sárgát kap valamelyik meccsen, a büntetése már 50 ezer font lesz.

* Véget ért a szezon Gareth Bale számára: a Tottenham tehetséges walesi balhátvédje még decemberben, a Birmingham elleni bajnokin sérült meg, de az orvosok csak most nyilatkoztak úgy, hogy Bale leghamarabb augusztusban térhet vissza.

* Edzőváltás Spanyolországban: távozott a Recreativo Huelva éléről Victor Munoz. Az 50 éves Munoz utóda a tartalékcsapat trénere, Manolo Zambrano lett. A Huelva hét meccse nyeretlen a bajnokságban, s a Primera Liga utolsó előtti helyén áll.

* Raphael Wicky, a 70-szeres svájci válogatott középpályás az amerikai Major League Soccer-ben (MLS) szereplő Chivas csapatába igazolt.

* Bokaszalag-sérülést szenvedett Sergio Kun Agüero, az Atlético Madrid argentin csatára. A 19 éves játékosra az orvosok szerint 10 napos kihagyás vár.

* Izomsérülés miatt három hétig nem léphet pályára a Bayern München francia középpályása, Franck Ribéry.

* Megszerezte pályafutása 501. gólját az északír Glenn Ferguson, a Linfield 38 esztendős csatára. A támadó a Crusaders ellen 3-2-re megnyert Ligakupa-döntőben duplázott: az utolsó öt percben a Linfield az ő két góljával hódította el a serleget.

* Két évvel meghosszabbította szerződését a VfB Stuttgarttal Ludovic Magnin, a csapat svájci balhátvédje. A 28 éves Magnin 2010-ig marad a klub alkalmazásában.

* A német szövetség (DFB) nyilvánosságra hozta az Európa-bajnokság alatti premizálási rendszerét: a csoportból való továbbjutás fejenként 50 ezer eurót ér. Ez az összeg a negyeddöntőből való továbbjutás esetén 100 ezer euróra nő, a vesztes döntő után pedig fejenként 150 ezer eurót kapnának a Nationalelf játékosai.

* Afrika Kupa, negyeddöntők: Egyiptom-Angola 2-1, Tunézia-Kamerun 2-3 (hosszabbítás után)

Kedd, február 5.
* Két meccsre szóló eltiltást kapott Patrick Vieira, az Internazionale 31 éves középpályása, akit az Empoli elleni bajnokin állítottak ki.

* Korrupció és átigazolási csalások vádjával letartóztatták a szerb szövetség alelnökét, Dragan Dzsajicsot.

* A nyári Európa-bajnokság után Ottmar Hitzfeld veszi át a svájci válogatott irányítását. A hírt az 59 éves Hitzfeld is megerősítette a Bayern München weboldalán. Hitzfeld utódja a Bayern kispadján Jürgen Klinsmann lesz.

* A Manchester City 3.87 millió fontért megszerezte a Portsmouth idei házi gólkirályát, Benjani Mwaruwarit. Az átigazolási összeg 7 millió fontra nőhet, ha a zimbabwei csatár legalább 75-ször pályára lép új klubjában.


Szerda, február 6.
* Világszerte megemlékeztek a Manchester United 50 évvel ezelőtti tragédiájáról: 1958. február 6-án a Manchester United csapatát szállító repülőgép a müncheni reptéren balesetet szenvedett, melynek következtében nyolc manchesteri futballista meghalt.

* Megérkezett Angliába a brazil Afonso Alves, akiért 12 millió eurót fizetett a Middlesbrough a holland Heerenveennek. A tavalyi európai ezüstcipős csatár, akit kevesebb mint egy órával az átigazolási időszak lejárta előtt szerződtetett a Boro, megkapta az angol hatóságoktól a munkavállalási engedélyt.

* Nem léphet pályára az UEFA-kupa idei kiírásában a Tottenham új szerzeménye, Alan Hutton. A skót középhátvéd a Glasgow Rangers csapatával ebben a szezonban a Bajnokok Ligájában szerepelt, s a Rangers tavasszal szintén az UEFA-kupában folytatja a küzdelmeket. A Tottenham ellenfele február 14-én Prágában a Slavia lesz.

* Megkezdődtek a 2010-es világbajnokság ázsiai selejtezőinek csoportmeccsei.
1. csoport: Ausztrália-Katar 3-0, Irak-Kína 1-1
2. csoport: Japán-Thaiföld 4-1, Omán-Bahrain 0-1
3. csoport: Dél-Korea-Türkmenisztán 4-0, Jordánia-KNDK 0-1
4. csoport: Libanon-Üzbegisztán 0-1, Szaúd-Arábia-Szingapúr 2-0
5. csoport: Irán-Szíria 0-0, Egy. Arab Emírségek-Kuvait 2-0

*Gera Zoltán megszerezte Magyarország első gólját Szlovákia ellen. Előkészületi mérkőzésen Cipruson: Magyarország-Szlovákia 1-1, gólszerzők: Gera, illetve Šesták.

* Barátságos mérkőzések, érdekesebb eredmények:

Ausztria-Németország 0-3
Gól: Hitzlsperger, Klose, Gomez
Bécs, 48 500 néző

Anglia-Svájc 2-1
Gól: Jenas, Wright-Phillips, ill. Derdiyok
London, 86 857 néző

Horvátország-Hollandia 0-3

Gól: Heitinga, Huntelaar, Vennegor of Hesselink
Split, 28 000 néző

Lengyelország-Csehország 2-0
Gól: Lobodzinski, Lewandowski
Ciprus, 2000 néző

Írország-Brazília 0-1
Gól.: Robinho
Dublin, 30 000 néző

Spanyolország-Franciaország 1-0

Gól: Capdevila
Malaga, 28 000 néző

Olaszország-Portugália 3-1
Gól: Toni, Cannavaro, Quagliarella, ill. Quaresma
Zürich, 30 000 néző


Csütörtök, február 7.

* Romario lemondott a játékos-edzői posztról a Vasco da Gama csapatánál. A 42 éves brazil csatár azzal indokolta döntését, hogy a klubelnök bele akart szólni az összeállításba.

* Ha az AC Milan beleegyezik, Kaká játszani szeretne a pekingi olimpián - nyilatkozta az aranylabdás brazil futballista, aki térdsérülése után a február 16-i, Parma elleni bajnokin térhet vissza a csapatba.

* Ze Roberto, a Bayern München 84-szeres brazil válogatott középpályása úgy döntött, nem hosszabbítja meg az idény végén lejáró szerződését a bajor klubbal, mivel több ajánlata is van az amerikai MLS-ből.

* Távozott posztjáról Henri Michel, a marokkói válogatott szövetségi kapitánya, miután csapata nem jutott tovább a csoportból az Afrikai Nemzetek Kupáján. A 60 éves Michel korábban a francia, a kameruni, a tunéziai és az elefántcsontparti válogatottnál is dolgozott.

* Andrés D’Alessandro, a Zaragoza 26 éves argentin középpályása az argentin élvonalban szereplő San Lorenzo csapatában folytatja pályafutását.

* Afrika Kupa, elődöntő: Ghána-Kamerun 0-1 (0-0), Egyiptom-Elefántcsontpart 4-1 (1-0)

Péntek, február 8.
* Megverték a játékvezetőt a thaiföldi harmadosztályban: a második ligáért vívott osztályozó mérkőzésen a Kasem Bundit 4-1-re verte a Kuiburi csapatát, s a vesztes fél - amelynek három játékosa piros lapot kapott a meccsen - rátörte az öltözőajtót a játékvezetőre. Az ütlegelésnek a rendőrök vetettek véget, akik figyelmeztető lövéseket adtak le. A bíró sebeit 50 öltéssel kellett összevarrni, és eltört az egyik ujja is.

* A nyári átigazolási időszakban a Newcastle United ajánlatot tesz majd a Barcelona francia csatáráért, Thierry Henry-ért - nyilatkozta az NUFC edzője, Kevin Keegan. Henry 2006 nyarán távozott Spanyolországba az Arsenalból, az azt megelőző öt évben négyszer lett angol gólkirály.

* Két bajnoki meccs, négy gól - ez a Frankfurt 20 esztendős cseh csatárának, Martin Feninnek a mérlege a Bundesligában. A Bundesliga 19. fordulójának pénteki meccsén: Eintracht-Bielefeld 2-1.

* Szerződést hosszabbított a Manchester Cityvel a csapat 19 éves védője, Micah Richards. A 11-szeres válogatott játékos 2013-ig marad az Égszínkékeknél.

* Torghelle Sándort, a Carl-Zeiss Jena magyar csatárát 17 perc után kiállították a St. Pauli - CZ Jena (2-2) német második ligás mérkőzésen.

Szombat, február 9.
* Kevin Keegan továbbra is nyeretlen a Newcastle kispadján: Aston Villa-Newcastle 4-1, a Premier League 26. fordulójában. A hazaiaknál a norvég John Carew mesterhármast szerzett.

* Sztrájkkal fenyegetőznek a spanyol élvonalbeli UD Levante futballistái: a Primera Liga utolsó helyén álló Levante játékosai a tavalyi fizetéseik 60 %-át, az idei bérüknek pedig a 80 %-át nem kapták meg.

* A német második ligás Kaiserslautern a pénteki, 1860 München elleni hazai vereség (1-2) után menesztette a csapat norvég vezetőedzőjét, Kjetil Rekdalt. A Lautern jelenleg a kiesést jelentő 16. helyen áll a 18 fős Bundesliga II-ben.

* A brazil Palmeiras szerződtette a 33 éves Denilsont, aki 2002-ben világbajnoki címet szerzett a selecaóval, s akiért 1998-ban 36 millió dollárt fizetett a Betis Sevilla az FC Sao Paulónak. Denilson legutóbb az amerikai Major League Soccerben játszó FC Dallasban szerepelt.

* A török bajnokságban: Galatasaray-Manisaspor 6-3, Hakan Sükür három gólt lőtt.

* Gólpasszt adott az eindhoveni Dzsudzsák Balázs. A holland bajnokság 24. fordulójában: Eindhoven-Heerenveen 1-1.

* Magyar gól a Bundesligában, a Hannover-Karlsruhe (2-2) mérkőzésen a vendégek második gólját Hajnal Tamás szerezte.

* Magyar gól az angol másodosztályban, a Leicester-Plymouth (0-1) találkozó egyetlen gólját Halmosi Péter lőtte.

* Afrikai Nemzetek Kupája, bronzmeccs: Ghána-Elefántcsontpart 4-2


(anfield)
*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább