Frank Lampard, a viaszbábu és a többiek

Frank Lampard, a viaszbábu és a többiek

, anfield

Osztályozókönyv

Chelsea-Liverpool 0-0

Van-e kilátástalanabb gyürkőzés és birkózás angolföldön, mint a Chelsea-Liverpool párharc? A 2004/05-ös szezon óta ez volt a két csapat tizennyolcadik egymás elleni meccse - ez most nem vicc. A mérleg a Chelsea szempontjából: 8 győzelem, 5 döntetlen, 5 vereség. Mi is mérleget vontunk: leosztályoztuk a CFC-LFC (0-0) rangadó szereplőit.



Chelsea FC

Petr Cech a robotkapus prototípusa. Szép is, jó is, remekül is véd (precíz, pontos stb), de játékából hiányzik az élet. A VSS Kassa egykori kapusa, Ivo Ondruska (emlékét megőrizzük) egy ilyen kilátástalanul ikszes meccsen a közönséget szórakoztatva tízszer szaltózott volna, csukott szemmel, hátrafelé, sorfaligazgatás közben. De nekünk csak Cech jutott. Nulla gól, nulla védés, nulla pont.

Juliano Bellettinek kellett megállítania Babelt, ami komikusan reménytelen vállalkozás volt a dallamos nevű bekk részéről. Bellone hónaljáig sem ér fel, de még Bellamynak is bottal üti a nyomát. Hányszor betlizett Belletti? Kétszer. Két pont.

Ricardo Carvalho napról napra lassúbb. Dicstelen vége lesz, megáll majd a pálya közepén, és akkor aztán se előre, se hátra. Addig is nyomon követhetjük egy futballista öregedésének szomorú stációit. Tízről indult, három és fél pont lett a vége.

Alex és Alex: honfitársát, a Fenerbahce spílerét speciel jobb játékosnak tartjuk, de lássuk most a betonfejűt, kinek beceneve Tank: valahol Ben Haim és Terry között, félúton. Árnyalná a képet, ha a szabadrúgásokat ívelni is tudná, de amíg csak a sorfalon keresztül rúgja őket, addig nem lesz több egy négyesnél.

Ashley Cole volt Capello egyetlen tévedése a Svájc elleni meccs előtt. Cole-t beválogatni hiba volt, sőt: anakronizmus. Ashley Cole volt a világ legjobb balbekkje- de ennek már három éve. Egy pont.

Ismerik a mondást? "Elszürkült, mint Michael Ballack a messzi Londonban." (Van egy sevcsenkós változata is). A meccs hőse lehetett volna, ha a 81. percben belövi a nap ziccerét. Kihagyta. Ballack, Ballack - a Chemnitzer FC hazavár. Három.

Makelele lefelé tart, és már semmi sem tartóztatja fel. Keresztlabdáit a nézők öklözték vissza a tizedik sorból, ja, és volt egy káromkodásokat generáló kapáslövése is, negyvenről. Kettő.

Frank Lampard még él? Azt hittük, őt már csak a Madame Tussaud múzeum viaszfigurái között látjuk viszont. Bár lehet, hogy Avram Grant onnan kölcsönözte ki: olyan szoborszerű volt. Kettő.

Shaun Wright-Phillips meglepett bennünket: amikor lecserélték, csak akkor vettük észre, hogy a pályán volt. Ügyesen álcázta magát, de ezért most nem jár pont. Nulla.

Nicolas Anelka a CFC legjobbja ezekben a hetekben, Sevát és Kalou-t kihúztuk a noteszből. Alázattal játszik (pluszpont), cselei is bejönnek (pluszpont), hétről hétre erős hetes.

Joe Cole egyértelműen a legjobb Cole a placcon (futott még: Ashley, Andy és Carlton), lásd zseniális gólpasszát Jenasnak, Svájc ellen. A Liverpool ellen azonban ő is kifújt. Három helyett kettő.

FC Liverpool

Pepe Reina ideje majd az Internazionale ellen jön el, addig bemelegít. Nem volt mit védenie, nincs mit pontoznunk. Nulla.

Steve Finnan nagyon okosan tette, hogy lemondta a válogatottságot. Az ír hátvéd akkor döntene igazán bölcsen, ha abbahagyná a futballt, most, amikor még ér valamit a játéka. Mondjuk egy rakkolós hármast.

Jamie Carragher is sejti, amit mi már tudunk: Skrtel és Agger jelenti a jövőt az Anfielden. Kár, hogy Carra csak a karját emelgette, és partjelzőre játszva próbálta megállítani az ellenfél támadásait: sorjáztak a mínuszok, s végül egy kegyelemhármas maradt.

Martin Skrtel 1-0-s liverpooli vezetésnél lépett először pályára, a vége 2-2 lett az Aston Villa ellen. A balszerencse ragadós: a hatodik ligás Havant ellen öngólt vétett. De semmi pánik, Skrtel körülbelül ötször megbízhatóbb, mint Hyypiä, ez a Chelsea ellen is kiderült. Ötös.

John Arne Riise azon kevesek közé tartozik az angliai mezőnyben, akik csak egyetlen lábbal tudnak rúgni. Sőt: Riise annyira egylábas, hogy jobbal passzolni sem képes. Vasárnap a 88. percben öt méterről fejelte haza a labdát, bevetődve, erőteljes mozdulattal. Talán az egy pont is túlzás.

Steven Gerrard peches futballista: úgy fogja befejezni pályafutását, hogy nem adatik meg neki olyan csapatban játszania, ahol legalább egy méltó társa lenne. A Liverpoolból kilóg, így aztán kilóghat a nyelve a nagy hajtásban, akkor is magára marad. Hét.

Javier Mascherano telibe találta Mike Riley játékvezetőt, aki ijedtében összecsuklott - az argentin szűrőnek csak ezért járna a bónuszpont. Három.

Lucas Leiva addig-addig lopakodott előre-hátra a középpályán, míg eltűnt. Októberben összehozott egy tizenegyest az Everton ellen - ez eddig derék. S azóta? Azóta semmi (a Havantnak lőtt góllal érvelni snassz). Fél pont.

Ryan Babelt hónapok óta a kezdőcsapatba követeltük, s imánk végre meghallgatásra talált: Benítez volt olyan kegyes, és megörvendeztetett bennünket a holland balszélső cseleivel. Köszönjük. Hét.

Peter Crouch nem létezik, csupán egy karikatúrafigura, egy ügyes animációs trükk - ugye, látszik a koordinálatlan, fura mozgásán is, hogy valami nem stimmel nála. De éppen ezért szeretjük. Azért, mert nem olyan esetlen. Volt egy lövése (mellé) és két fejese (fölé) - alapból hatos.

Dirk Kuijt rossz passzban van. Ő Anglia legfrusztráltabb csatára: idén 22 bajnokin csak 3 gólt lőtt, az utolsót még novemberben. A Chelsea ellen majd' megszakadt, de a verítékért nem adnak gólokat. Segítsünk Dirk Kuijton: adjunk neki egy önbizalomnövelő ötöst.

(anfield)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább