Az álomszuszék, a hóhér és a csavargó

Az álomszuszék, a hóhér és a csavargó

, anfield

Anglia, 26. forduló

Tudta-e, hogy a Chelsea négy éve legyőzhetetlen a Stamford Bridge-en? A londoni Kékek utoljára 2004. február 21-én kaptak ki hazai pályán (Arsenal 1-2), azóta bajnoki meccsen senki sem tudta legyőzni őket. Mérlegük: 76 mérkőzésen 57 győzelem, 19 döntetlen, 0 vereség.



A ManUtd emlékezett, a ManCity focizott. Az Old Trafford 75 ezres közönsége gyászszünettel adózott az ötven évvel ezelőtti müncheni légikatasztrófa során elhunyt manchesteri futballisták emlékének. A ManUtd nyolc Busby-bébit veszített el, köztük a kor legtehetségesebb középpályásának tartott Duncan Edwardsot, de az áldozatok között volt Frank Swift, a City egykori kapusa is, aki a tragédia idején már a News of the World újságírójaként dolgozott.

A hazaiak az ötvenes éveket idéző retró-mezekben léptek pályára, logó, reklámok és nevek nélkül (csak számmal). A "névtelenség" rossz hatással volt a Vörös Ördögökre: ötlettelenül, sablonosan próbálták présbe fogni a Cityt, de nem tudtak fogást találni a fegyelmezetten védekező, s a lyukakat azonnal betömő riválison. Sőt: a vendégek Vassell ötvenedik bajnoki góljával megszerezték a vezetést (0-1), majd még a szünetig növelték előnyüket, Benjani csúsztatott fejesével.

Az álomszuszék
A zimbabwei Benjani Mwaruwarin röhögött fél Anglia, amikor kiderült, hogy a csatár az átigazolási időszak utolsó napján (január 31-én) elaludt a reptéren, s emiatt nem tudta időben aláírni szerződését új klubjával, a Manchester Cityvel. Akkor úgy nézett ki, hogy Benjani hoppon marad: a Portsmouth-ban idén 12 gólt szerző támadó azonban az angol szövetség utólagos engedélyével klubot válthatott. S ha már így történt, azonnal gólt is lőtt, Petrov beadása után csúsztatott Van der Sar kapujába.

Amikor kiesett a ManU

Ennek a fele se tréfa, gondolhatta Sir Alex Ferguson 0-2-nél, de csapatát a hármas csere sem rázta föl: 1974 óta először fordult elő, hogy a City legyőzte városi riválisát az Old Traffordon, 34 évet kellett várnia erre, míg a huszonnegyedik meccsen végre megtört a jég. Az a bizonyos 1974-es győzelem megér egy rövid kitérőt: a City Denis Law góljával nyert 1-0-ra, s az a vereség a Manchester United számára a kiesést jelentette (az 1973/74-es szezonban a Southampton, a ManUtd és a Norwich esett ki, a bajnoki címet pedig a ma harmadik ligás Leeds Utd szerezte meg a Liverpool és a Derby County előtt.) Az a Denis Law volt akkor a ManUtd hóhéra, aki korábban 309 bajnokin 171 gólt lőtt a Vörösök mezében (1964-ben a ManUtd játékosaként kapott aranylabdát), s pályafutása végén levezetni ment a Cityhez. Abban a szezonban egyébként a jelenlegi élvonalbeli klubok közül a Villa, a Boro, a Sunderland, a Bolton, a Fulham és a Portsmouth is a második ligában szerepelt, a Blackburn harmad-, a Reading negyedosztályos volt, a Wigan pedig ennél is alacsonyabb szinten vitézkedett.

Derbik, statisztikák

Ami az angliai derbiket illeti, vannak még „élő" nyeretlenségi szériák: a Fulham például 1949 óta nem tudott nyerni az Arsenal otthonában (19 bajnoki meccsen), a Tottenham pedig 1990 óta képtelen bevenni a Stamford Bridge-t (18 mérkőzés). A City a Premier League története során először lőtt egynél több gólt idegenben a Manchester Unitednek, s az 1969/70-es szezon óta ez az első duplázása a városi ellenféllel szemben (ősszel 1-0-ra nyertek az Égszínkékek).

Tizenkettedik győzelmét aratta az Aston Villa - tizenkettedik vereségét szenvedte el a Newcastle. Az Aston Villa szeptember eleje óta minden meccsén legalább egy gólt lőtt, ezért nem esett késtségbe Martin O'Neill, amikor a Newcastle a válogatottban mellőzött Owen góljával megszerezte a vezetést. A birminghamiek Carew triplájának hála 4-1-re fordítottak, Keegan pedig meccsről meccsre tovább őszül. A Newcastle utóbbi kilenc bajnokiján nem tudott nyerni:

Aston Villa 1-4 idegenben
Middlesbrough 1-1 otthon
Arsenal 0-3 idegenben
Bolton 0-0 otthon
ManUtd 0-6 idegenben
ManCity 0-2 otthon
Chelsea 1-2 idegenben
Wigan 0-1 idegenben
Derby County 2-2 otthon

Nem látta valaki Yakubut?

Ezt kérdezgették az Everton hívei, a csapat nigériai támadója ugyanis az Afrika-kupa után "eltűnt" - az ugyancsak nigériai Yoseph Yobo a megbeszélt időben jelentkezett David Moyes vezetőedzőnél, Yakubut azonban mintha a föld nyelte volna el. Pénteken aztán a csavargó beesett a Goodison Parkba, ahol azonnal 81 ezer font bírságot róttak ki rá, és kizárták a Reading ellen készülő keretből. A meccset végül Jagielka fejesével az Everton nyerte - a Stollverkosok ezzel hét meccse veretlenek, a Reading viszont (amelyben először szerepelt kezdőként a cseh Matìjovský) zsinórban hetedik bajnokiját bukta el, s már kiesőhelyen áll.

Fulham

Kiesőhelyen áll a Fulham is, amely tétmeccsen 1984 óta nem győzött a Middlesbrough otthonában. Most sem, hiába lépett pályára a vendégeknél négy új szerzemény (Andreasen, Hangeland, Stalteri és Nevland), valamint a sérüléséből felépülő Jimmy Bullard. A Fulham idén még egyszer sem győzött vendégként. A Boróban csereként beállva debütált a Heerenveenből rekordösszegért (12 millió fontért) vásárolt Afonso Alves, aki tavaly 34 góllal a holland bajnokság gólkirálya lett. Alves volt az, aki miatt 18 hónappal ezelőtt majdnem mennie kellett Gareth Southgate vezetőedzőnek: 2006 nyarán egy előkészületi meccsen a Middlesbrough 4-0-ra kikapott a Heerenveentől, Alves azon a találkozón két gólt lőtt, Southgate-et pedig kis híján kirúgták.

(anfield)

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább