Ronaldo: búcsú egy világklasszistól?

Ronaldo: búcsú egy világklasszistól?

, ktn

Ronaldónak vége? A brazil Fenomén a Livorno elleni mérkőzésen térdszalag-szakadást szenvedett, ami miatt kilenc hónapot ki kell hagynia. Sokadszor.



A megpróbáltatások az 1998-as vb-döntő előtti éjszakán kezdődtek, amikor az akkor még csak 21 éves támadó epilepsziás rohamot kapott - a pontos diagnózis máig nem ismert. Mario Zagallo a futballista kérése ellenére pályára küldte őt a franciák ellen 3-0-ra elveszített mérkőzésen. A tornán addig négy gólt szerző Ronaldo csak lézengett a pályán.

Internazionale

A Fenomén kínjai Inter-mezben is folytatódtak. 1999. november 21-én, egy Lecce elleni bajnokin térdszalagsérülést szenvedett. Milánó kék-fekete fele alig várta a pályára lépését, ami azonban egyenesen sokkolta a Nerazzurrikat. Az olasz kupa döntőjének első mérkőzésén mindössze hét percet töltött a pályán a Lazio ellen, amikor ismét elszakadtak a térdszalagjai a korábban sérül jobb lábában.

Ronaldo, a tinédzser: 1 meccs, 1 gól

Ronaldo pályafutása kezdetén meccsenkénti átlagban termelte a gólokat. 1994-ben, 18 évesen érkezett Hollandiába a PSV Eindhovenhez ahol 57 hivatalos mérkőzésen 55 gólt jegyzett. Érdekesség, hogy Ronaldót ugyanaz a játékosmegfigyelő, Piet de Visser szúrta ki, aki Dzsudzsák Balázst is. A Barcelonánál folytatta a lélegzetelállító sorozatot. Egyetlen szezon alatt 49 találkozón 47-szer talált a kapuba, a bajnokságban elért 34 góljánál többet máig nem szerzett senki egy szezon alatt. Ezt követően igazolt Olaszországba, ahol megkezdődött a kálváriája...


Inter, folytatás

Legközelebb 2001 novemberében lépett pályára tétmeccsen (a Fiorentina ellen), első találatát pedig december 14-én szerezte a Brescia ellen a Rigamontiban. Jellemző a visszatérését övező várakozásra, hogy gólját még a Brescia szurkolói is állva tapsolták meg. Fél évvel később azonban megunta Héctor Cúper diktatúráját az Internél, és 39 millió euróért a Real Madridhoz szerződött, gyarapítva a galaktikusok táborát a csapatban.

Real Madrid

A madridi években csak kisebb sérüléseket szenvedett, de a spanyol sajtót ennél jobban izgatták Ronaldo úszógumijai: a brazil klasszis folyamatosan súlyproblémákkal küszködött a megasztárjaival is eredménytelen Real Madridban. Végül Fabio Capello volt az, aki 2006 őszén száműzte a csapatból Ronaldót, aki januárban még fizetett is azért a Realnak, hogy az AC Milanhoz szerződhessen.

AC Milan

2007 tavaszán a Milan bajnokijain bizonyított, majd a nyári felkészülés során újabb rejtélyes sérülés érte. Egy bemutató mérkőzésen belerúgott egy labdába, majd elterült. Ezt követően hol Milánóban, hol Brazíliában kezelték, de csak elvétve játszott a Rossoneróknál. Az állapotára jellemző, hogy 2006 áprilisa óta mindössze egyetlen bajnoki meccset játszott végig.

Finito?

A Livorno ellen három perc jutott neki, amikor elszenvedte pályafutása harmadik térdszalagszakadását, ezúttal a bal lábában. Marco Amelia, a vendégek világbajnok kapusa hatalmas csattanást hallott, Clarence Seedorfnak pedig a lélegzete is elállt, amikor Ronaldo összeesett. A holland középpályás szerint a 31 esztendős Fenomént nem látjuk már többet tétmeccsen futballozni. A kezelések minimum kilenc hónapig tartanak majd, és nagy kérdés, hogy Ronaldo ezek után képes lesz-e ismét visszaverekednie magát a Milanba.

Vádak

Az újabb súlyos sérülés miatt a Brazil Labdarúgó Szövetség egykori orvosa nagy felzúdulást kiváltva a PSV orvosait vádolta. Bernando Santi szerint pályafutása kezdetén a vézna Ronaldót anabolikus szteroidokkal tömték Eindhovenben, de az ezzel járó izom- és súlygyarapodásra a játékos térdizületei nem voltak felkészülve. Ezzel a kritikus hangütéssel azonban egyelőre nem lett népszerű, a futballszövetség elbocsátotta. Brazíliában egyébként már-már nemzeti ügy lett Ronaldo felépüléséből, még az ország miniszterelnöke is érte imádkozik. Isten segítsége is kevés lehet azonban, ha Ronaldónak már nem lesz kedve folytatni a harcot.

Névjegy

Név: Ronaldo Luiz Nazário de Lima
Születési hely: Rio de Janeiro (Brazília)
Születési idő: 1976. szeptember 22.
Posztja: csatár
Magasság/testsúly: 183 cm/81 kg

Korábbi klubjai (bajnoki mérkőzés/gól)

1993: Cruzeiro (14/12)
1994/1996: PSV Eindhoven (45/42)
1996/1997: Barcelona (37/34)
1997/2002: Internazionale (68/49)
2002/2007: Real Madrid (127/83)
2007-: Milan (20/9)

Válogatottság/gól
1994-2006: 97/62 (Brazília)

Legnagyobb sikerei

1994 világbajnok (Brazília)
1994 holland gólkirály (PSV)
1995 holland gólkirály (PSV)
1996 Év játékosa (FIFA)
1996 Év játékosa (World Soccer)
1997 Copa America-győztes (Brazília)
1997 Év játékosa (FIFA)
1997 Év játékosa (World Soccer)
1997 európai aranycipős (Barcelona)
1997 KEK-győztes (Barcelona)
1997 spanyol gólkirály (Barcelona)
1997 aranylabdás
1998 UEFA-kupa-győztes (Inter)
1998 világbajnoki ezüstérmes (Brazília)
1999 Copa America-győztes (Brazília)
2002 világbajnok (Brazília)
2002 vb-gólkirály (Brazília, 8 góllal)
2002 Év játékosa (FIFA)
2002 Év játékosa (World Soccer)
2002 aranylabdás
2003 spanyol bajnok (Real Madrid)
2004 spanyol gólkirály (Real Madrid)
A világbajnokságok legeredményesebb futballistája (15 gól 19 mérkőzésen)

(ktn)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább