Szenzációs Del Piero, római romhalmaz

Szenzációs Del Piero, római romhalmaz

, ktn

Olaszország, 23. forduló

Torinóban valószínűleg eldőlt a bajnoki cím sorsa. A Juventus legyőzte a Romát, ezzel a Farkasok hátránya immár 11 pontra nőtt az Interrel szemben. Maldini ezredes lett, a szerbek örültek.



Suazo döntött

A hondurasi Suazo a meccs elején kétszer lecsapott a tizenhatoson belül, az Inter ezzel simán verte a Livornót - röviden ez a Nerazzurrik legutóbbi meccsének krónikája. A hondurasitól azért nem ájultunk el, passzkészsége tragikus. Mancini ezzel együtt nyugodtan pihentethette a Liverpool elleni BL-derbi előtt a Cruz-Ibrahimovic álomduót, a toszkánokat a szerdai, Milan elleni pontszerzés után egy újabb bravúr már nem motiválta a San Siróban. Jó hír az Inter-drukkerek számára, hogy Luis Figo visszatért a lábtörése után, és mindjárt mutatott néhány szép esernyőcselt is a békés hangulatú meccsen.

Torinóban elbuktak a Farkasok

Torinóban nem volt béke: a Juventus és a Roma szerette volna életben tartani a bajnoki címhez fűzött reményeit. Ezek azonban csak ábrándok: az Inter két üldözője közepes színvonalú meccset vívott egymással, technikai hibák sokaságával, lötyögéssel. Egyedül Del Piero szabadrúgásgóljáért jár taps.

Az 1-0 azonban azt jelenti, hogy a Juventus idei első komoly rangadójának megnyerésével gyakorlatilag átnyújtotta az Internek a Scudettót: a Roma hátránya 11, a Juventusé 12 pont az Inter mögött. A Farkasok ráadásul hetek óta gyengén futballoznak, Rodrigo Taddei szerint azért, mert az ellenfelek kiismerték a csapat taktikáját. A brazil középpályás elsősorban Tottit, Mancinit és önmagát kárhoztatta, mondván, ilyen támadójátékkal a Real Madrid ellen a Romának esélye sincs a BL-továbbjutásra. Briliáns helyzetértékelés.

Szuperderbi Genovában

Szeptemberben a genovai rangadó (Derby della Lanterna) szánalmas színészkedésbe és hisztériába fulladt, nulla kapura lövéssel. Volt tehát miért kárpótolniuk a szurkolókat a csapatoknak, és nem is vallottak szégyent. Keménységben persze most sem volt hiány, az angyali nyugalmat sugárzó Rizzoli bíró (aki egy kakaskodásnál egyszerűen földre vitte Konkót is) mosolyogva osztogatta a lapokat: 12-szer mutatta fel a sárga kártyát (a genovai Danilónak kétszer is).

Szerencsére azonban futballt is láttunk, méghozzá nem is rosszat. Az első félidőben a Genoa, a másodikban a Sampdoria irányított, főleg a brazil balhátvéd kiállítása után. A meccs hőse Antonio Cassano volt, akinek a számára pluszmotivációt jelentett, hogy Donadoni kapitány az ő kedvéért nézte meg a helyszínen a mérkőzést. Valószínűleg nem csalódott: a Roma egykori fenegyereke a meccset eldöntő találat előtt három "hazai" védőből csinált bohócot a tizenhatos bal oldalán. Konkóék kuglibábukként dülöngéltek, a beadás után Maggio az ötödik ziccerét végre belőtte, Preziosi elnök (Genoa) pedig kis híján sírva fakadt a VIP-páholyban. Kiváló futball, magával ragadó hangulat a lelátón, drámai végkifejlet - ilyen egy jó városi derbi.

Szerb remeklések és egy csokor lányka

Két szerb gólt hozott a forduló. A Fiorentina-Catania meccsen (2-1) megszerezte első Serie A-találatát Zdravko Kuzmanovics. A Lilák 20 éves szerb középpályása hetek óta kiváló formában játszik, a Rosenborg elleni UEFA-kupa mérkőzésen is csapata egyik legjobbja volt. Bosko Jankovics a szigetek csatáján ünnepelte első olaszországi találatát: Palermo-Cagliari 2-1. A Rosanerók összekapták magukat a meccsre, miután a Torino elleni 3-1-es vereség után Zamparini elnök "egy csokor lánykának" nevezte a szerinte lélektelenül játszó palermói galerit.

Paolo Maldini: 1000

A Parma-AC Milan mérkőzés 69. percében Marek Jankulovski helyére Paolo Maldini állt be. A 39 éves legenda számára ez nem mindennapi pillanat volt: a hátvédnek ez volt élete 1000. hivatalos mérkőzése. Maldini 861 meccset játszott a Milanban, 126-ot az olasz válogatottban, 12-t az U21-es- és egyet az olimpiai csapatban. Hihetetlennek tűnő tény, hogy 981-szer kezdőként lépett pályára ezeken a meccseken, melyekből 916-ot végigjátszott. A Milan örökös hármasa 1985. január 20-án debütált egy Udinese-Milan mérkőzésen. Szombati örömébe némi üröm is vegyült, mert a Milan közepes játékkal csak egy gólnélküli döntetlenre volt képes a Tardiniben.

Olaszország, 23. forduló

Internazionale-Livorno 2-0, 14. és 18. Suazo; 45 276 néző
Parma-Milan 0-0; 19 361
Juventus-Roma 1-0, 45. Del Piero; 21 139
Siena-Torino 0-0; 8500
Genoa-Sampdoria 0-1, 86. Maggio, piros lap: 63. Danilo (Genoa); 32 000
Lazio-Atalanta 3-0, 26. és 88. Rocchi (mindkettő 11-es), 56. Pandev; 20 000
Reggina-Udinese 1-3, 76. Modesto, ill. 8. Pepe, 63. és 94. Di Natale; 3000
Palermo-Cagliari 2-1, 23. Cavani, 45. Jankovics, ill. 52. Cavani (öngól); 21 829
Napoli-Empoli 1-3, 37. Mannini, ill. 21. és 65. Pozzi, 81. Budel, piros lap: 46. Zalayeta, 74. Domizzi, ill. 46. Piccolo; 50 000
Fiorentina-Catania 2-1, 40. Kuzmanovics, 72. Mutu, ill. 60. Vargas; 26 648


(ktn)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább