Megalázták a Liverpoolt, tönkreverték az Arsenalt

Megalázták a Liverpoolt, tönkreverték az Arsenalt

, anfield

Anglia, FA-kupa, nyolcaddöntők

A másodosztályú Barnsley kiütötte az FA-kupából a Liverpoolt, a Manchester United pedig az Arsenalt. Megszerezte 100. Chelsea-gólját Frank Lampard.



Köd miatt kellett félbeszakítani a Charlton-Chelsea kupameccset 1937 decemberében. A játékosok az orrukig sem láttak, ezért a bíró úgy döntött: nincs értelme folytatni a mérkőzést. A Charlton futballistái az öltözőben melegedtek, amikor valakinek feltűnt, hogy a kapusuk, Sam Bartram hiányzik.

A meccset már régen lefújta a játékvezető, amikor Bartram még mindig ott kémlelt a ködben, s a kapuban ácsorogva várta a Chelsea támadásait.

A hatástalan hatos

Denis Law - van-e, ki e nevet nem ismeri? Egy hete azt a gólját emlegettük fel, amellyel a ManCity legyőzte a ManUtd-t, kiejtve riválisát (és Law korábbi csapatát) az élvonalból. Ma egy másik hőstettére emlékezünk: 1961-ben az FA-kupa negyedik fordulójában a Manchester City idegenben verte 6-2-re a Lutont, s mind a hat manchesteri gólt Law lőtte. De még mielőtt a meccs játékosává választhatták volna, a szakadó eső miatt félbeszakadt a mérkőzés. Az FA újrajátszatta a meccset, amelyen szintén Law szerezte a ManCity gólját - csakhogy a meccset a Luton nyerte 3-1-re, a ManCity pedig (s vele a két meccsen hét gólt szerző Law) kiesett a kupából.

Szégyen az Anfielden

Kiesett a kupából a Liverpool is, pedig a Vörösök számára idén az FA-kupa jelentette az egyetlen kitörési lehetőséget. Nem így történt, a második ligás Barnsley (Ferenczi Istvánnal a kezdőcsapatban) kupán vágta a Liverpoolt. Meglepetés? Nem: az LFC már a Luton ellen is szenvedett (a harmadik ligás csapatot csak második nekifutásra tudta legyőzni), a hatodik ligás Havant ellen pedig sokáig vesztésre állt.

Imával az Interre

A Barnsley tíz évvel ezelőtt, 1998-ban a Manchester Unitedet ejtette ki a kupából, de akkor még maga is elsőligás volt. Sőt: abban a szezonban a bajnokságban győzni tudott az Anfield Roadon is (1997 novemberében Liverpool-Barnsley 0-1). Az utóbbi hetek/hónapok liverpooli belharcai, a tulajdonosok elleni szurkolói tüntetések kihatással vannak a csapat játékára is: a jelenlegi forma alapján a Liverpoolnak csak a csoda segíthet az Internazionale ellen a holnap esti BL-nyolcaddöntőben.

Huddersfield, ma

Az utóbbi kilenc évben a Chelsea sosem hiányzott az FA-kupa nyolcaddöntőjéből - a Huddersfield Town pedig 1999 óta először szerepelt az FA-kupa nyolcaddöntőjében. A két csapat között ma 56 hely a különbség a bajnoki ranglistán, pedig a harmadik ligás Huddersfieldnek nem akármilyen a futballmúltja: az 1920-as években zsinórban három bajnoki címet szerzett. Azok az idők elmúltak, a Huddersfieldet hiába kísérte el hatezer drukker a Stamford Bridge-re, a Chelsea különösebb izgalmak nélkül nyert 3-1-re.

Lampard belőtte!

A Chelsea-ben hosszú kihagyás után pályára lépett a csapatkapitány John Terry (egyszer a gólvonalról mentett), a meccs hőse pedig Frank Lampard volt: a 29 éves középpályás két gólt lőtt, s ez volt a 100. és a 101. találata a Chelsea-ben. Összesen nyolc játékos van a CFC történetében, aki túllépte a százas határt, s közülük Lampard az egyetlen, aki nem csatár.

202 gól: Bobby Tambling (366+4 meccs)
193 gól: Kerry Dixon (413+7 meccs)
150 gól: Roy Bentley (367 meccs)
150 gól: Peter Osgood (376+4 meccs)
132 gól: Jimmy Greaves (169 meccs)
123 gól: George Mills (239 meccs)
107 gól: George Hilsdon (164 meccs)
101 gól: Frank Lampard (334+19 meccs)


Frankie goes to Hollywood

Lampardot 2001-ben vette meg a Chelsea a West Hamtől, 11 millió fontért. A Kékeknél a Newcastle ellen debütált bajnoki meccsen, 2001 augusztusában, s a negyedik bajnokiján - a Tottenham ellen - piros lapot kapott (azóta egyszer sem állították ki).

Első gólját a Chelsea-ben a Levszki elleni UEFA-kupa mérkőzésen lőtte (3-0), a tizediket a norvég Viking Stavangernek (2-4), a huszadikat a Newcastle ellen, tizenegyesből (5-0), a harmincadikat a Monaco elleni BL-meccsen (2-2), a negyvenediket otthon a Barcelonának (4-2), az ötvenediket a West Bromnak (4-0), a hatvanadikkal a Blackburnt keserítette el (4-2), a hetvenedik címzettje a ManCity volt (3-0), a nyolcvanadik kupameccsen esett, a Macclesfield ellen (6-1), a kilencvenedik pedig tavaly áprilisban jött el a Blackburn ellen (2-1).

Ágyúsok, vaktölténnyel

Táncolt az Arsenal az Old Traffordon, de nem örömében: Rooney és Nani táncoltatta az Ágyúsokat, akik örülhettek, hogy csak négyet kaptak a játékos kedvű Manchestertől. Pedig a ManU-ból a Lyon elleni meccsre készülve Tévez, Giggs és Cristiano Ronaldo is hiányzott - nem hiányzott viszont Nani, aki Ronaldo távollétében kedvére nyargalászott a balszélen: adott két gólpasszt, rúgott egy gólt, és dekázva vitte a labdát az oldalvonal mellett - erre a nagyképű gesztusra majdnem ráfizetett, Hoyte, Flamini és Gallas is majdnem "levadászta" a trükköző portugált. Az Arsenal hiába vezeti a bajnokságot, a két kupavereség (Tottenham 1-5, ManUtd 0-4) gyanúsan mutat az idei portfólióban. Ez volt egyébként Sir Alex Ferguson 12. győzelme Arséne Wengerrel szemben, a mérleg Ferguson szemszögéből: 12 győzelem, 10 döntetlen, 13 vereség.

FA-kupa, nyolcaddöntő

Liverpool-Barnsley (II. oszt.) 1-2, 32. Kuijt, ill. 57. Foster, 93. Howard; 42 449 néző
Coventry (II)-WBA (II) 0-5, 12. Brunt, 59. és 69. (11-es) Bednár, 76. Miller, 78. Gera; 28 163 néző
Chelsea-Huddersfiled (III) 3-1, 18. és 60. Lampard, 70. Kalou, ill. 45. Collins; 41 324 néző
Cardiff (II)-Wolverhampton (II) 2-0, 2. Whittingham, 11. Hasselbaink; 15 339 néző
Bristol Rovers (III)-Southampton (II) 1-0, 84. Lambert; 11 920 néző
Sheffield Utd (II)-Middlesbrough 0-0; 22 210 néző
Preston (II)-Portsmouth 0-1; 90. Carter (öngól); 11 840 néző


A győztesek továbbjutottak a negyeddöntőbe. A Sheffield Utd-Middlesbrough mérkőzést a pályaválasztói jog felcserélésével megismétlik.


(anfield)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább