Csodálkoznak, hogy miért nem eszem...

Csodálkoznak, hogy miért nem eszem...

, anfield

Kanouté-interjú

Ő lett a tavalyi év legjobb afrikai futballistája, Drogbát és Essient is megelőzve. 2006-ban és 2007-ben gólt lőtt az UEFA-kupa döntőjében, s a Sevilla az ő góljával nyerte meg tavaly a Spanyol Kupát. Frédéric Kanouté.



Játszott a Tottenhamben, most pedig a Sevilla futballistája. Miben különbözik a Primera Liga a Premier Legaue-től?
Angliában a játék sokkal gyorsabb, nincs megállás, végig pörögni kell. A különbség főleg az angolok hozzáállásában rejlik, számukra a futball szenvedély, mindent ennek rendelnek alá. Spanyolországban technikásabb futballt látni, meccs közben jut idő a szép játékra is. Szerettem a Premier League-ben játszani, mert az ott dívó erőfutball óriási kihívást is jelent: a helytálláshoz erősnek kell lenni. Spanyolországban viszont több örömöt okoz nekem a foci, a csapatom remek formában van, én pedig élvezem a játékot.

Annak idején miért váltott országot?
Nem úgy tűnt, hogy Martin Jol és a Tottenham velem képzeli el a jövőt, ezért jobbnak láttam távozni a Spursből. Voltak ajánlataim más angol kluboktól is, de úgy gondoltam, ha már váltás, akkor legyen teljes. Pedig szerettem Londont, mert egy kozmopolita város, "nyitott hely", olyan értelemben, hogy minden lépésnél más és más kultúrával találkozhatsz, s mindez természetes az ott élők számára. Franciaországban rosszabb volt a helyzet: ott, ha egy kicsit is különbözöl a többiektől, azonnal megbélyegeznek.

Tavaly a Sevilla a Tottenhammel mérkőzött az UEFA-kupában. Milyen érzés volt?
A szurkolók eleinte megpróbáltak kihozni a sodromból, fütyültek, ahányszor csak labdához értem, de a végén aztán többen is megtapsoltak. Hogy milyen érzés volt? Örültem a továbbjutásunknak.

Apai részről mali származású, de Ön már Franciaországban született, ott is nőtt fel. Miért döntött mégis úgy, hogy mali válogatott lesz?
Amíg az ember fiatal, nem gondolkodik ilyesmin. Számomra adott volt, hogy a korosztályos francia válogatottakban játszom. Aztán a FIFA szabálymódosítása után választhattam, hogy a felnőtteknél kit akarok képviselni. Mali mellett döntöttem. Az afrikai futballra mindig is odafigyeltem, és úgy gondoltam, Malival ott lehetnék az Afrika-kupán.

Abnormális döntésnek tűnt.
Az ismerőseim is megpróbáltak lebeszélni erről a lépésről. Bennem azonban két nemzet, két kultúra keveredik, és nincs abban semmi különös, hogy végül a mali válogatottságot választottam.

Húszéves kora óta gyakorló muzulmán. Megszokták már a csapattársai, hogy az öltözőben imaszőnyegen térdepelve imádkozik?
Megszokták. Általában keresek egy csendes sarkot, és ott imádkozom. Tudják rólam, hogy muzulmán vagyok, és elfogadnak így. Csak a Ramadán [a böjt hónapja az iszlám vallásban - a szerk. megj.] idején szoktak csodálkozni, hogy miért nem eszem.

Nehéz dolog Spanyolországban, egy erősen katolikus beállítottságú országban gyakorolni az iszlám vallást?
Engem soha nem foglalkoztatott, hogy hogyan néznek rám az utcán az emberek, vagy hogy mit gondolnak rólam. Az, amit az iszlám terroristákról hallok, idegen dolog számomra: engem az iszlám éppen ennek az ellenkezőjére tanított. De azt hiszem, szélsőségek minden vallás történetében megtalálhatók.

A felesége, Fatima, és két gyermekük, Iman és Ibrahim megszokták már az andalúziai életet?
Nagyon könnyen beilleszkedtünk. A gyerekeink angolul, spanyolul és franciául is beszélnek már, ami mindenképpen előny. Mókás hallgatni őket, mert angolul már néhány szót elfelejtettek.

A Sevilla az utolsó klubja?
Nem tartom kizártnak azt sem, hogy egy szép napon visszatérek még Angliába. Szerettem az ottani stílust is.

(A World Soccer márciusi számában közölt interjú rövidített változata)

NÉVJEGYKÁRTYA

Név: Frédéric Kanouté
Születési hely: Sainte-Foy-les-Lyon, Franciaország
Születés időpontja: 1977. szeptember 2.

Válogatottság/gól:
Mali 18/8

Klubjai

1997-2000 Olympique Lyon
2000-2003 West Ham Utd
2003-2005 Tottenham Hotspur
2005- FC Sevilla

Sikerek

2006 UEFA-kupa győztes
2006 európai Szuperkupa-győztes
2007 UEFA-kupa győztes
2007 Spanyol-kupa győztes
2007 spanyol Szuperkupa-győztes
2007 az Év afrikai futballistája

(anfield)
*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább