Tizenkét dühös ember

Tizenkét dühös ember

, anfield

Anglia, 29. forduló

Száz éve fordult elő utoljára, hogy az FA-kupában csak egyetlen elsőligás csapat volt a legjobb négy között. A kiscsapatok a kertek alatt rohangálnak, állítólag futballforradalom van Angliában. Ne sajnáljuk a hangerőt: come on Cardiff!



Az FA-kupa elődöntőjébe jutott négy csapatból csak a Portsmouth élvonalbeli, a West Brom, a Cardiff és a Barnsley második ligás. Az 1888/89-es első bajnoki szezon óta most fordulhat elő először, hogy két alacsonyabb osztályú csapat játssza a döntőt.

ManUtd-Portsmouth 0-1

Ki az ott a kapuban? A mérkőzés 78. percében egy Kuszczak-Baroš párharc után 11-est ítélt a játékvezető a vendégek javára, a ManU cserekapusát pedig (aki a szünetben váltotta a sérült Van der Sart) kiállította. Így mezőnyjátékos állt a kapuba az utolsó negyedórára. A hálátlan feladat a középhátvéd Rio Ferdinandnak jutott, Muntari tizenegyesét nem tudta védeni. A meccs után a csapat tizenegy játékosa egy emberként szidta a játékvezetőt - a dühös futballistákhoz csatlakozott Sir Alex Ferguson is. "Egy ilyen vereség után kirúghatják az edzőt. Ez a bíró viszont egy hét múlva ismét meccset vezet majd, a hibái miatt senki sem rúgja őt ki."

* Amióta Sir Alex Ferguson ül a csapat kispadján, a ManUtd először kapott ki elsőligás csapattól a kupában. Az előző körben az Arsenalt verte 4-0-ra az Old Traffordon.
* Harry Redknapp, a Portsmouth trénere edzőként még nem nyert FA-kupát, eddigi legnagyobb kupasikere egy Intertotó-győzelem a West Hammel (1999-ben).
* Redknapp 1984-ben a Bournemouth-szal is kiütötte a Manchestert.
* A Portsmouth több mint fél évszázad után nyert ismét az Old Traffordon: utoljára 1957-ben győzött a Pompey a ManUtd vendégeként.


Barnsley-Chelsea 1-0

A hétvége sztorija: a Liverpool után a Chelsea-t is búcsúztatta a kupából a Barnsley, a nigériai Odejayi fejesgóljával. A mesébe illő történet érdekesebb statisztikái:

* 1912 óta először jutott a legjobb négy közé a Barnsley.
* Abban az évben kupagyőztes lett a csapat, a döntőben a West Bromwichot győzte le, ismételt meccsen - 9 nappal a Titanic katasztrófája után.
* A Chelsea utoljára 1997-ben mérkőzött idegenben a Barnsley-val, akkor elsőligás bajnoki meccsen Gianluca Vialli négy góljának is köszönhetően 6-0-ra nyertek a Kékek.
* A kupában ez volt a második egymás elleni meccsük, az elsőt is a Barnsley nyerte: 1989 januárjában 3-0-ra verte a Chelsea-t (akkor mindkét csapat második ligás volt).

A wales-i Cardiff City idegenben verte 2-0-ra a Middlesbrough-t, így elképzelhető, hogy 1927 után másodszor is nem-angol csapat nyeri az FA-kupát. A négy között van Gera Zoltán együttese, a West Brom is, amely 5-1-re verte a harmadik ligás Bristol Roverst, a januárban igazolt Ishmael Miller mesterhármasával.

Az elődöntő párosítása: Barnsley-Cardiff, West Brom-Portsmouth. Mindkét elődöntőt a Wembley-ben játsszák, április 5-én és 6-án.

Liverpool-Newcastle 3-0

Közben a bajnokságban is zajlott az élet. Az egykori liverpooli kedvenc, Michael Owen szombaton ismét az Anfield Roadon járt, de kevés szép emléke marad erről a délutánról.

* A Liverpool az idegenbeli 3-0 után odahaza is 3-0-ra verte a Newcastle-t.
* Az NUFC gólaránya bajnoki meccsen december 23. óta: 6-30.
* Fernando Torres utóbbi 19 bajnokiján 17 gólt lőtt.
* Robbie Fowler volt az utolsó liverpooli játékos, aki elérte a húszgólos határt egy szezonban (1995/96, 20).
* Torres három mesterhármast szerzett idén - ilyesmi utoljára Michael Owennek sikerült a Liverpoolban (2002/03).
* A Liverpool-Newcastle párharcokon az utolsó mesterhármast Michael Owen szerezte, 2001 májusában. Owen a Liverpool játékosaként 9 meccsen 13 gólt lőtt a Szarkák ellen.
* A 28 éves Michael Owen 297 meccsen 158 gólt lőtt liverpooli mezben, majd 2004-ben aláírt a Real Madridhoz, egy év után pedig visszatért Angliába, a Newcastle Unitedbe.
* A Newcastle mérlege Kevin Keegan irányítása alatt: 0-2-6.


A többiek

Az Arsenal rápihent a Milan elleni szenzációs BL-meccsre, a Wigan ellen 0-0-s döntetlent játszott egy rendkívül rossz talajú rögbipályán - Fabregas a 90. percben ziccert hibázott. A lobogó hajú Jimmy Bullard visszatért, máris színesebb a Fulham játéka: az energikus középpályás az utolsó előtti percben egyenlített a Blackburn elleni, esőáztatta meccsen. A hétvége nyertese a Reading: egyetlen győzelemmel öt helyet lépett előre a tabellán. Így kell előzni.

(anfield)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább