Magyar zászló az Inter centenáriumi ünnepségén

Magyar zászló az Inter centenáriumi ünnepségén

, ktn

Tudta, hogy vasárnap ünnepelte 100. születésnapját az FC Internazionale? És azt tudta, hogy a csapat legeredményesebb idegenlégiósa magyar volt?



Centenáriumát ünnepelte március 9-én az Internazionale. A csapat egy nappal korábban játszotta le soros bajnokiját, de a szombat délután nem a Reggina elleni félgőzzel elért 2-0, hanem a hatalmas ünnepség miatt marad emlékezetes. Giacinto Facchetti fia verset mondott; felvágták a szülinapi tortát; felvonták az összes nemzet zászlaját, amelynek fiai megfordultak játékosként a klubban; sőt, egy kínai pár a Giuseppe Meazzában fogadott egymásnak örök hűséget. Ajándékot is hoztak: egy nyolc méter hosszú zászlót, tízezer kínai aláírásával.

Van mit ünnepelniük a Nerazzurriknak. 15 aranyérem az olasz bajnokságban, 5 olasz kupa-elsőség, 3-3 olasz szuperkupa- és UEFA-kupa győzelem, valamint 2-2 BEK- és Interkontinentális kupa-diadal - ezek a serlegek csillognak a legfényesebben a vitrinben.

A klubot egyébként az AC Milannal elégedetlen olaszok és külföldiek (főleg svájciak) alapították a milánói Orologio (Óra) nevű étteremben. Az Internazionale (amely a fasiszta befolyás miatt egy ideig Ambrosiana-Inter néven is szerepelt) 1930-ban nyerte meg az első ligarendszerben zajló olasz bajnokságot.

A klub fénykora a hatvanas években köszöntött be. Ekkor már a marokkói születésű (amúgy argentin és spanyol szülőktől származó francia állampolgár) Helenio Herrera volt a csapat edzője, aki a catenaccio meghonosításával kétszer is Európa csúcsára vezette a Grande Internek becézett gárdát. A kék-feketék 1964-ben a Real Madridot (3-1), 1965-ben pedig a Benficát (1-0) verték a BEK-döntőben.

1971 után kilenc évente nyert bajnoki címet az Inter, de az 1989-es diadal (melyet a Brehme, Matthaus, Trapattoni trió neve fémjelez) után 17 évig maradtak Scudetto nélkül a klub szurkolói, akiket a kilencvenes években megszerzett három UEFA-kupa diadal (1991, 1994, 1998) sem nagyon elégített ki. A gárdát 1995-ben vette át Massimo Moratti, annak az Angelo Morattinak a fia, aki a Herrera-korszak idején volt a csapat elnöke.

Moratti évről évre játékosok tucatjait igazolta le, majd adta el őket: az Inter hosszú éveken át játékostemetőként működött. A milánóiaknál olyan futballisták szenvedtek, akik másutt kulcsemberek voltak/lettek. Csak néhány példa a sok közül: Sebastien Frey, Roberto Carlos, Christian Panucci, Mikael Silvestre, Clarence Seedorf, Andrea Pirlo, Jorgosz Karagunisz, Nwankwo Kanu, Robbie Keane.

A fordulatot a Calciopoli hozta meg az Inter számára. A Juventustól 2006-ban elvették a bajnoki aranyérmet, így a Nerazzurrik hosszú szünet után adminisztratív úton kapták meg a Scudettót. Amit aztán tavaly megtartottak, és idén is a legjobb úton haladnak a címvédés felé. Amivel egy újabb rekordot dönthetnének meg: az Internazionale sorozatban háromszor még sosem nyert Scudettót.

Magyarok az Interben

1926 és 1936 között csak magyar edzők ültek az Inter kispadján. Weisz Árpád háromszor, Viola József, Tóth István és Feldmann Gyula egyszer-egyszer vezette a Nerazzurrikat. Egyikük bajnoki címet is szerzett a csapattal: 1930-ban Weisz Árpád vezetésével a Serie A történetének első győztes edzője magyar volt.


Weisz Árpád egyébként egy szezonon keresztül futballistaként is szerepelt a csapatban, a leghíresebb magyar játékos azonban Nyers István volt az Interben. Nyers 182 bajnokin 133 gólt rúgott hat szezon során (1948-1954). Ezzel máig ő a klub legeredményesebb idegenlégiósa, ráadásul az örökranglistán is a negyedik helyen áll a szerzett gólokat tekintve.

Rekordok az Interben

Legtöbb mérkőzés

1. Giuseppe Bergomi (519)
2. Giacinto Facchetti (476)
3. Sandro Mazzola (418)
4. Javier Zanetti (416, aktív)
5. Mario Corso (414)

Legtöbb gól

1. Giuseppe Meazza (246)
2. Luigi Cevenini (156)
3. Benito Lorenzi (138)
4. Nyers István (133)
5. Alessandro Altobelli (128)

Rekordok a Serie A-ban

Legnagyobb arányú győzelem: Inter-Casale 9-0 (1933. szeptember 10.)
Legnagyobb arányú vereség: Juventus-Inter 9-1 (1961. június 10.)
Legtöbb szerzett gól: 107 (1950/51)
Legtöbb szerzett gól egy játékostól: 33 (Antonio Angelillo, 1958/59)
Legtöbb szerzett gól egy játékostól egy mérkőzésen: 5 (Giuseppe Meazza: Inter-Bari 9-2, 1938. január 9. és Antonio Angelillo: Inter-Spal 8-0, 1958. október 12.)
Leghosszabb veretlenségi széria: 33 mérkőzés (2006)
Leghosszabb győzelmi széria: 17 mérkőzés (2006/07)

(ktn)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább