Az Everton, Toni és a kis Getafe nagy napja?

Az Everton, Toni és a kis Getafe nagy napja?

, focitipp.hu

UEFA-kupa, előzetes

Hat meccset játszanak ma az UEFA-kupa nyolcaddöntőjében: ki kinek vág vissza? Érdekességek, rekordok, statisztikák.



Everton-Fiorentina
(az első mérkőzésen 0-2)
- Ez lesz a Fiorentina jubileumi, 50. mérkőzése az UEFA-kupában.
- Az Everton még veretlen 2008-ban az angol bajnokságban, a Stollverkosok mérlege 9 meccsen: 7-2-0.
- Februárban David Moyest, az Everton trénerét választották a hónap edzőjévé a Premier League-ben.

- A Fiorentina ebben a szezonban négy meccset játszott idegenben az UEFA-kupában, s egyszer sem kapott ki: Rosenborg 1-0, AEK 1-1, Villarreal 1-1, Groningen 1-1.
- A firenzei Lilák eddig kétszer játszottak Angliában, kikaptak az Old Traffordon, és Batistuta góljával 1-0-ra legyőzték a Wembley-ben az Arsenalt (1999/2000, BL-csoportkör).

- Az Everton eddig még sohasem győzött le olasz csapatot az európai kupákban, sőt: gólt sem lőtt olasz ellenfélnek.
- A Goodison Parkban kétszer fogadott olasz ellenfelet az Everton: Inter 0-0 (BEK, 1963/64), AC Milan 0-0 (UEFA-kupa, 1975/76)

- 2003 novemberében a Premier League-ben a Chelsea 1-0-ra nyert a Goodison Parkban az Everton ellen, a győztes gólt a román Adrian Mutu szerezte, aki ma a Fiorentina játékosa (sérülés miatt nem játszhat).

- Az Everton legjobb góllövője idén a nigériai Yakubu Ayegbeni, 16 góllal - ezzel utolérte Andrij Kancselszkisz 1995/96-os rekordját (16 gól egy szezonban). Kancselszkisz a következő idényben elhagyta az Evertont - a Fiorentina kedvéért.


Bayern München-Anderlecht
(az első mérkőzésen 5-0)
- Juhász Roland csapatának legalább öt gólt kellene rúgnia az Allianz Arénában a továbbjutáshoz - ilyesmi utoljára 30 évvel ezelőtt, az UEFA-kupa 1977/78-as szezonjában sikerült a brüsszeli Liláknak, akkor a Lokomotiv Szófiát verték 6-1-re idegenben.
- Az UEFA-kupa góllistáját Luca Toni vezeti, a Bayern olasz csatára eddig 7 gólt lőtt.


Zenit Szentpétervár-Marseille
(az első mérkőzésen 1-3)
- A Lyon múlt heti BL-búcsúja után a Marseille maradt a francia futball egyetlen képviselője az európai kupákban.
- Eric Gerets csapata fél lábbal már a negyeddöntőben lehetne, ha az első meccsen megőrizte volna 3-0-s vezetését; csakhogy Andrij Arsavin a hajrában szépített, így a Zenitnek van esélye a továbbjutásra.

- Az OM idén már játszott Oroszországban kupameccset, egy körrel korábban 2-0-ra kikapott Moszkvában a Szpartaktól. Egy hasonló vereség most a Marseille kiesését jelentené.
- Az OM-et azonban remek formában van, a bajnokságban utóbbi nyolc meccsének mérlege 6-2-0.


Hamburg-Leverkusen
(az első mérkőzésen 0-1)
- A Leverkusen ezt megelőzően egyszer játszott az UEFA-kupában német ellenféllel, az 1987/88-as szezonban a Werder Brement ejtette ki 1-0-s összesítéssel (1-0, 0-0) az elődöntőben - a gyógyszergyáriak akkor megnyerték a kupát.

- Gekasz gólja az első meccsen a Leverkusen 100. találata volt az UEFA-kupában.
Ez a mérkőzés lesz az 1977-es UEFA-kupa-, ill. 1983-as BEK-győztes Hamburg 200. európai kupameccse.

- A Bayern, Werder Bremen, Hamburg, Leverkusen kvartettből három csapat juthat a negyeddöntőbe. A német fölény nem ritkaság az UEFA-kupa történetében: az 1979/80-as kiírásban négy NSZK-beli csapat jutott a négy közé (Stuttgart, Gladbach, Bayern, Eintracht).


Getafe-Benfica
(az első mérkőzésen 2-1)
- Michael Laudrup csapata, a Getafe kilenc tétmérkőzés óta veretlen, s utolsó 15 tétmeccsén csak kétszer szenvedett vereséget.
- A Getafe a spanyol futball egyetlen túlélője az UEFA-kupában (a BL-ben a Real Madrid és a Sevilla kiesése után csak a Barcelona maradt állva)

- A Benfica a bajnokságban a 2. helyen áll, de eddigi 22 bajnokijából csak 10-et nyert meg. Hátránya a listavezető FC Portóra már behozhatatlannak tűnő 14 pont.
- A Benfica hétvégi kínos döntetlenje után (odahaza 2-2 a sereghajtó Leiria ellen) a lisszaboni klubvezetés menesztette a csapat edzőjét, José Antonio Camachót.

- Camacho helyére ideiglenesen az egykori Benfica-játékos, Fernando Chalana ült, aki futballistaként egyszer játszott spanyol csapat ellen idegenben, s azt a meccset megnyerte a Benfica (2-1 a Betis Sevilla ellen, 1983/83, UEFA-kupa)
- Michael Laudrup játékosként „kiejtette” a Benficát: az 1991/92-es BEK-csoportkörben 2-1 és 0-0 volt az eredmény.

- A Benfica éppen spanyol csapatok ellen érte el legnagyobb sikereit: az 1961-es berni BEK-döntőben 3-2-re verte a Barcelonát (a Barca gólszerzői: Kocsis és Czibor), majd a BEK 1962-es amszterdami fináléjában 5-3-ra verte a Real Madridot (a Real mindhárom gólját Puskás Ferenc szerezte). A két BEK-siker idején magyar tréner ült a Benfica kispadján: Guttmann Béla.


PSV Eindhoven-Tottenham Hotspur

(az első mérkőzésen 1-0)
- A perui Farfán idegenben lőtt góljának köszönhetően a holland bajnokság listavezetője már egy döntetlennel is továbbjutó.
- A holland rendőrség sztrájkja miatt elmaradt az Eredivisie hétvégi rangadója, a PSV-Ajax.

- Dzsudzsák Balázs csapatának hazai mérlege a bajnokságban: 13 meccsen 10-2-1
- A PSV egyszer (1978), a Tottenham kétszer nyerte meg az UEFA-kupát (1972-ben és 1983-ban)
- Ligakupa-győzelmének köszönhetően a Tottenham jövőre is indul az UEFA-kupában.
* A Tottenham 11-szer játszott holland ellenféllel az európai kupákban - ebből nyolcszor a Feyenoorddal.


[forrás: uefa.com]

anfield.focitipp.hu

*****


További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább