Gera, a megmentő

Gera, a megmentő

, focitipp.hu

Anglia, 31. forduló, West Bromwich Albion–Everton 1:0

Gera Zoltán újra megmentette a West Bromot. Kellett persze a sikerhez a hősies küzdelem és a jó csapatmunka is - a WBA pontszámban immár utolérte a még bennmaradó helyen álló Southamptont.



Amikor nyáron Gera Zoltán Angliába igazolt, titokban talán sokan reménykedtünk abban, hogy nagyot alakít majd a West Bromwichban. A Premier League immár a hajrájához közeledik és most már nyugodtan mondhatjuk: Gera nagyot alakított.

Gera és a WBA felzárkózása
Ha csak a statisztikai adatokat tekintjük, a magyar támadó Jonathan Greeninggel együtt a legtöbb mérkőzésen játszott a birminghamiaknél. Négy góljával második a házi góllövőlistán, ráadásul minden gólja pontot, vagy pontokat jelentett a csapatnak. Gera egy kicsit ki is lóg a kék-fehérek közül, játéktudása alapján akár erősebb klubban is játszhatna: egész éves teljesítményét látva például a dobogóért küzdő Evertonba is simán beférne… A liverpooliak ellen is a szokásos technikás és tisztaszívű játékát hozta, a támadásokban aktívan részt vett, de ha kellett a gólvonalon tisztázott, mint most például a 90. percben. Góljánál hihetetlenül energikusan előzte meg és fejelte le a nigériai Yobót. Társai a kezdeti ismerkedés után maximálisan megbíznak benne, Robson még a másodosztályba is magával vinné, ha úgy alakulnának a dolgok. De többek között Gerának köszönhetően akár meg is hosszabbíthatja Premier League tagságát a WBA, hiszen a korábban leírt csapat pontszámban már beérte a még bennmaradó pozíciót elfoglaló Southamptont, megelőzve a Crystal Palacet és a Norwichot is. Ugyanakkor a birminghamiak sorsolása nem túl szerencsés: következő három meccsüket idegenben játsszák, nem éppen könnyű ellenfelek ellen (Aston Villa, Tottenham, Middlesbrough), és következik még az Arsenal és a Manchester United is. Azonban otthon fogadnak két veszélyeztetett csapatot is, a Blackburnt és a Portsmouthot is, vagyis nem teljesen reménytelen a helyzet.

a WBA, mint Premier League csapat
Objektívebben nézve a WBA nem üti meg a Premier League szintjét. A védelem könnyen zavarba hozható, feltűnően lassú és körülményes játékosokból áll. A csapat a két szélen nevezhető erősnek: jobb oldalon Gera képes valami színt vinni a játékba, a balösszekötő Jonathan Greening pedig egy megbízható, nagy munkabírású játékos. Nem egy labdazsonglőr ő sem, de általában jól futballozik. Elöl Robson továbbra is inkább Horsfield-del próbálkozik, ami a focitipp.hu szerint teljes tévedés. Horsfield az egész szezonban összesen talán öt cselt mutatott be, képzetlen és az összjátékban sem igazán használható, emellett sokat szabálytalankodik. Javára kell írnunk azonban, hogy a meccseket úgy végighajtja, mintha mindig az életéért küzdene és minden helyzetből tüzel – azonban ezzel sem ő, sem a csapat nem megy sokra: mindösszesen 2 gólt szerzett ebben az idényben. Szimpátiánk mellett azért nem hallgathatjuk el, hogy például az Everton ellen is végig a kispadon csücsült a walesi Earnshaw, aki 10 góljával magasan vezeti a góllistát Birminghamben. Ez luxus egy olyan csapatnál, mint a West Brom. Rajta kívül megemlíthető még a rendszeresen jó teljesítményt nyújtó Scimeca, Clement és Kevin Campbell, valamint a Manchester Unitedtől (talán túl későn…) kölcsönvett Richardson, aki szélvészgyorsaságával sokat lendített az utóbbi meccseken a WBA-n.

a WBA az Everton ellen
Az Everton ellen úgy lépett pályára a csapat, hogy az előző 4 mérkőzésükön 7 pontot szereztek Geráék, beleértve a Charlton ellen idegenben elért 4:1-es győzelmet is. Az első félidő színvonaltalan birkózása után megvillant Greening (beadott) és Gera (fejelt) – majd a minimális előnyt hősiesen tartották a hazaiak. Közben néhány kontrára is futotta az erejükből (Albrechtsen kapufát lőtt és Gera is végleg eldönthette volna a meccset a 88. percben), de az Everton nagyobb sebességi fokozatra kapcsolt, és a kapuja elé szorította a WBA-t. Egyébként korábban is volt már erre példa: ha a birminghamieket valaki a saját térfelén letámadja, a csapat játékosai hajlamosak a pánikszerű viselkedésre. Így volt most is, az egyébként színtelen-szagtalan Everton néha percekig a tizenhatos előtt járatta a labdát, miközben a WBA védői összevissza csúszkáltak, helyezkedési hibák tömkelegét vétve. Ráadásul labdakihozatalról a legritkább esetben lehet beszélni esetükben, mert ha véletlenül megszerzik, abból inkább jobbik esetben csak egy előrebikázás, rosszabbik esetben egy méretes, az ellenfélt újraindító kifli keletkezik. Ilyenkor csak a szerencse és a hősies küzdelem menti meg a West Bromot. Az Everton ellen azonban megérdemelt Albion-siker született, amihez csak gratulálni tudunk nekik és Gerának.

(knt)

*****

WBA: Hoult – Albrechtsen (Scimeca 89.), Clement, Gaardsoe, Robinson, Wallwork – Gera, Richardson (Moore 85.), Campbell, Greening – Horsfield
Everton: Martyn – Hibbert, Weir, Stubbs (Watson 84.), Pistone (Yobo 45.) – Kilbane, Osman, Arteta, Carsley D. Ferguson 74.), Cahill – Bent
Gólszerző: Gera 62. (1:0)
Sárga lapok: Cahill, Richardson, Arteta

Kapu felé tartó lövések: 5:6
Kapura lövések: 3:2
Labdabirtoklás: 47:53
Szabálytalanságok: 15:20

A 31. forduló további eredményei

Arsenal–Norwich City 4:1 (2:1)
Gólszerzők: Henry 19. (1:0), Henry 22. (2:0) Huckerby 30. (2:1), Ljungberg 49. (3:1), Henry 66. (4:1)

Birmingham City–Tottenham Hotspur 1:1 (0:0)
Gólszerzők: Kelly 59. (0:1), Carter 66. (1:1)

Charlton Athletic–Manchester City 2:2 (1:2)
Gólszerzők: Hreidarsson 4. – öngól (0:1), Bartlett 10. (1:1), Fowler 38. (1:2), Perry 92. (2:2)

Crystal Palace–Middlesbrough 0:1 (0:1)
Gólszerző: Quedrue 35. (0:1)

Liverpool–Bolton Wanderers 1:0 (0:0)
Gólszerző: Biscan 86. (1:0)

Manchester United–Blackburn Rovers 0:0

Newcastle United–Aston Villa 0:3 (0:1)
Gólszerzők: Angel 5. (0:1), Barry 73. – 11-esből (0:2), Barry 80. – 11-esből (0:3)
Kiállítás: Taylor 72., Dyer 84., Bowyer 84. – mindhárom Newcastle

Southampton–Chelsea 1:3 (0:2)
Gólszerzők: Lampard 22. (0:1), Gudjohnsen 39. (0:2), Phillips 69. (1:2), Gudjohnsen 83. (1:3)

Fulham–Portsmouth 3:1 (0:1)
Gólszerzők: Cole (63.), McBride (81.), Boa Morte (90.), illetve LuaLua (32.)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább