A Bosman-szabály nagy vesztese

A Bosman-szabály nagy vesztese

, anfield

Egy világverő csapat, amelyet Louis Van Gaal rakott össze, s amelyet a Bosman-szabály tett tönkre. Az 1995-ös BL-győztes Ajax játékosainak átlagéletkora 24 év volt - ezt a rekordot legfeljebb az Arsenal döntheti meg. Összeállítás a World Soccer alapján.



Az 1995-os BL-döntőben csupán két légióssal lépett pályára az Ajax, s az amszterdamiak kezdőcsapatában hat saját nevelésű játékos volt - ezt belátható időn belül egyetlen európai élcsapat sem fogja megismételni, a "nemzetközi Arsenal" pláne nem.

A finn 10-es

Louis Van Gaal első nagy sikere az Ajaxszal az 1992-es UEFA-kupa-győzelem volt (a döntőben: Ajax-Torino 0-0, 2-2). Annak a csapatnak a sztárja Dennis Bergkamp volt - a szőke csatár távozása után döntött úgy Van Gaal, hogy új csapatot épít.
Az alapember a finn Jari Litmanen lett, aki 1992 nyarán, 21 évesen érkezett Amszterdamba, s egy "csendes szezon" után léphetett ki Bergkamp árnyékából.

Miután Bergkampot leigazolta az Internazionale, Litmanen megkapta a 10-es számú mezt, s ezzel szimbolikusan is ő lett a kulcsjátékos. A finn hamar meghálálta a bizalmat: első "Bergkamp nélküli szezonjában" (1993/94) 26 góllal holland gólkirály lett.

Rijkaard és a kamaszok

Van Gaal a radikális fiatalításnál ügyelt arra is, hogy tapasztalt játékos is maradjon a keretben: ilyen volt a defenzív alakzat két központi figurája, Danny Blind és a sikeres milánói éra után hazatérő Frank Rijkaard. Az ő feladatuk volt "felnevelni" a kamaszokat - Clarence Seedorfot, aki 1992 novemberében 16 évesen és 242 naposan mutatkozott be az Ajaxban, s ezzel minden idők legfiatalabb amszterdami debütánsa lett, Patrick Kluivertet és Edgar Davidsot. Rajtuk kívül saját nevelésű játékos volt a kapus Edwin van der Sar, valamint a De Boer-ikrek: Frank és Ronald.

Több mint 100 gól

A 4-3-3-as vagy 3-4-3-as rendszerben játszó Ajax 1994 és 1996 között zsinórban háromszor nyerte meg a holland bajnokságot. Az 1994/95-ös szezonban veretlenül végzett az első helyen (27-7-0, gólarány: 106-28). Az intelligens Litmanen ragyogott a középcsatár posztján, a két szélen pedig Overmars és Finidi szárnyalt. Abban az évadban mutatkozott be Patrick Kluivert is: a szezon előtti Szuperkupa-meccsen góllal debütált a Feyenoord ellen, kilenc hónappal később pedig ő szerezte a BL-döntő egyetlen gólját.

Abban a bécsi BL-fináléban az Ajax kezdőcsapatában csak két 25 évnél idősebb futballista volt, Blind (33) és Rijkaard (32). A két cserejátékos - a nigériai Nwankwo Kanu és a győztes gólt szerző Kluivert - egyeránt 18 esztendős volt.

A világ legjobbjai

Az Ajax látványosan focizott, friss és üde stílusáért világszerte ünnepelt csapatnak számított akkoriban - 1995-ben például, amikor BL-csoportmeccsen idegenben verte 2-0-ra a Real Madridot, a Santiago Bernabéu közönsége vastapssal jutalmazta az amszterdamiak gálaelőadását. Az Ajax azon a meccsen hat-hét góllal is nyerhetett volna, jól tudta ezt Jorge Valdano, a Real argentin trénere is, aki úgy nyilatkozott: számára az Ajax a Szépség és a Szörnyeteg volt egy személyben.

Hat nappal később Van Gaal csapata megnyerte a Tokióban rendezett klubvilágbajnokságot is. A világ legjobbja volt az Ajax - de a Bosman szabály hamarosan éreztette hatását.

A Bosman-effektus

A játékosok szerződésük lejártával ingyen igazolhatók lettek, aminek az Ajax itta meg a levét: az amszterdami klub nem tudott akkora fizetést kínálni legjobbjainak, mint az európai sztárklubok - ezért aztán négy éven belül 20 játékos hagyta el az Ajaxot!

1996-ban még BL-döntőt játszott a csapat, s még a következő évben is a legjobb négy közé jutott, de a hanyatlás már elkezdődött - Louis Van Gaal 1997-ben hagyta el a klubot a Barcelona kedvéért. A játékosok közül az első távozó Seedorf volt (1995, Sampdoria), de a többiek is gyorsan követték példáját: Kluivert és Bogarde a Milané lett, Overmarsot az Arsenal vitte el, a De Boer-fivérek pedig Van Gaal kérésére a Barcában folytatták.

Az 1995-ös világverő csapat utolsó tagjai - Van der Sar (Juventus), Litmanen (Barcelona) és Blind (befejezte pályafutását) - 1999-ben távoztak az Ajaxból. Egy nagy éra véget ért.


Mi lett velük?


Mi lett az 1995-ös BL-győztes Ajax játékosaival? Lássuk a Milan elleni kezdőcsapat tagjait:

Edwin van der Sar
Litmanennel együtt utolsóként hagyta el a süllyedő hajót, 1999-ben a Juventushoz igazolt. 2001-ben a Fulham szerződtette, négy évvel később pedig a Manchester United.

Clarence Seedorf
Elsőként távozott az Ajaxból: néhány héttel az 1995-ös bécsi BL-döntő után a Sampdoriához írt alá. Ő az egyetlen játékos, aki három különböző csapattal nyert BL-t (Ajax, Real, Milan).

Frank Rijkaard
Az 1995-ös BL-döntő - korábbi csapata, a Milan ellen - volt Rijkaard utolsó meccse. Edzőként a holland válogatottat és a Sparta Rotterdamot irányította, jelenleg a Barcelona trénere.

George Finidi
A nigériai szélső 1996-ban lett a Betis játékosa, majd megfordult Mallorcán és az Ipswichben is.

Ronald de Boer
A jobb oldali támadó középpályást 1998-ban szerezte meg a Barcelona. Pályafutását Katarban fejezte be.

Danny Blind
A csapatkapitány 1999-ig maradt az Ajax játékosa, pályafutása után pedig edzőként dolgozott a klubnál. Az A-csapatot 2005 márciusától és 2006 májusáig irányította. Ma a Sparta Rotterdam technikai igazgatója (Blind első klubja a Sparta volt).

Jari Litmanen

A finn válogatott legendás csatára 1999-ben követte Van Gaalt Barcelonába. Egy sikertelen, sérülésekkel teli liverpooli időszak után 2002-ben tért vissza az Ajaxba. Ma, 37 évesen a Fulham játékosa.

Michael Reiziger

A bekk 1996-ban ingyen lett a Milan játékosa, 1997-ben csatlakozott Van Gaal holland különítményéhez a Barcában, ahol végül hét szezont húzott le. Megfordult a Middlesbrough-ban és a PSV-ben is, ahonnan tavaly menesztették.

Edgar Davids
A "pitbull" is ingyen lett a Milané 1996-ban, de egy év múlva már a Juventus mezében játszott. Az Internazionale, a Barcelona és a Tottenham után végül tavaly az Ajaxban kötött ki.

Marc Overmars
A szélvészgyors Overmars 1997-ben elfogadta az Arsenal ajánlatát, három évvel később pedig a sokadik holland lett Barcelonában. 2004-ben vonult vissza, egészségügyi okok miatt.

Frank de Boer

Ikertestvérével, Ronalddal együtt 1998-ban költözött Barcelonába. Ma az Ajax edzői stábjának tagja.

Az Ajax játékoskerete az 1994/95-ös szezonban


Kapusok: Fred Grim (1 meccs/0 gól), Edwin van der Sar (33/0)


Hátvédek: Danny Blind (34/5), Frank de Boer (34/9), Winston Bogarde (14/0), Michael Reiziger (34/0), Frank Rijkaard (26/2)


Középpályások: Ronald de Boer (25/5), John van den Brom (17/5), Edgar Davids (22/5), Michel Kreek (1/0), Jari Litmanen (27/17), Kiki Musampa (1/0), Tarik Oulida (4/0), Martijn Reuser (2/0), Clarence Seedorf (34/6)


Csatárok: Finidi George (30/8), Nwankwo Kanu (17/10), Patrick Kluivert (23/18), Marc Overmars (28/8), Peter van Vossen (26/5), Nordin Wooter (5/1)


Az amszterdamiak a 94/95-ös szezonban a holland bajnokságban 4-1-re és 5-0-ra verték a Feyenoordot, 4-1-re és 1-0-ra az Eindhovent, 12-szer lőttek négy vagy több gólt, és 22-szer három vagy több gólt.


(anfield)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább