A Premier League legrosszabb csapata

A Premier League legrosszabb csapata

, anfield

Anglia, 32. forduló

Először fordult elő a Premier League történetében, hogy már márciusban ismert az egyik kieső. A szomorú rekorder a Derby County lett, Anglia kétszeres bajnoka.



Egyetlen győzelem (Kenny Miller csodagóljával 1-0 a töketlen Newcastle ellen, tavaly szeptemberben), 16 rúgott és 67 kapott gól: nem irigyeljük a Derbyt. A kétszeres (1971, 1975) bajnok nyolcadszor esik ki az élvonalból, ezúttal gyorsasági rekorddal - a korábbi csúcstartó a Sunderland volt, amely 2003-ban április 12-én búcsúzott.

Amikor 2006 júniusában Billy Davies átvette a második ligás Derby irányítását, azt ígérte: három év alatt olyan csapatot épít, amely megállja a helyét az élvonalban. Csakhogy Davies már rögtön az első szezonjában továbbjutást ünnepelhetett, tíz hónappal ezelőtt a West Bromwichot győzték le a Wembley-ben játszott osztályozón, s jöhetett az Ígéret Földjének tartott Premire League. Jött is, Davies nagy bánatára: a zöldfülű Derby 14 meccsen csak egyetlen győzelmet jegyzett, a sikeredzőt pedig kirúgták. Érkezett Paul Jewell, de neki még annyi sem sikerült, mint elődjének: irányítása alatt egyszer sem nyert a csapat. A Derby lassan minden negatív rekordot megdönt: ha a hátralévő meccseken nem szerez legalább öt pontot, akkor minden idők legrosszabb mérlegével esik ki a Premier League-ből.

1993/94: Swindon (30 pont)

A Swindon Town búcsúja is emlékezetes volt: noha hét kapust is kipróbáltak, végül mégis 100 kapott góllal zárták a szezont. Az egyetlen értékelhető játékos a 13 gólig jutó norvég csatár, Jan Aage Fjörtoft volt. A zuhanást ő sem tudta megállítani: egy évvel később a Swindon a második ligából is kiesett.

1994/95: Ipswich (27 pont)

A "Traktorosoknak" mindössze 21 pont hiányzott a bentmaradáshoz... A Manchester United például 9-0-ra legyalulta őket, összesen pedig 93 gólt kaptak. A csapat nívóját jelzi, hogy ennek ellenére a szurkolók a kapus Craig Forrestet választották az Év játékosává.

1999/00: Watford (24 pont)

Graham Taylor csodát művelt a Vicarage Roadon: 11 év után feljuttatta a csapatot az első osztályba, ahol idegenben verték a Liverpoolt (1-0), otthon a Chelsea-t (1-0). Ősszel még a 9. helyen is álltak a Darazsak, a szufla azonban hamar elfogyot.

2002/03: Sunderland (19 pont)

A Fekete Macskák 18 millió fontot költöttek erősítésekre, a Ligakupában 7-0-ra megverték a Cambridge-t, a szezon végére azonban leeresztettek, és zsinórban 15 vereséggel búcsúztak - pedig olyan játékosok voltak a csapatban, mint a norvég Tore Andre Flo, vagy a három évvel korábbi gólkirály (és európai aranycipős) Kevin Phillips.

2005/06: Sunderland (15 pont)

Rosszabb már nem lehet, gondolták a 2003-as tragikus szezon után a Sunderland hívei. Tévedtek. 2005-ben megnyerték ugyan a másodosztályt, de a Premier League-ben zsinórban öt vereséggel nyitottak, s a bentmaradási reményeik rekordidő alatt elszálltak - decemberben pedig egy dühös drukker megtámadta Bob Murray klubtulajdonost, aki éppen Mick McCarthy edzővel vacsorázott egy étteremben.

A legrosszabb csapat

Az angol futball történetének leghosszabb nyeretlenségi szériája 25 évvel ezelőtti keltezésű: a Cambridge United csapata az 1983 októbere és 1984 áprilisa között zsinórban 31 bajnoki mérkőzésen maradt nyeretlen (10 döntetlen és 21 vereség). A súlyos letargia akkor ért véget, amikor biztossá vált, hogy kiesnek: szezonzáróként megverték a sokkal jobb erőkből (Keegan, Beardsley) felálló Newcastle-t, a szurkolók pedig a héthavi böjt után őrjöngve ünnepelték csapatukat. Lehet, hogy mostantól retteghetnek a Derby County ellenfelei?

A többiek

A tabella élén nem történt változás: a Manchester United szakadó esőben lemosta a pályáról az Aston Villát (4-0), a portugál Cristiano Ronaldo pedig szokásához híven sziporkázott: lőtt egy gólt (de milyet! - sarokkal kötény Laursennek), és adott három gólpasszt (de milyeneket! - sarokkal ugratta ki Rooney-t). Az Aston Villa idén megszorongatta idegenben a nagycsapatokat (Chelsea 4-4, Arsenal 1-1, Liverpool 2-2), most azonban sansza sem volt.

Az Arsenal elképesztő akaraterőről tett tanúbizonyságot, 0-2-ről, emberhátrányban játszva fordított a Bolton otthonában: az Ágyúsok öt nyeretlen bajnoki után győztek.
A Liverpool gyorsan eldöntötte az Everton elleni derbit, a gólt természetesen Fernando Torres szerezte: a spanyolnak ez volt a 21. bajnoki találata idén.

A Chelsea kiizzadta a győzelmet (1-0) a Middlesbrough ellen, de az utolsó percekben csak kapkodták a levegőt a Kékek, amikor egyazon akcióból Afonso Alves és Wheater is a felső lécre fejelte a labdát.

A Portsmouth 2-0-ra verte a Wigant, Jermain Defoe duplájával. Defoe-nak jót tett a környezetváltozás: amióta elhagyta a Tottenhamet, 7 meccsen 8 gól a mérlege.

(anfield)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább