Frusztrált Arsenal-drukkerek, vége az Ágyúsok idényének

Frusztrált Arsenal-drukkerek, vége az Ágyúsok idényének

, kosaa

Arsenal-Liverpool 1-1

Helyszíni tudósítás

Milyen trükkel lehet élőben megnézni egy angol bajnokit? Hogy fest Peter Crouch élőben? Mit éreztek tegnap az Arsenal szurkolói a Liverpool elleni hazai iksz után? Olvasson tovább.



LONDONI KÉPGALÉRIA >>>

Szombat, sportnap

Szombaton minden a sportról szólt Londonban. A Victoria pályaudvaron már reggel egymással pacsizó West Bromwich- és Portsmouth-drukkerekbe botlottunk, akik a Wembleybe igyekeztek az FA-kupa elődöntőre, de tegnap rendezték a Grand National elnevezésű lóversenyt is, amit az előzetes becslések szerint összesen 600 millióan láttak a világon. "Mellesleg" volt még egy Arsenal-Liverpool rangadó is az Emirates-ben. Mi az utóbbin jártunk.

Segítséget NE kérjünk

Igaz, előtte egy kis kitérő szükséges a Picadilly Circus-re a Hülye Turistákat Lenyúló Ügynökség-hez a 175 fontért megvásárolt belépőnkért. A metróaluljáróban lévő irodában kiderül, hogy nem igazi jegyet kapunk, hanem egy más nevére szóló bérletet. Így már érthető, miért magyarázza a pult mögött álló úriember, hogy hol és hogyan tudunk a kis műanyag kártyával bejutni a stadionba, közben azt is érzékeltetve, hogy lehetőleg NE kérjünk segítséget a stadion alkalmazottaitól.

Jó napot, Mr. Ratschunda vagyok!

Így egy bizonyos Mr. Ratschunda nevében sikerül megnéznem a meccset. Útbaigazítást természetesen nem kérek: hülyén nézne ki, ha az "éves bérletemmel" a kezemben a szezon vége felé azt sem tudnám, hol a helyem. A 175 font egyébként rablás, hiába magyarázza az emberünk, hogy ez „market price": egy bajnokira ebben a szektorban (a kapu mögötti alsó karéjban) 46-55 fontért árulnak jegyeket. Még néhány adalék a londoni árakhoz: Cesc Fabregas "dedikált" meze 130 fontba kerül, egy általános iskola udvarán megnyitott ideiglenes parkolóban pedig egy hely 20 font.

Beckham örök

A metrón kiderül, hogy David Beckham örök, akadnak, akik a manchesteri hetes mezébe bújva igyekeznek az Emirates-be. Rajtam kék, Brighton & Hove Albion feliratú sapka van, ami senkit sem zavar. Nagyjából olyan ez, mintha Pénzügyőr-sálban üldögélnék a B-középben egy Fradi-Dózsán.

Lovasrendőrnők, mexikói mezszponzor

Lézengenek persze Liverpool-drukkerek is az utcákon, de velük sem foglalkozik senki. Ahhoz képest, hogy a vendégek végül négy szektort töltöttek meg a stadionban, az utcán sehol nem lehetett nagy tömegben találkozni velük. A kezdés előtt még körülnézek a stadion környékén. Az utcák lezárva, rengeteg gyerek, idős korú szurkoló, többen mankóval jönnek a meccsre. Csak néhány forgalomirányító rendőrrel találkozom. És lovasrendőrökkel - mindnyájan nők. A meccsnek egyébként külön szponzora van, egy mexikói távközlési cég. Erőteljes a kampányuk: egy nagy vörös kanapén dögös bombázó virít a társaság színeibe öltözve, mély dekoltázzsal. Körülötte fotósok hada.

Arsenal: sűrű menetrend

A meccs előtti félóra már a ráhangolódásé. A stadion kivetítőin a korábbi rangadók góljait játsszák vissza, majd nyilatkozatok következnek. Arséne Wenger még a szerdai Guardianban mondta azt, hogy a következő tizenkét nap "pályafutása legfontosabb időszaka lesz". Valóban sűrű a menetrend: a szerdai BL-meccs után ismét a Liverpool az Ágyúsok ellenfele, aztán kedden megint (BL), jövő vasárnap pedig a Manchester United vár a csapatra.

Pennant, te homoszexuális!

Végre a meccs is elkezdődik. Karnevál-hangulatnak nyoma sincs, nagy a tét: vajon versenyben maradnak-e az Ágyúsok a bajnoki címért? A mellettem ülők szerint ez kötelező. A csapat ehhez képest elég gyatrán kezd, így a 15. perc táján felhangzó "Come on Arsenal!" már inkább az elégedetlenség, mint a biztatás kifejeződése. Különösen Pennantot tartják nehezen a hazai védők. A közönség úgy vezeti le indulatait az angol szélsőn, hogy egyszerűen lebuzizza: amikor nála van a labda, az egész stadion "Ashley's boyfriend! Ashley's boyfriend!" kiáltásokban tör ki.

Crouch és a hidegzuhany

A félidő vége felé aztán felpörög egy kicsit az Arsenal, a közönség is lelkesebb lesz, de Crouch gólja hidegzuhanyként érkezik. A válogatott csatár egyébként élőben még magasabbnak tűnik, mint képernyőn keresztül, és szinte hihetetlen, hogy ezzel a testalkattal még cselezni is tud. Pedig az ember inkább azt várná tőle, hogy egyszer csak darabokra esik. Az Arsenal szurkolói is tartanak tőle: Crouch megelőzését minden esetben hangos taps jutalmazza. A szünet csendes anyázással telik, röpködnek a "Fuck!" ragozott alakjai. Így a vendégek "Liverpoool! Liverpoool!" skandálására sem érkezhet más válasz, mint hogy "Fuck Mersey side! Fuck Mersey side!".

It's so fucking frustrating! It's over!

Aztán a második félidő elején Bendtner visszahozza a reményt, Wenger beküldi az addig pihentetett Hlebet és Adebayort is, és innentől a Pool már tényleg csak a döntetlen megtartásáért küzd. Ez sikerül is Benítezéknek, három napon belül másodszor játszik egymással 1-1-et a két csapat. Ez dráma az Arsenal számára: a csapat szerdán nehéz helyzetbe került a Bajnokok Ligájában, szombaton pedig a bajnoki álmoknak is lőttek. A tömeg gyorsan oszlik, de mögöttem egy öregember még percekkel a lefújás után is csak azt kiabálja, hogy "It's so fucking frustrating! It's so fucking frustrating!". Aztán egy haverja lehiggasztja, "It's over. It's over." - valóban úgy tűnik, a szezonnak vége az Arsenal számára.

Csak a Portsmouth szurkolói örültek

Visszavisszük az aluljáróba a bérletet,a miért plusz ötven fontot fizettünk. Csinos kis sorba kell beállni, az identitás-hamisítás nagyipari méretekben zajlik, előttem két német srác adja vissza kártáyáját - Mr. Smith vagy Mr. Jones vagy valaki más kártyáját, mindegy. A Victoria felé menet ismét belefutunk a Portsmouth-drukkerekbe, akik boldogan hagyják magukat fényképezni. Nekik legalább van okuk örömre.

Arsenal FC-Liverpool FC 1-1 (0-1)
Emirates Stadium, 60 101 néző
Gól: 54. Bendtner, ill 42. Crouch
Arsenal: 24 Manuel Almunia, 31 Justin Hoyte (58. Adebayor), 5 Kolo Toure, 10 William Gallas, 30 Armand Traore (73. Clichy), 27 Emmanuel Eboue, 4 Cesc Fabregas, 19 Gilberto Silva, 16 Mathieu Flamini (81. Hleb), 26 Nicklas Bendtner, 32 Theo Walcott
Liverpool: 25 Jose Reina, 3 Steve Finnan, 23 Jamie Carragher, 37 Martin Skrtel, 17 Alvaro Arbeloa, 16 Jermaine Pennant (66. Gerrard), 11 Yossi Benayoun (75. Woronin), 47 Damien Plessis, 21 Lucas Leiva, 6 John Arne Riise, 15 Peter Crouch (81. F. Torres)


(kosaa)
*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább