A Milan szurkolói nemet mondtak Sevcsenkóra

A Milan szurkolói nemet mondtak Sevcsenkóra

, ktn

Olaszország, 32. forduló

Tartja négypontos előnyét az Inter a Romával szemben, a BL-t érő negyedik helyért már négyen csatáznak, Zenga diadalt aratott első Serie A-meccsén. A Milan drukkerei új csapatot akarnak, bár hétvégén még a réginek is jól ment a foci. A szezon meccsén a szezon bombagólja miatt veszített a Juventus.



Zenga diadallal debütált

Silvio Baldini a nyáron került a Catania kispadjára, és mindjárt az első mérkőzésén kiállították, miután fenéken billentette a Parma edzőjét, Domenico Di Carlót. Egy hete aztán őt billentette fenéken Pulvirenti elnök, miután az Elefántok mindössze egy meccset tudtak megnyerni a legutóbbi 14 találkozójukból, és a kiesés szélére sodródtak. Az új mester Walter Zenga lett, aki bizonyára nem rettent meg a szicíliai viszonyoktól, elvégre az elmúlt években három bukaresti (National, Steaua, Dinamo) és egy belgrádi csapatnál (Crvena Zvezda) edződött. Az olasz válogatott egykori sztárkapusának parádésan sikerült a bemutatkozása: a Catania 3-0-ra verte a Napolit.

A kiütéses győzelem értékét némileg csökkenti, hogy a meccs előtt a nápolyiak trénere, Edy Reja azt tekintette legnehezebb feladatának, hogy miként tudja megőrizni az UEFA-kupa helyezésre már esélytelen, de a kiesés által sem fenyegetett futballistáinak motivációját. A válasz az eredményben rejlik: sehogy. A pletykák szerint egyébként az Azzurrikat az élvonalba kormányzó veterán Reja nyáron távozik, De Laurentiis elnök pedig a Chievóval szép sikereket arató, és jelenleg az Atalantát vezénylő Luigi Del Nerit nézte ki a helyére.

Sampdoria, glória

A bajnokság legizgalmasabb kérdése, hogy melyik csapat szerzi meg a BL-indulásra jogosító negyedik helyet. A PSV elleni csütörtöki UEFA-kupa mérkőzésen kiábrándító játékot nyújtó Fiorentina van ezen a téren a legkedvezőbb helyzetben, a Violák (56 pont) 2-0-s győzelmet arattak a Reggina ellen, az utolsó helyre taszítva a kalábriai kiscsapatot. Jók az esélyei a legutóbbi hat meccsén 16 pontot szerző Sampdoriának is. A genovai gárda (52 pont) a Livornót intézte el, az ötmeccses eltiltásából visszatért Antonio Cassanóval a fedélzeten. Egyedül az Udinese (51 pont) vallott kudarcot, bár Sienában egy iksz nem is olyan rossz eredmény, elvégre az Artemio Franchiban idén elbukott már a Roma (0-3) és a Fiorentina (0-1) is.

Milan: dohogó drukkerek

A Milannak is 52 pontja van, de a Rossonerók számára szinte katasztrófa lenne, ha 2001 után idén ősszel sem a Bajnokok Ligájában kezdenék a nemzetközi szezont. A Cagliari ellen végre egy parádézó Milant láthattak a szurkolók a San Siróban. Kellett azonban ehhez Kaká, aki sérülése után visszatérve már a 7. percben lefutotta a teljes vendégcsapatot - ilyesmit az elmúlt hetekben nem láttunk a Milan Old Boystól. De azért kell az öreg is a háznál: a 34 esztendős Filippo Inzaghi duplázott, így kilencven perc alatt kétszer annyi gólt szerzett, mint a korábbi 14 bajnoki fellépésén összesen.

A Milan alelnöke, Adriano Galliani egyébként a héten Ronaldinho ügynökével vacsorázott, azaz már gőzerővel dolgozik a csapat megerősítésén. Ezen a téren a szurkolók egyébként olyannyira elégedetlenek a Rossonerók vezetőivel, hogy szombaton transzparensekkel tiltakoztak a klub átigazolási politikájával szemben. A drukkerek nemet mondanak például arra, hogy a Milan visszacsábítsa Londonból Andrij Sevcsenkót. "Az elmúlt három év egyetlen valamirevaló igazolása Pato volt, fiatal, ambiciózus futballisták kellenek a csapatba" - adták ki az ukázt a tifosik. Akiknek egyébként semmi bajuk Sevcsenkóval, azon kívül, hogy már 33 éves.

De Rossi, a Roma nagy kapitánya

A Roma idén eddig négyszer szórakozta el a győzelmét, a Juventus, a Fiorentina, a Napoli és az Inter is az utolsó tíz percben egyenlített a Farkasokkal szemben. A Genoa ellen már bő negyedóra elteltével kétgólos előnyt szereztek a rómaiak, Taddei szerencsés, Vucsinics mesébe illő gólt lőtt. A Farkasok ezután álomra hajtották a fejüket, a Genoa pedig két perc alatt egyenlített a második félidőben. A máskor még a füle botját sem mozdító Spalletti őrjöngött a kispadon, de a rómaiak szerencséjére Daniele De Rossi komolyan vette a saját maga által hangoztatott lózungot: "a Roma nagy kapitánya akarok lenni!" A hajrában a középpályás valóban nagy kapitányként viselkedett, felszántotta a pályát, majd bevarrt a pipába egy büntetőt. Amit a lelátón ülő jelenlegi kapitány, Francesco Totti izgalmában nézni sem bírt.

Kitart az Inter

Az Atalanta egy hete a San Siróban lefutballozta a pályáról az AC Milant, az Inter Milan ellen azonban nyeretlen kétéveseknek tűntek Luigi Del Neri legényei. Doni gólt ígért, de csak egy piros lapot kapott - ezzel nagyjából össze is foglaltuk a bergamóiak produkcióját. Az Interé sem volt sokkal jobb, de a 17 éves Balotelli gólpassza és higgadt gólja azért sok Nerazzurri-drukkert tett boldoggá. A bajnokságból még hat meccs van hátra, az Internazionale előnye továbbra is négy pont a Romával szemben - hiába sérült a kék-feketék csapatának egyik fele (pl. Chivu), hiába játszik formán kívül a másik (pl. Sztankovics), nincs mese, sorozatban a harmadik Scudettóját is be kell húznia Mancini együttesének.

Amauri-Del Piero 2-2

A forduló a tavaszi szezon eddigi legjobb mérkőzésével zárult. Ősszel a Juventus 5-0-ra verte a Palermót Torinóban, Zamparini elnök pedig másnap már ki is rúgta Stefano Colantuonót, a Rosanerók trénerét. Zamparini azóta Guidolint is kirúgta, így a "visszavágón" ismét Colantuono ült a Palermo kispadján. A Juventus elleni derbi azonban még ennél is kacifántosabban alakult.

Az első félidőben a Palermo átszaladt az álmos Juventuson - az éppen a Zebrák által csábított Amauri előbb egy gyönyörű csavarással, majd egy erőteljes fejessel mattolta Buffont. Válaszul Alessandro Del Piero duplázott, sőt a Zebrák legendája akár mesterhármast is szerezhetett volna, ha a 80. percben a szabadrúgása nem a kapufán csattan. A hajrában a szünet után végig parádésan futballozó Juve egymás után dolgozta ki a helyzeteket, de a 41 éves Alberto Fontana lehúzta a rolót. A csattanó a 89. percben érkezett: Mattia Cassani egy szabadrúgás után kifejelt labdát 26 méterről elemi erővel vágott a léc alá - alighanem a szezon eddigi legszebb találatának örülhettek a Renzo Barberában.

Cassani, a kivégző

Cassani egyébként akár szögre is akaszthatja a futballcipőjét: pályafutása 171. hivatalos mérkőzésén ez volt az első gólja. A Palermo számára viszont véget ért egy rémálom. A legutóbbi hat meccsén mindössze két pontot szerző szicíliai gárda a Juve elleni sikerével ellépett a kiesőzónától, beérve a tabellán a Laziót. Hazai pályán egyébként jól megy a nagyok ellen a Palermónak: a Milan (2-1) és a Fiorentina (2-0) legyőzése után immár a Juventus skalpját is az övükre akaszthatják.

(ktn)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább