Bécsben jártunk (helyszíni beszámoló az Austria-Parma meccsről)

Bécsben jártunk (helyszíni beszámoló az Austria-Parma meccsről)

, focitipp.hu

UEFA Kupa, negyeddöntő, első mérkőzés

"Bécsből nem lesz Isztambul!", olvastuk az FPÖ plakátján az Ernst Happel stadion előtt. Az ostoba nácijai, ezek aztán nem köntörfalaznak. Belőlünk pedig soha nem lesz Austria Wien-drukker! Forza ragazzi!



Ami jó volt
Az például kifejezetten jó volt, hogy nem kellett a hazaiak között ülni: senki sem énekelte mellettünk az "immer wieder östrerreich"-ot, és nem kellett megtapasztalnunk az elviselhetetlenül ostoba osztrák szurkolói kultúra érintését.

A vendégszektor melletti lelátórészt ugyanis kiürítették, de végül bárki odaülhetett. Így tettünk mi is. Eleinte talán szégyelltük, hogy futballfüggőségünk olyan perverzitásokra ragadtat bennünket, mint egy félnapos bécsi túra az Austria Wien-Parma B meccs kedvéért, de végül nem bántuk meg.

Világ perverzei
A meccs előtt ráadásul azt is megtudtuk, hogy nem mi vagyunk az egyetlenek, akik ilyen korcs csapatok összecsapására vetemednek: az osztrák Premiere és a lengyel Polsat mellett az Ernst Happelből élőben közvetített a Honkong Cable, a Dubai Sports, a malajziai Astro Super és a thaiföldi UBC...

Az AC Parma
1995-ben és 1999-ben is megnyerte az UEFA Kupát. Előbbi volt az emlékezetesebb finálé, a pármai 1:0-ás vereség után a Viallival, Roberto Baggióval és Ravanellivel felálló Juve a milánói San Siróba vitte a visszavágót, de a telt ház sem segített (1:1). A 99-es döntő egyértelműbb kimenetelű volt, Moszkvában 3:0-ra nyert a Parma a Marseille ellen, bár a sárga-kékeknek akkor még egészen pazar csapatuk volt: Buffon, Thuram, Fabio Cannavaro, Dino Baggio, Verón, Fiore, Chiesa, Crespo vagy a veterán Asprilla.

Ez a Parma nem az a Parma,
de a focitipp.hu, amely közismerten vonzódik az outsiderekhez, most inkább szimpatizál velük, mint a sikerek idején. A csapat ugyanis a kiesés ellen küd a Serie A-ban, a szezont ráadásul egy hatmeccses nyeretlenségi szériával kezdte, de az utóbbi hetekben szeretnivaló partizánakciókkal lepi meg drukkereit (lásd a Cagliari elleni, emberhátrányban kiharcolt 3:2-es győzelmet, vagy a legutóbbi, Palermo elleni bajnokit, amikor szintén emberhátrányban álltak fel 1:3-ról...).

Megmagyarázhatatlan,
ám annál szívet melengetőbb: a Parma az említett kiesési gondok miatt tulajdonképpen a B csapatával játszik az UEFA Kupában, ennek ellenére sem a Stuttgart, sem az FC Sevilla nem tudott gólt lőni nekik! Pietro Carmignani a bécsi meccsen is csak a cserepadra ültette legjobbjait: a Serie A tavalyi gólkirályát, s az idei szezonban már 16 gólnál járó Gilardinót, a középpályás Morfeót és Brescianót, s a kapus Freyt.

Az Austrián ez sem segített
A bécsi lilák eddig egyetlen alkalommal tudtak győzni olasz ellenféllel szemben, az UEFA Kupa 1983/84-es kiírásában a milánói Internazionale elleni hazai 2:1 a továbbjutásukat jelentette. Az újabb olasz skalpra esélyük van, bár a focitipp.hu a Bilbao és a Zaragoza elleni idegenbeli meccsek alapján többet várt Vasticéktól, még akkor is, ha sérülése miatt nem játszhatott az ex-spartás Libor Sionko, aki Bilbaóban két góllal, Zaragozában pedig két gólpasszal járult hozzá a továbbjutáshoz (archív: a fopcitipp.hu interjúja Libor Sionkóval).

A focitipp.hu nem emlékszik
A focitipp.hu nem emlékszik arra, mikor volt utoljára ilyen gyenge mezőnye az UEFA Kupának: a CSZKA Moszkva, AC Parma B, Austria Wien trióból valamelyik csapat döntőt játszik majd májusban (ha már, akkor a CSZKA legyen az). Ez azonban nem zavarta az osztrákokat, a Parma elleni meccsre elővételben 35 ezer jegy kelt el, bár a felvezetés kissé ijesztő volt: a bécsi B-közép által kilőtt rakéta a tetőszerkezetbe vágódott, és onnan vissza a Bulldogs soraiba.

Forza ragazzi!
A focitipp.hu csak mosolygott: az Austria Wien semmit sem tudott kitalálni a pármai fakó ellen (az AC Parma idegenbeli mérlege a Serie A-ban 1.2.11.): hazai részről nem volt egyetlen váratlan megoldás, egyetlen ötlet sem. Két 4-4-2 állt fel egymással szemben, és az osztrákok egyetlen leleménye az volt, hogy az eredetileg bal oldali támadó középpályást játszó Sebastian Mila tízpercenként oldalt váltott. A fiatal lengyel volt az Austriában az egyetlen, aki megpróbált némi színt vinni a hazaiak játékába, testcselei tetszetősek, bár legtöbbször öncélúak voltak.

1:0
A Parma intelligens focit játszott: az olaszok hamar átlátták, hogy az Austriában csak két-három játékosra kell odafigyelni: Mila, Vastic, Vachousek lefogása pedig nem egy ördöngös feladat. Így történt, hogy a percek múlásával a Parma egyre előrébb merészkedett, s tette mindezt úgy, hogy a középpályán Simplicio (aki a Cagliarinak szépségdíjas gólt ragasztott a 93. percben) tízből ötször sarokkal passzolt...
A 35. percben azonban Afolabira is szükség volt a pármai gólhoz: Pisanu lövése rajta pattant meg, így aztán a meglepően labdabiztosnak tűnő Sáfár Szabolcsnak esélye sem volt: 0:1.

Az osztrák szurkolói mentalitást
példázza a gól utáni történet: egy Schuster Lóri-szerű farmerdzsekis alak többedmagával megrohanja az ünneplő vendégszektort, majd miután megrugdossák a kerítést, letépnek egy sárga-kék Parma-zászlót és diadalittasan lengetik. Sokat elmond az osztrákokról az is, hogy először a 30. percben tapsolt a Práter közönsége: amikor Bolano sárga lapot kapott.

Ez történt még (Szófiában)
A hazaiak első kapura tartó lövésére a 45. percig kellett várni, bár Sasa Papac laposan középre tartó lövése izgalommentes volt. Az újabb üdvrivalgást a CSZKA 4:0-ás győzelmének bejelentése okozza, a hangosbemondó felkészültségét jelzi, hogy Moszkva helyett CSZKA Szófiát recsegett a mikrofonba. A 47. percben aztán kimaradt a hónap legnagyobb helyzete, s a focitipp.hu sem bírta nevetés nélkül: Mila indította Rushfeldtet, aki a kapufához húzódó Bucci kapus mellett remek ütemben adott középre az üresen érkező Vastic elé, aki csúnyán elrontotta... nem írjuk le, hogyan, mert élőben sem volt hihető, így még kevésbé lenne az. Mint Horváth Ferenc Vaduzban, Liechtenstein ellen. Ha még emlékeznek.

Mi volt még? Pályára lépett Morfeo és Bresciano, egyenlített az Austria (Vachousek beadását Mila a bal alsóba lőtte, s ezzel 452 perc után gólt kapott az UEFA Kupában a Parma), és tovább folytatta a sarkazásos showműsorát Simplicio. A Práter megtapsolta a szánalmas produkciót, a focitipp.hu viszont (amely 1 VSS Kassa, 1 Újpest és 1 Ipolyszakállos összeállításban utazott Bécsbe) csak a pármai ultrákat tudja kiemelni: az olaszok (lehettek vagy ötszázan) végigszurkolták a meccset, és nem a szokásos rigmusokat zengték, hanem a tamtam-dobok pergő ritmusára szinte táncoltak a lelátón.

Visszavágó egy hét múlva.

*****

FK Austria Magna Wien vs AC Parma 1:1 (0:1)
Ernst Happel Stadion, 40 ezer néző. Vezette: Poulet (francia).
Gólszerzők: 35. Pisanu (0:1), 61. Mila (1:1).


Az Austria útja:

selejtező:
- Mariupol (ukrán) 3:0, 0:0
1. kör:
- Legia Warszava 1:0, 3:1
csoportkör:
- Zaragoza 1:0 (otthon)
- Dnyepropetrovszk 0:1 (idegenben)
- FC Brugges 1:1 (otthon)
- Utrecht 2:1 (idegenben)
a nyolc közé jutásért:
- Bilbao 0:0, 2:1
nyolcaddöntő:
- Zaragoza 1:1, 2:2

Az AC Parma útja

1. kör:

- NK Maribor 3:2, 0:0
csoportkör:
- Bilbao 0:2 (idegenben)
- Steaua 1:0 (otthon)
- St. Liége 1:2 (idegenben)
- Besiktas 3:2 (otthon)
a nyolc közé jutásért:
- Stuttgart 0:0, 2:0 - hosszabbítás után
nyolcaddöntő:
- FC Sevilla 1:0, 0:0


Tudta-e, hogy az Austria Wien...
- huszonkétszeres osztrák bajnok és huszonháromszoros kupagyőztes
- 1978-ban KEK-döntőt játszott. Ha utánanéznénk, lehet, hogy találnánk mázlisabb döntőbe jutást, de azért ez sem rossz: Cardiff City 1:0, 0:0; Lokomotíva Kassa 0:0, 1:1 (idegenben lőtt góllal), negyeddöntő: Hajduk SPlit 1:1, 1:1 (tizenegyesekkel); elődöntő: Dinamo Moszkva 2:1, 1:2 (tizenegyesekkel); döntő: Anderlecht 0:4. Az akkori sorozat legnagyobb meglepetése a focitipp.hu számára mégsem a bécsi lilák küszködése, hanem a Diósgyőr győzelme az első fordulóban: DVTK-Besiktas Isztambul 5:0...
- 1979-ben a döntőbe jutásért játszhatott a BEK-ben. Érdemes felidézni, hogy akkoriban milyen ellenfelekkel mérkőztek a legrangosabb kupasorozatban: Vlazsnia Shkoder (albán, 4:1, 0:2), Lilleström (4:1, 0:0), Din. Dresden (3:1, 0:1), az elődöntőben pedig FF Malmö (0:0, 0:1). 1979-ben a következő csapatok jutottak a legjobb 8 közé a BEK-ben:
Austria, Malmö, Dresden, Grasshoppers, FC Köln, Gl. Rangers, Wisla Krakkó és a későbbi győztes Nottingham Forest. Az Újpest már az első fordulóban kiesett (Zbrojovka Brno 0:2, 2:2).

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább