Rafa, ez klafa!

Rafa, ez klafa!

, ktn

Bajnokok Ligája, negyeddöntők

Az angol klubcsapatok feltörölték a padlót Európával. A Liverpool, a Chelsea és a Manchester United ismét bejutott a legjobb négy közé a BL-ben.



Kezdjünk rögtön egy kis statisztikával.

Arsenal-Milan 0-0, 2-0
Chelsea-Olimpiakosz 3-0, 0-0
Liverpool-Internazionale 2-0, 1-0
Manchester United-Lyon 1-0, 1-1
Chelsea-Fenerbahce 2-0, 1-2
Manchester United-Roma 1-0, 2-0


Angol hegemónia

Ezek az angol csapatok eredményei a Bajnokok Ligája kiesés szakaszában, nem angol csapatok ellen. Nyolc győzelem, három döntetlen, egy vereség. Ennél csak az döbbenetesebb, hogy tizenkét meccsből tízszer az angolok még csak gólt sem kaptak ellenfelüktől. Vagy nézzük másképpen: a végül kiesett Arsenal 180 perc alatt rúgott annyi gólt a Liverpoolnak (hármat), amennyit a többiek 1080 perc alatt összehoztak. Angol hegemónia a köbön.

Már az Arsenal-Milan (0-0) meccs után is megpendítettük: az angol klubcsapatok tempója egészen más, mint például az olaszoké. Nem az olaszok estek azonban vissza, lásd a Real Madrid-Roma párosítás végeredményét (1-2, 1-2). Ők továbbra is játsszák a maguk, egyre inkább régimódinak tűnő futballját. A pozícióharcra épülő olaszos stratégia azonban idén kevés volt, a szuperszonikus sebességgel rohamozó angol csapatok mellett nincs idő a stílusgyakorlatokra. Mire Pirlo, Pizarro vagy éppen Sztankovics eldönti, mi is lesz a következő lépése, addigra már három angol liheg a nyakában. Ez bizony frusztráló.

Angolok?

Az angolokat persze akár idézőjelbe is tehetnénk. Az Arsenal eleve nem angol csapat, bár a Pool ellen éppen az egyetlen hazai futballistájuk, Theo Walcott állította fel őket 50 másodpercre a padlóról egy 70 méteres szólóval. A Chelsea-ben és a Liverpoolban gyakorlatilag Frank Lampard és Steven Gerrard képviseli nemzetközi klasszis szinten Angliát - egyedül a Manchester United maradt meg félig-meddig angolnak ebből a mezőnyből (kulcsemberek: Ferdinand, Carrick, Scholes, Rooney). A sors iróniája, hogy az olaszok szerint éppen ez a Manchester játssza a leginkább olasz focit Európában. Hogy ez igaz-e, azt vitassa meg a szakma.

Értékes török gólok

A Chelsea a Mourinho-varázslat nélkül idegenben lefutballozta a pályáról, otthon pedig legyőzte a Fenerbahcét. A törökök nagy fogadkozása ellenére a bravúr nem jött ugyan össze, de a góllövés igen. A két angolok elleni török gól értékesnek számít, különösen annak tükrében, hogy a három olasz élcsapatnak (Inter, Milan, Roma) ez egyszer sem sikerült ellenfelével (Liverpool, Arsenal, ManUtd) szemben.

Chelsea-Fenerbahce 2-0

Labda Liverpoolba

A Romának erre lett volna esélye, de Daniele De Rossi Liverpoolig lőtte a labdát a Manchester elleni meccs 30. percében. Pedig az olasz imponáló magabiztossággal szokta a pipába rúgdalni a büntetőket (lásd a vb-döntőt vagy a Genoa elleni bajnokit). Gólt tehát szerezhettek volna az olaszok, a továbbjutásra azonban semmi esélyük sem volt. A Vörös Ördögök az Olimpicóban és az Old Traffordon is eljátszadoztak a legjobb formában lévő olasz csapattal. Egyszerűen mindkét meccsről ordított, hogy Fergusonék jelenleg más szinten művelik ezt a sportágat. Hogy nem játszott Totti? A Farkasok csapatkapitánya már az olasz bajnokságban is egyre nehezebben él meg tekintélyéből, kínzó bokasérülése most talán meg is óvta őt egy nemzetközi blamától.
Manchester United-Roma 1-0

Rafa: rotálj!

Továbbjutott a Liverpool is, amely újra bebizonyította, hogy kupacsapatként szinte verhetetlen, ezen a téren Rafa Benítez zseniális. Már Londonban is feltűnő volt, hogy a Liverpool játékosai a hajrában sokkal frissebbek és gyorsabbak voltak, mint az erről oly híres Arsenal-tinik. Az Anfield Road utolsó percében aztán jött a kegyelemdöfés: a rövidpályás síkfutó-versenyt Babel nyerte Fabregasszal szemben, majd végleg eldöntötte a meccset. Lehet, hogy a spanyol egyébként gyorsabb a hollandnál, de az Ágyúsok számára szomorú jelenet megmutatta Benítez nagyságát: mindig az adott pillanatban és kontextusban kell legyőzni az ellenfelet, a futball végső soron mégis stratégia. Mi is a baj a rotációval?

Az Arsenal egyébként önmagát okolhatja: a Pool ellen háromszor álltak továbbjutásra a párharc során, összesen 21 percig. Fiatalság, bolondság. Wengernek ideje elgondolkodni azon, hogy egy szemet gyönyörködtető futballt játszó csapatot akar építeni, amelyben egy 23 éves futballistának már generációs problémái vannak a fiatalabbakkal szemben - vagy nyerni is akar valamit. A kettő együtt nem megy, a Liverpool ellen kiderült, hogy egy csikócsapat a Bajnokok Ligájában kevés. A sikerhez kell egy Bergkamp is.

Liverpool-Arsenal 4-2

Csodák csodája

Továbbjutása ellenére is nehéz dicsérni a Barcelonát, amely füttykoncert közepette győzött a Schalke ellen. Az uefa statisztikái szerint a vendégek 21-szer próbálkoztak kapura lövéssel, ráadásul 48 százalékban birtokolták a labdát, ami a Nou Campban egy német csapattól egyszerűen csoda. Mint ahogy az is csoda lenne, ha a Barcelona kiverné a Manchester Unitedet az elődöntőben. Ennél csak az lenne nagyobb csoda, ha a finálét is megnyernék a katalánok. És hogy mi lenne a csodák csodája? Ha nyáron Rijkaard maradna a Barca edzője.

Barcelona-Schalke 1-0

(ktn)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább