Arsenal: a stílus maga a csapat!

Arsenal: a stílus maga a csapat!

, anfield

Anglia, 34. forduló

A bajnoki aranyért folytatott versenyből kiszállt ugyan, számunkra mégis az Arsenal az idei szezon nyertese. Az ok egyszerű: az Arsenalnak van stílusa.



Kell egy Wenger

Arséne Wenger csapata hétről hétre ugyanazt az élvezetes, kombinatív, gyors futballt játssza. Kell hozzá egy offenzív felfogású védelem (a "sámán" Gallasszal az élen), villámgyors és technikailag rendkívül képzett szélső hátvédekkel (Clichy, Eboué); kell egy elasztikus középpályás-sor, amely egy levegővétel alatt háromszor egyérintőzik, s ezalatt átsprintel a pályán (Hleb, Diaby), kell egy zseniálisan passzoló irányító (Fabregas); s egy ragadozó-csatár (Adebayor). S kell Arséne Wenger, aki ebből egy olyan csapatot gyúr össze, amelynek nincs párja Angliában.

Az Arsenal akarata

A Manchester United és a Chelsea is jó csapat, csak éppen egyiknek sincs olyan markáns stílusa, mint az Arsenalnak, amelynek az egész szezonban csupán három rossz fellépése volt (mindhárom kupameccs: a Sevilla, a Tottenham és a ManUtd ellen). A többi mérkőzésen általában az Arsenal akarata érvényesült a pályán. Nem lehetett nem észrevenni, hogy gyakran még a vesztes meccseken is ők irányították a játékot, ők voltak a kezdeményezők, ők támadtak bátran. Lásd a Liverpool elleni BL-vereségüket, vagy a ManUtd elleni hétvégi 1-2-t, amelyen végérvényesen elúszott a bajnoki cím a csapat számára.

Aprópénzből sztárcsapat

Ráadásul ha a Manchesterből kiemelnénk Cristiano Ronaldót és Rooney-t, a gépezet akadozna. Ezzel szemben az Arsenal úgy játszotta végig a szezont, hogy kulcsjátékosai közül valaki mindig hiányzott (hol Touré, hol Rosický, hol Van Persie). S valljuk be: a szezon előtt vajon hányadik helyre tartottuk jónak az Arsenalt? Azt az Arsenalt, amely elengedte Thierry Henry-t, s amely 2004 óta mindössze 18.1 millió fontot költött erősítésekre. Összehasonlításképpen: a Manchester United 75.3, a Liverpool 100.5, a Chelsea pedig 178 millió fontért igazolt játékosokat az említett időszakban.

Kit becsül a hosszútávfutó?

Wenger szerint a futball és az edzői munka a hosszútávfutáshoz hasonlít inkább. "Ismertem edzőket, akik egymás után nyerték a trófeákat, mégsem tudtam becsülni őket. Mondhatok példát arra is, hogy kik nyertek csalással olimpiai aranyérmet a 100 méteres síkfutásban. S mondhatok példát arra is, hogy kik tették a futballban ugyanezt." Wenger 1996 óta dolgozik az Arsenalnál: eddig három bajnoki címet (1998, 2002, 2004) és négy FA-kupát nyert, s háromszor választották az Év edzőjévé Angliában. S ha idén nem is nyert semmit, nincsenek kétségeink afelől, hogy ez az Arsenal a jövő csapata: a játékosok többsége ugyanis 24 év alatti:

Lukasz Fabianski kapus 23 éves
Philippe Senderos hátvéd 23
Johan Djourou hátvéd 21
Gael Clichy hátvéd 22
Emmanuel Eboué hátvéd 24
Armand Traoré hátvéd 18
Justin Hoyte hátvéd 23
Abou Diaby középpályás 21
Cesc Fabregas középpályás 20
Denilson
középpályás 20
Alexandre Song középpályás 20
Matthieu Flamini középpályás 24
Emmanuel Adebayor csatár 24
Robin Van Persie csatár 24
Nicklas Bendtner csatár 20
Theo Walcott csatár 19


"A stílus a lényeg!"

Ehhez képest az Arsenal már most üde jelenség a világfutballban. Csúfolódhat rajta José Mourinho, a trófeákat kérve számon, egyet azonban ő sem vitathat el az Arsenaltól: a látványos támadófocit. A stílus mindenek felett - ez Arséne Wenger krédója. "A trófea olyan dolog, amelynek a fényében csak egy pillanatra tündökölhetsz. Ami valóban számít, az a játékstílus" - nyilatkozta egyszer Wenger. A szurkolók is díjazzák azt, hogy van egy csapat, amely a futball sikerorientált világában nem elsősorban az eredményre, hanem a játék minőségére helyezi a hangsúlyt. A svájci Deloitte könyvvizsgáló cég tavalyi felmérése szerint az Arsenal hiába költözött a Highburyből a 60 400 férőhelyes Emirates Stadiumban, a szurkolók jegyigénylését még így sem lehet kielégíteni: jelenleg 41 ezren várnak arra, hogy Arsenal-szezonbérlethez jussanak.

(anfield)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább