Gerrard: Fájdalmat éreztem, kínt, szomorúságot

Gerrard: Fájdalmat éreztem, kínt, szomorúságot

, focitipp.hu

Aki válaszol: Steven Gerrard

Szereti a focit, ezért megnézi majd az Európa-bajnokság meccseit. De aligha a horvátoknak szurkol majd. Interjú Steven Gerrarddal.



Emlékezetes kép: a horvátok elleni vesztes Eb-selejtező után Steven Gerrard magába roskadva, sárosan ül a Wembley gyepén. Fel tudja idézni, mire gondolt akkor?
Hogyne. Fájdalmat éreztem, kínt, szomorúságot. Ezek az érzések azóta is bennem élnek, ugyanolyan élénken.

Segítenek majd abban, hogy a 2010-es világbajnoki selejtezők során ne legyen gond a motivációval?

Az lenne a jó, ha gyorsan jóvátehetnénk a hibáinkat, csakhogy a következő selejtező még messze van. De valahogy helyre kell raknunk magunkban a dolgokat.

Egyéni hibák okozták az angol válogatott vesztét a kvalifikáció során?
Általánosabban kell megközelíteni ezt a kérdést. Nagyon könnyű kipécézni azt, aki hibázik, s aztán ujjal mutogatni rá: te voltál, te voltál. Csakhogy a futballban a felelősség sohasem egyetlen játékosé, hanem a csapat minden tagjáé.

A szurkolók nem így gondolkoznak. Számukra konkrét felelősök vannak, például a bakizó kapus, Paul Robinson, vagy akár Steven Gerrard is, aki a moszkvai meccsen ziccert hibázott.

Ha győzünk, az is a csapat közös érdeme, nem egyvalakié. Ha veszítünk, az is. Vannak egyéni hibák, de nem ezek döntenek. Minden a csapaton múlik. Az már a média sajátossága, hogy kiemel egy-egy jelenetet, és ez befolyásolja a szurkolók véleményét is. De rendben van, elfogadjuk ezt, mert profi futballisták vagyunk, és tudjuk, hogy a profi futballnak ez a velejárója. Olyan világban élünk, amelyben szükség van bűnbakokra.

Mi nem működött az angol válogatottnál?

Nem voltunk egységesek. Ha azt veszem figyelembe, hogy milyen kaliberű játékosok alkották a válogatottat, akkor nem csupán a továbbjutást kellett volna könnyedén kiharcolnunk, hanem meggyőző fölénnyel kellett volna a csoport első helyén végeznünk. Ehelyett az életünkért harcoltunk az utolsó meccsen. És elbuktunk, mert nem voltunk eléggé egységesek.

Azt nyilatkozta: tévén nézi majd az Európa-bajnokság meccseit.

Még nem tudom, hol leszek a nyáron, de látni akarom az Eb-t, mivel nagy futballdrukker vagyok. Az biztos, hogy nem lesz olyan élmény, mint játékosként részt venni a tornán, ennek ellenére izgalmas lesz figyelni a meccseket.

Mit tippel, ki lesz az Európa-bajnok?
Az biztos, hogy az olaszok erősek lesznek. De van egy olyan megérzésem, hogy ez a nyár a hollandokról szól majd. Csak Spanyolország ne nyerjen, mert akkor a liverpooli öltözőben egyfolytában a spanyol csapattársaim élménybeszámolóit kellene hallgatnom.

Sokan angol edzőt szerettek volna az angol válogatott élére - Önnek mi volt a véleménye erről?

Több külföldi szakemberrel dolgoztam már együtt, és amondó vagyok, hogy nem a nemzetiség számít, hanem az, hogy az adott illető ért-e a szakmájához, a futballhoz, és tudja-e azt, milyen út vezet a győzelemig. Ez az, ami számít. Nekem a francia Gerard Houllier egyengette az utamat a pályafutásom elején, most a spanyol Rafa Benítez az edzőm a Liverpoolban, és öt szép évet töltöttem el a válogatottnál a svéd Sven-Göran Eriksson irányítása alatt. Az csak jót tesz egy focistának, ha különböző futballkultúrákból érkező szakemberekkel dolgozik együtt, mert annál több metódust ismer meg.

Az angol válogatott azért gyenge, mert a Premier League-ben túl sok külföldi futballista játszik, s az angolok emiatt nem tudnak érvényesülni a bajnokságban. Egyetért ezzel?
Olcsó kifogás lenne ezzel magyarázni a válogatott eredménytelenségét. Szerintem éppen elég jó angol játékos van a Premier League-ben ahhoz, hogy egy ütőképes válogatottja legyen Angliának.

Hogyan akarják visszaszerezni a szurkolók bizalmát?

Győzelmekkel. Még élénken élt az emberekben a vesztes Eb-selejtező miatti csalódás, mégis megtelt a Wembley a Svájc elleni meccsre, amelynek nem volt tétje. Úgyhogy a szurkolókra számíthatunk, most nekünk kell megmutatnunk, hogy méltók vagyunk erre a bizalomra, és oda kell figyelnünk minden kis részletre ahhoz, hogy sikeresek lehessünk.

Mi számítana sikernek?

Nem fogom azt mondani, hogy meg akarjuk nyerni a 2010-es vébét, mivel jelenleg éppen az a helyzet, hogy ki kell hagynunk az Európa-bajnokságot, és sokan megkérdőjelezik a tudásunkat. A futball azonban megadja az esélyt a visszavágásra, és nekünk az a tervünk, hogy bebizonyítsuk a kétkedőknek: tévedtek.

[A Four Four Two alapján]
*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább