Raúl lőtt, a Barcelonának lőttek

Raúl lőtt, a Barcelonának lőttek

, anfield

Spanyolország, 33. forduló

Mi történt Sevillában? Rövidzárlat: négyet rúgott az Almería. Mi történt a Vicente Calderónban? Rövidzárlat, szintén: oktatott a Betis. S mi történt Barcelonában? Ó, ott már hetek óta nem történik semmi.



Mesél a múlt

Utoljára 1990-ben fordult elő a Real Madriddal, hogy megvédte bajnoki címét. 1989-ben a holland Leo Beenhakker, 1990-ben pedig a walesi John Toshack irányításával lettek elsők a Blancók. Akkoriban a Realban szerepelt a madridiak jelenlegi edzője, Bernd Schuster, s olyan csapattársai voltak, mint az argentin Ruggeri, a spanyol Butragueno vagy a mexikói szaltókirály, Hugo Sánchez (aki 38 góllal lett gólkirály).

Abban az 1990-es szezonban a Barcelonában szerepelt Michael Laudrup (ma a Getafe edzője), Ronald Koeman (ma a Valencia edzője), José-Mari Bakero (ma a Valencia segédedzője), Ernesto Valverde (ma az Espanyol edzője) és Txiki Beguiristain is (aki ma a Barca sportigazgatója). Az Atlético Madrid a Manolo-Futre-Baltazar hármassal rohamozott, a San Sebastian az exliverpooli Aldridge-dzsal, a Sevilla pedig az osztrák Toni Polsterrel.

Tombolt az Almería és az Athletic

De lássuk a hétvégi menüt: szombaton feje tetejére állt a világ. Az európai topligák legkiszámíthatatlanabb csapata az Atlético Madrid, ez bátran kijelenthető a Betis elleni betlije (1-3) után. Történtek azonban meghökkentőbb dolgok is: az újonc Alméria nevetve rúgott egy négyest a sevillai Sánchez Pizjuánban, ráadásul Negredo még egy tizenegyest is kihagyott (Sevilla-Almería 1-4). Mindez azt jelenti, hogy az Almería akár még az UEFA-kupás 6. helyet is elcsípheti.

UEFA-kupás helyre hajt az Athletic Bilbao is, amely egy ötössel józanította ki a kupagyőzelemtől mámoros Valenciát (5-1). A Valencia klubvezetése a Getafe elleni győztes kupadöntő után közleményben tudatta, hogy Ronald Koeman vezetőedző pozíciója stabil, más trénerekkel nem tárgyalnak - a vasárnap esti bukta után már nem tennének ilyen elhamarkodott kijelentéseket.

Valencia: kiesés lesz a vége?

A Valencia ezzel már csak két pontra van a kiesőzónától, ráadásul az utolsó öt körben olyan ellenfelekkel mérkőzik majd, mint a Barcelona, az Atlético vagy a Zaragoza. A bentmaradáshoz elsősorban a Mestallában kellene hozni a meccseket, a Valencia ugyanis a mezőny leggyengébb csapata a hazai mérkőzések alapján (4-3-9). Nem mondott le az UEFA-kupáról a Deportivo sem, amely vasárnap az Osasunát verte idegenben (1-0), s utóbbi 13 bajnokijának mérlege: 9-2-2.

Barcelonai nulla

Aki sokat várt a barcelonai derbitől, annak csalódnia kellett. Aki futballt várt, már annak is. Az Espanyol az 1980/81-es szezon óta nem nyert a Camp Nouban. Most sem (0-0), mert csak a döntetlent akarta kibekkelni, s ehhez méltó partnerre talált az ötlettelenül futballozó Barcában. Ami említést érdemel még az Espanyol kapcsán: Európában ritkaság, hogy annyi saját nevelésű játékosa legyen egy élvonalbeli csapatnak, mint az Espanyolnak van: David García, Jarque, Torrejón, Hurtado, Javi Chica, Ángel, Albert Serrán, Ferrán Corominas, Jonathan Soriano, Tamudo, Alberto Lopo, Enrique de Lucas és Toni Soldevilla egyaránt a klub utánpótlás-központjából került ki. Sőt: az Espanyol neveltje az FCB két cserejátékosa, a kapus Jorquera és a hátvéd Oleguer is.

Raúl: 205

A Barcelona nem egyezett meg Ronaldinho vételáráról a Milannal - ennek a hírnek azonban Madridban semmi jelentősége nincs. A Real tizenegy ponttal vezet a Barcelona, és tízzel a Villarreal előtt - a bajnoki cím sorsa eldőlt. Az viszont még nem dőlt el, hogy a 216 gólos Di Stéfano marad-e a Real történetének legeredményesebb játékosa a spanyol bajnoki meccseket tekintve: Raúl ugyanis betalált a Santander ellen, s már 205. gólnál jár.

(anfield)


*****

 

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább