Pontot szerzett a Roma

Pontot szerzett a Roma

, focitipp.hu

Olaszország, 30. forduló, Udinese-Roma 3:3

A Milan harmatgyengén játszott (Brescia, 1:1), a Juventus látványos meccsen háromszor egyenlített (Fiorentina, 3:3), az Inter idegenben nyert (Bologna, 1:0). A Párma tovább menekül.



Már régóta kíváncsiak voltunk az Udinesére, főleg a Palermóban rúgott ötösük óta. Nem kellett csalódnunk.

krónika

A Roma elleni meccsen mindenki ott volt, akit az utóbbi időben a kommentárok kiemeltek. A kezdőben volt mostanában csúcsformában játszó Di Michele; a jövőre valószínűleg Milánóba költöző Jankulovski; a cselgép Pizarro; és Nestor Sensini, még mindig. A rómaiaknál ellenben szinte mindenki sérült volt, aki számított, a kezdőben találta magát például a teljesen ismeretlen Massimiliano Marsili (igaz csak bő félóráig, akkor ugyanis bejött helyette Valerio Virga). A kedvezőtlen előjelek ellenére a Roma bő húsz perc elteltével már 2:0-ra vezetett, tíz perccel később azonban Bruno Conti nem hitt a szemének - egyenlített az Udinese. Kimondottan változatos, izgalmas és látványos volt ekkor a játék. Gyakrabban kellene a "kiscsapatokat" látni az olasz ligában, újra ezt a konklúziót vonhattuk le a látottakból. A félidő utolsó percében Cassano gondoskodott a vendégszektor felhőtlen öröméről - gyönyörűen ugratta ki a brazil Mancinit, aki kilőtte a jobb alsó sarkot. Az öt gólon kívül még számtalan eseményt idézhetnénk, de említsünk meg csak annyit, hogy Virga például első labdaérintéséből gólt szerezhetett volna. Hogy nem így lett, arról De Sanctis kapus gondoskodott egy ritkán látható bravúrt bemutatva. Az utóbbi hónapok egyik legjobb első negyvenöt percét láthattuk Udinében, méltó ellenfeleként a Real-Barca meccsnek. A második félidőben a rómaiak úgy döntöttek, bebetonozzák a számukra oly kedvező állást (ne feledjük, zsinórban négy vesztes meccs után érkeztek Udinébe). A pálya felborult, a tempó semmit sem lanyhult, a hazaiak egymás után vezették támadásaikat, a vendégek pedig csak a védekezéssel törődtek. Emeljük ki az egyoldalúvá váló meccs udinei hősét, aki immár fordulóról fordulóra príma focit mutat, David Di Michelét.

Di Michele és Cufré
Az argentin védőt már több alkalommal elmarasztaltuk sportszerűtlenségei miatt, ez alól most sincs kivétel. Nagyjából a 60. perc körül egy hazai szögletnél a kapu előtti helyezkedés hevében nemes egyszerűséggel szájon vágta Di Michelét. Év végi összeállításunkban (a legellenszenvesebb játékosok között) mindenképpen helyet szorítunk neki, még akkor is, ha posztján (balhátvéd) a newcastle-i Lee Bowyer múlt heti verekedésével évekre bérelt helyet szerzett magának.

Di Michele és a gól
A 29 éves, alacsony termetű csatár évek óta az egyik legügyesebb olasz támadó. Először a Salernitanában tűnt fel kivételes technikai képzettségével, bár a csapat az 1998-99-es idényben csak egy szezonra szóló jegyet váltott a Serie A-ba. A következő évben a Serie B-ben egyéni gólrekordját érte el, 36 meccsen lőtt 23 góljával, ami azonban csak egy hetedik helyhez volt elég a délolasz csapat számára. 2001-től ismét az A-ligában játszott, először az Udinesében, majd két idényt töltve a Regginában (három év alatt 86 meccsen 20 gól). Idén ismét visszaköltözött északra és immár 12 gólnál jár (ebből hatot március közepe óta lőtt).
A Roma elleni találata végül egy pontot hozott a konyhára az Udinesének. Pizarro kiugratása után a levegőben stoppolta a labdát, majd egy gyönyörű bokamozdulattal löbbölte át azt a rómaiak harmadik számú (egyébként az egész meccsen magabiztosan védő) kapusán, Curcin.

Di Michele és Chivu
A román középhátvéd néhány héttel ezelőtt tért vissza hosszú sérüléséből a kezdőbe, amivel a Roma sokkal jobban járt, mint például Abel Xavier leigazolásával. Elég csak annyit említeni, hogy ezúttal Chivu huszonötméteres szabadrúgásával tudtak vezetést szerezni a vörösök. A 90. percben azonban a forduló legintimebb duettjét mutatta be Di Michelével. A szerelmes jelenet különösen a meccsvégi felfokozott hangulatban volt szívderítő. Az Udinese ekkor már hosszú percek után a kapujához szögezte a farkasokat és egy szöglet utáni lepattanót Di Michele ollózott a kapura, pontosabban néhány centivel a kapu mellé. A földre zuhanó kettős a meccs csúcspontján egymásba fonódva ölelkezett össze a földön - Chivu megkönnyebbült tekintete és Di Michele beletörődő mosolya szép finálét adott a végig magas színvonalú meccsnek.

Udinese-Roma 3:3 (2:3)
Udinese: De Sanctis - Felipe, Bertotto, Sensini (Kroldrup 46.) - Pinzi (D. Zenoni 48.), Pizarro, Muntari, Jankulovski - Di Michele, Iaquinta, Di Natale (Fava 82.)
Roma: Curci - Scurto (Briotti 88.), Ferrari, Chivu, Cufré - Mancini, Dacourt, Aquilani, Marsili (Virga 36.) - Cassano, Montella (Corvia 72.)
Gólszerzők: Chivu 14. (0:1), Montella 23. (0:2), Di Natale 28. (1:2), Pinzi 33. (2:2), Mancini 44. (2:3), Di Michele 75. (3:3)
Sárga lap: Montella, Dacourt, Di Michele

a többi mérkőzésről
A BL-résztvevők közül csak az Inter tudott nyerni, az ex-bolognai Cruz már a harmadik percben pontott tett az i-re. Így a milánóiak kicsit fellélegezhetnek, előnyük négy pontra nőtt a negyedik helyezett Udinesével szemben. A Milan Rui Costa szenzációs csavarásával korán vezetést szerzett a Brescia ellen, de a szokásos taktika ezúttal nem jött be, a kékek addig küzdöttek, míg a 87. percben sikerült kiegyenlíteniük Pierre Wome révén. Üröm az örömben, hogy ezzel a bravúros pontmentéssel is visszaestek az utolsó helyre. A Juventus Firenzében játszott közönségszórakoztató meccset, amin a lilák háromszor is vezetést szereztek, de többek között Cejas kapusnak köszönhetően a Juve végül háromszor is talpra tudott állni. Az élen így továbbra is szinte teljes az egyenlőség a Milan-Juventus párharcban.
A további meccsek közül érdekes a Parma regginai vendégeskedése: a hazaiak az utóbbi hat meccsükből ötször vesztettek, míg a pármaiak idegenbeli mérlege borzasztó volt a meccs előtt: 1-2-11. Végül az ő sorozatuk szakadt meg, Morfeo és Gilardino pedig ismét összehozott egy csodagólt. Az Atalanta másfél hónappal ezelőtt még tuti kiesőnek tűnt, ehhez képest újabb győzelmükkel már elmozdultak az utolsó helyről, vagyis teljesen reális a reményük a bennmaradásra. Azt a Chievót sikerült 3:0-ra verniük, amely jelenlegi formája alapján könnyen búcsút mondhat az első ligának.

(knt)

*****

Eredmények

Bologna-Inter 0:1 (0:1)
Gólszerző: Cruz 4. (0:1)
Fiorentina-Juventus 3:3 (2:1)
Gólszerzők: Pazzini 13. (1:0), Del Piero 21. (1:1), Chiellini 35. (2:1), Ibrahimovic 58. (2:2), Dainelli 74. (3:2), Ibrahimovic 81. (3:3)
Milan-Brescia 1:1 (1:0)
Gólszerzők: Rui Costa 14. (1:0), Wome 87. (1:1)
Lazio-Livorno 3:1 (1:0)
Gólszerzők: Muzzi 16. (1:0), Cesar (11-esből) 46. (2:0), Rocchi 55. (3:0), Protti 62. (3:1)
Lecce-Siena 2:2 (1:1)
Gólszerzők: Konan 11 (1:0), Maccarone 19. (1:1), Paci 52. (2:1), Taddei 81. (2:2)
Cagliari-Sampdoria 0:0
Palermo-Messina 2:1 (0:0)
Gólszerzők: Zaccardo 51. (1:0), Zampagna 68. (1:1), Toni 76. (2:1)
Atalanta-Chievo 3:0 (2:0)
Gólszerzők: Marcolini 6. (1:0), Makinwa 15. (2:0), Montolivo 55. (3:0)
Reggina-Parma 1:3 (0:1)
Gólszerzők: Morfeo 20. (0:1), Morfeo 48. (0:2), Mozart (11-esből) 53. (1:2), F. Simplicio 62. (1:3)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább