Rijkaard nyugodt álma és a szurkolók rémálma

Rijkaard nyugodt álma és a szurkolók rémálma

, ktn

Bajnokok Ligája

Barcelona-Manchester United 0-0

Frank Rijkaard fellélegezhetett. Hosszú hetek után úgy ért véget egy meccs a Nou Campban, hogy aznap éjjel nem a fehér zsebkendők látványával kellett álmodnia. A szurkolók viszont nem ilyen meccsről álmodtak.



A Barcelona jelenlegi helyzetében Rijkaard kellemes éjszakájához az is elég volt, hogy a katalánok 0-0-s döntetlenre végezzenek a Manchester Uniteddel szemben a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Hagyományos gólzáporok

Pedig a hagyományok nem ezt ígérték. 1994-ben a Barcelona a hazai 4-0-s győzelem után Manchesterben 2-2-re végzett a Vörös Ördögökkel szemben, 1998-ban pedig mindkét meccs 3-3-as döntetlennel zárult. Négy meccs, húsz gól. Az angol "futballszörnyek" keddi randevúja (Liverpool-Chelsea 1-1) után mindenki gólfesztivált és látványos focit várt Európa legszebb támadófociját produkáló (ez lenne a Barca) és legjobb formában lévő (ez pedig a ManU) csapatától.

Unalmas nullák

Ehelyett a nézők kaptak egy unalmas 0-0-t. Ahol ráadásul a Manchesternek mintha esze ágában sem lett volna gólt lőni. A Barcelona mindent megtett ezért (17 kísérlet, 8 kapuralövés), azonban Van der Sar pulzusa egyszer sem ment 120/90 fölé a vérszegény barcelonai próbálkozások miatt. A hazaiak mindenáron a gólvonalig szerették volna cipelni a labdát, és csak a második félidőben döbbentek rá arra, hogy a holland óriás egy-egy távoli lövéssel is meglephető.

A kegyetlen Touré

A Barca legjobbja Yaya Touré volt, az elefántcsontparti Vieira fénykorát idéző könyörtelenséggel zabálta fel Scholesékat a középpályán. Nem véletlenül dohogott a meccs után Alex Ferguson: "Rengeteg alkalmunk lett volna kontratámadásokat vezetni, azonban túl könnyelműen ajándékoztuk el a labdákat." Másképpen fogalmazva: Touré elképesztő munkával lecsapott azokra. Csakhogy Eto'o csak vergődött Ferdinandék ölelésében, a sérüléséből épphogy felépült Messiből hiányzott a robbanékonyság, a csereként beállt Krkic pedig Evra mellett megszeppent tinédzsernek tűnt.

Ronaldo nem értette, Ferguson igen

A manchesteri sztárok közül Rooney és Tévez nevével az összeállítások felsorolásakor találkoztunk először és utoljára, Cristiano Ronaldo viszont könnyen eldönthette volna a meccset. A portugál azonban a 2. percben kihagyta a Milito kezezése miatt megítélt tizenegyest. A hátralévő időben aztán inkább azzal volt elfoglalva, hogy kiharcoljon még egyet, azonban Busacca bíró sem Márquez, sem Touré (gyanús) szerelése után sem mutatott újra a tizenegyespontra. "Nem értem" - kommentálta Ronaldo az eseteket. Alex Ferguson viszont értette: "Két tizenegyest adni a Nou Campban a Barcelona ellen? Nem lepődtem meg azon, hogy nem kaptuk meg a másodikat."

A Manchester és az elődöntők átka

A visszavágóra jövő kedden kerül sor az Old Traffordon. Rijkaard abban reménykedik, hogy a Manchester United hazai pályán feladja a bunkerfocit, Ferguson szerint pedig az első meccs eredménye biztató a United számára. Az angoloknak egyébként van miért tartaniuk a visszavágótól: a Manchester United eddig hétszer jutott be a BEK/BL elődöntőjébe, de ötször elbukott. A Barcelona aránya jobb ezen a téren: kilenc eddigi kísérletükből öt alkalommal bejutottak a kupadöntőbe. Ami közös a két csapatban: a ManU és a Barca is kétszer nyerte meg a legrangosabb európai kupasorozatot. Egy hét múlva kiderül, melyikük próbálkozhat harmadszor is.

A Manchester United BEK/BL-elődöntői

1957: Real Madrid-Manchester United 3-1, 2-2
1958: Manchester United-Milan 2-1, 0-4
1966: Partizan Belgrád-Manchester United 2-0, 0-1
1968: Manchester United-Real Madrid 1-0, 3-3
1969: Milan-Manchester 2-0, 0-1
1997: Borussia Dortmund-Manchester United 1-0, 1-0
1999: Manchester United-Juventus 1-1, 3-2
2002: Manchester United-Bayer Leverkusen 2-2, 1-1
2007: Manchester United-Milan 3-2, 0-3


A Barcelona BEK/BL-elődöntői

1960: Real Madrid-Barcelona 3-1, 3-1
1961: Barcelona-Hamburg 1-0, 1-2
1975: Leeds United-Barcelona 2-1, 1-1
1986: Göteborg-Barcelona 3-0, 0-3, 11-esekkel: 4-5
1992: csoportgyőztesként jutott döntőbe
1994: Barcelona-Porto 3-0 (egy mérkőzés döntött)
2000: Valencia-Barcelona 4-1, 1-2
2002: Barcelona-Real Madrid 0-2, 1-1
2006: Milan-Barcelona 0-1, 0-0


(ktn)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább