Orrtörés, eltiltás és a futball bojkottja

Orrtörés, eltiltás és a futball bojkottja

, focitipp.hu

UEFA-kupa, elődöntők

2001-ben a Liverpool 5-4-re verte az Alavést az UEFA-kupa döntőjében. Úristen, mennyi amatőr védelmi hiba - bosszankodtunk akkor. Tegnap kiderült: szép napok voltak azok.



Jobban futballozott ellenfelénél, mégis hátrányból várja a jövő heti visszavágót a Bayern München: a hazai 1-1 után idegenben gólt kell rúgnia a továbbjutáshoz.

Az első félidőben úgy tűnt, a Bayern összeroppantja ellenfelét. A Zenit Szentpétervár játékosai képtelenek voltak feltartóztatni a müncheni támadásokat, s csak a szerencsének köszönhették, hogy a bajorok egyetlen gólt tudtak kisajtolni félelmetes rohamaikból (Ribéry tizenegyesét Malefejev kivédte, az ismétlésnél azonban már tehetetlen volt).

Orrtörés

A Bayern egyórányi játék után 4-0-ra is vezethetett volna, ehelyett azonban 1-1 volt az állás, a brazil Lúcio ugyanis saját kapujába fejelt (a liverpooli Riise sem csinálta különbül). A mai Bayernből a veterán kapus, Oliver Kahn az egyetlen, aki tagja volt az 1996-ban UEFA-kupát nyert gárdának - a kispadon Otto Rehhaggel ült, s Kahnnak olyan csapattársai voltak, mint Jürgen Klinsmann, Lothar Matthäus vagy Jean-Pierre Papin. A csütörtöki meccsről Kahnnak nem lesznek szép emlékei, nem sokkal az öngól után hátfájdalmai miatt cserét kért. Nem ő volt a Bayern egyetlen sérültje, a csatár Miroslav Klosét a hajrában orrtörés miatt kellett lehozni.

Eltiltás

A Zenit, amely az orosz bajnokságot rendkívül gyatrán kezdte (hat meccsből mindössze egy győzelem), az idegenbeli 1-1-gyel közel áll ahhoz, hogy története első kupadöntőjében szerepeljen. A Bayern a Bundesliga hétvégi fordulójában megszerezheti 21. bajnoki címét, ahhoz viszont, hogy döntőbe jusson az UEFA-kupában, a szentpétervári visszavágón mindenképpen gólt kell rúgnia. Ami talán nem is lesz ördöngös feladat, hiszen a csapatba visszatér Luca Toni, aki idén 10 gólt lőtt a kupasorozatban, ráadásul a Getafe ellenében is egy hazai 1-1 után harcolta ki a továbbjutást a Bayern. Dick Advocaat együtteséből viszont egy hét múlva sárgalapos eltiltás miatt három játékos is hiányzik majd, a holland Ricksen és a cseh Šírl mellett az az Andrej Arsavin is, akit tavaly az orosz bajnokság legjobb játékosává választottak.

Bayern München-Zenit 1-1

Bojkott

"Egy 0-0 remek eredmény lenne" - nyilatkozta a Rangers-Fiorentina párharc előtt a skótok trénere, Walter Smith, akinek a csapata erősen tartalékos összeállításban fogadta a firenzei Violákat. Az edzői jóslat bevált, a meccs nulla-nulla lett, a játék pedig hűen tükrözte az eredményt.

Ha a manchesterieket azért kárhoztattuk, mert csak alibiztek Barcelonában, akkor vajon mit mondjuk a Glasgow Rangersre, amelynek játékosai egyszerűen bojkottálták a futballt a Fiorentina ellen? A közönség hiába üvöltött megállás nélkül, a hazaiak képesek voltak még egy szöglet elvégzése után is hazaadni a labdát - fő a biztonság! Persze a Rangers taktikája eredményes: a Protestánsok a legutóbbi négy UEFA-kupa fordulóból már harmadszor játszanak gól nélküli döntetlent az Ibrox Parkban - a Panathinaikosz (idegenben: 1-1) és a Sporting (2-0) ez a taktika maradéktalanul bevált. A firenzeiek is ismerik a statisztikákat, és többet is tettek a gól megszerzéséért a skótoknál, de azt azért nem mondhatjuk, hogy megszakadtak volna a győzelemért.

A látottak miatt csak a semleges drukkerek átkozódtak. Legalábbis azok, akik nem aludtak el a mérkőzés folyamán. Egyedül Smith lehet elégedett: a 0-0 után egy hét múlva minden kezdődhet elölről.

Rangers-Fiorentina 0-0

(anfield, ktn)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább