Tovább menetel a Lyon

Tovább menetel a Lyon

, focitipp.hu

Franciaország, 32. forduló

Ezennel a francia bajnokság is felkerül a focitipp-térképre. Bemutatjuk a pillanatnyi helyzetet (ez nem túl izgalmas, a Lyon 14 ponttal vezet...) és a dobogós helyekért küzdő csapatokat.



A hajrában sikerült bekapcsolódnunk a francia bajnokság küzdelmeibe. Az idei szezonban újra elindult a bajnoki címért a rekordgyőztes Saint-Etienne, és debütált az Istres, bár a végső győzelemre nekik kevés esélyük volt. Annál több a Lyonnak, amelyik először 2002-ben hódította el a címet, és azóta nem is engedte ki a kezéből. Idén minden eddiginél magabiztosabban állnak az élen – 14 pont az előnyük a Lille-lel szemben. Egy kis matek: ha a Lille minden hátralévő meccsét megnyeri, akkor is elég a Lyonnak hat forduló alatt 8 pontot szerezni a címvédéshez. Francia körképünk következik.

a forduló krónikája
Nézzük, mi történt a 32. fordulóban. A címvédő Nantes-ba látogatott és elhozott egy pontot, a játék összképe alapján érdemtelenül. A kiesés elől menekülő Ajaccio gólgazdag meccsen foszlatta szét az Auxerre BL-álmait. Az egy év megszakítással (1990-ben Daniel Rolland irányította a csapatot) immár 44 éve a klubnál dolgozó Guy Roux csapata az UEFA-kupában is négy gólt kapott a CSZKA Moszkvától – nehéz hetek járnak a csapatra. A Strasbourg hatalmas elánnal küzdött a Marseille ellen, de csak a 90. percben tudták begyötörni a megérdemelt győztes gólt az égszínkékek ellen. Az Istres hamar felébredt a múlt heti sokkból (0:8 a Lille ellen), magabiztosan legyőzve a Sochaux-t – a kiesés elkerülésére azonban így is alig van esélyük. A jelenlegi állás szerint a korzikai Bastia és a Caen követi őket a másodosztályba. Ahonnan egyébként a Troyes, a Nancy és a Le Mans pályázik legnagyobb eséllyel a feljutásra, de még a Stade Brest csapata sem mondhat le teljesen céljáról.

miért a Lyon? a) Monaco
A Lyon ellenlábasai idén nagyon gyengén szerepelnek. A Monaco tavalyi BL-menetelése után idén játékoskeretét megerősítve indult harcba a bajnoki címért. Elég, ha csak Saviola (Barcelona), Mohamed Kallon (Inter) és Chevanton (Lecce) nevét említjük. Ehhez képest a nagyhercegség csapata olyan csapatok ellen hullajtott otthon értékes pontokat, mint az Ajaccio (2:2), Metz (0:0) vagy a Nice (3:4). Idegenben sem megy jobban a csapatnak (összeredmény 4-9-3), olyan fájó vereségekkel, mint az Ajaccio elleni 0:3 vagy a Caen elleni 0:1. Az új szerzemények közül egyedül a már 11 gólnál járó Kallon bizonyít. Saviola és Chevanton azonban igencsak elmarad a várakozásoktól. Az uruguay-i támadó 20 mérkőzésen szerzett 4 góljára semmiképpen sem lehet büszke – Leccében egyébként tárt karokkal várják vissza. A sok negatívum mellett említsük meg Maicon nevét, aki immár Cafú első számú utódjának számít a brazil válogatottban (megelőzve az idén jócskán visszaeső római Mancinit), és európai sztárklubok szeretnék idény végén magukhoz csábítani.

miért a Lyon? b) Marseille
A Marseille hagyományosan a legfanatikusabb szurkolótáborral rendelkezik Franciaországban, ez azonban idén még a biztos BL-indulás megszerzéséhez is kevés lehet. Pedig a nevek alapján ez nem lehetne gond: a kapuban a Manchesterből visszatérő Barthez, hátul a szenegáli Beye és Dehu, középpályán a kameruni Olembe és Batlles, elöl a Lyonnal háromszoros bajnok Luyindula. Ráadásul olyan játékosok is vannak a csapatban, akik sikerrel megjárták Angliát is, mint például Bruno Cheyrou (Liverpool) és Steve Marlet (Fulham). A csapat utolsó hét meccsének eredménye 2-2-3 – úgy tűnik a déliek éppen a hajrában pukkadnak ki, hiszen ugyanez az arány a Lyonnál 5-2-1. Feltehetően az Afrika-szakértő Philippe Troussier is többet várt a csapattól, bár az egyenesági BL-indulás jogát még elcsíphetik a Lille orra elől.

miért a Lyon? c) Lille
Attól a Lille-től, amely 1946 és 1955 között hét trófeát gyűjtött be (2 bajnoki cím és 5 kupagyőzelem), de sem előtte, sem utána nem ért el komoly sikereket. A csapat ezért is fektet nagy hangsúlyt a bajnoki küzdelmekre, hiszen egy BL-indulás itt hatalmas sikernek számítana. A Lille sem lehet büszke az idegenbeli eredményeire, azonban hazai pályán átlagban csak minden második meccsükön kapnak gólt, ráadásul legutóbb az Istres-nek nyolcat rúgtak. A csapatban nincsenek nemzetközi szinten klasszisnak számító játékosok – a legnagyobb név a szlovén Acsimovics, a házi góllövőlista élén pedig a 23 éves, párizsi születésű Matt Moussilou áll 10, és a Lens-nal 1998-ban bajnoki címet szerző Philippe Brunel 9 góllal. Utóbbi egy 31 éves középpályás, aki eddig egy szezonban maximum 4 gólt rúgott, vagyis idén megtáltosodott, akárcsak a Lille. Egyébként a csapat az UEFA-kupában a nyolcaddöntőig is eljutott idén – a sorozatban otthon legyőzték a Zenit Szentpétervárt és a Sevillát, idegenben pedig az AEK Athént, majd a 16 közé a Baselen keresztül jutottak el, ott azonban az Auxerre egy franciás 0:0, 0:1-gyel búcsúztatta őket. Hogy ez miért franciás eredmény?

a franciás eredményről
Ha megnézzük az első osztály idei szezonjának eddigi eredményeit, feltűnik, hogy kirívóan sok gólnélküli meccs született az eddigi 32 forduló alatt. A francia gólátlag az eddig lejátszott 317 meccsen 2,07 (összehasonlítva más ligákkal: Anglia: 2,55; Németország: 2,88; Olaszország: 2,48; Spanyolország: 2.54), a gólnélküli meccsek száma Franciaországban 46 (Olaszországban ez 26, Angliában 23, Spanyolországban 22). A francia nullnullkirály címét eddig a Bordeaux vívta ki magának (8 alkalommal), második helyezett ezen a listán a Lille (6 0:0-val). Ennek megfelelően a góllövőlistát vezető Fraunak is elég 15 gól a biztos elsőséghez.

(knt)

*****

A góllövőlista állása
Frei (Rennes) 15 gól
Ilan (Sochaux), Pagis (Strasbourg) és Pauleta (PSG) 12 gól
Kallon (Monaco), Feindouno (Saint-Etienne) és Juninho (Lyon) 11 gól
Moussilou (Lille), Vahirua (Nice) és W. L. Pereira (Ajaccio) 10 gól

Eredmények
Ajaccio–Auxerre 4:3 (2:1)
Gólszerzők: W. L. Pereira 1. (1:0), B. Kalou 4. (2:0) Ouadah 44. (2:1), Edson 58. (3:1), Luiz 69. (4:1), Tainio 87. (4:2), Akale 90. (4:3)

Nantes–Lyon 2:2
Gólszerzők: Frau 36. (0:1), Cetto 44. (1:1), Bagayoko 63. (2:1), Frau 82. (2:2)

Caen–Metz 0:1 (0:0)
Gólszerző: Ogbeche 54. (0:1)

Istres–Sochaux 2:0 (0:0)
Gólszerzők: Bakayoko 50. (1:0), Szaveljics 82. (2:0)

Lens–Nice 0:0

Paris SG–Bordeaux 1:1 (1:0)
Gólszerzők: Ljuboja 31. (1:0), Meriem 71. (1:1)

Saint-Etienne–Bastia 3:0 (0:0)
Gólszerzők: Piquionne 75. (1:0), Feinduono (11-esből) 86. (2:0), Piquionne 93. (3:0)

Strasbourg–Marseille 1:0 (0:0)
Gólszerző: Niang 90. (1:0)

Toulouse–Rennes 0:2 (0:1)
Gólszerzők: Frei 25. (0:1), Kallström 85. (0:2)

A Monaco–Lille mérkőzést III. Rainier monacói herceg halála miatt április 29-re halasztották.

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább