REAL MADRID vs BARCELONA 4:2 (3:1)

REAL MADRID vs BARCELONA 4:2 (3:1)

, focitipp.hu

Primera division, 31. ford.

A focitipp.hu szerint Beckham eddigi legjobb meccsét játszotta: kilenc és fél. A mosolytalan Zidane viszont csak négy alát kapott. Az El Clasicón pályára lépők osztályzatai - ahogy a focitipp.hu látta.



REAL MADRID:

Casillas – A Barcával ellentétben a Realnak évek óta megbízható kapusa van: Casillas még csak 24 éves, de Madrid külvárosában már utcát neveztek el róla. 1997-től a Real kapusa, 19 évesen már BL-győztes volt. A Barca ellen nem akadt sok dolga: az első gólról nem tehetett, a másodikat, Ronaldinho szabadrúgását pedig éppúgy tátott szájjal bámulta, mint a nézők. A 87. percben viszont bemutatott egy pazar védést, Ronaldinho lövését lábbal védte – alighanem ekkor dőlt el a meccs. Teljesítménye nyolcas, de mivel ő is májusi születésű, legyen 8 és fél.

Salgado – Michel Salgado a Real előtt a Celta Vigóban és a Salamancában játszott, ami máris pluszpont a focitipp.hu-nál. Szerkesztőségünk Salgadóval kapcsolatban leginkább a ManU elleni idegenbeli 3:2-es meccset jegyzi (még Anelkával, és Redondo gyönyörű sarkazásos cselével). Ha másért nem, már a futómennyiségért is megkapja a 7-est, a Ronaldinho elleni közelharcokért pedig 8.

Pavón – A VSS Kassa szurkolói kifütyülnék az olyan ostoba és lámpalázas hátvédet, mint amilyen Pavón. De VSS Kassa nincs már, ezért nincs, aki kifütyülje és a cserepadra ültesse Francisco Pavónt. Mínuszból pluszba vált az értékelés, ha figyelembe vesszük, hogy Eto´o tényleg kevés teret kapott, és ebben Pavónnak is szerepe volt. De mégis: a 44. percben a tizenhatoson belül kapott egy iskolás kötényt Giulytól: legyen ez ma egy 5 alá.

Helguera – Iván Helguera az a futballista, akiből majdnem nagyszerű hátvéd lett, de hogy min múlott, hogy végül mégsem, arra nehéz választ adni. Három-négy éve Helguera biztos pont volt a focitipp.hu-nál, ha a Real Madrid vagy a spanyol válogatott összeállításáról kérdezték. Azok az idők elmúltak, Helguera begörcsölt, és visszasírja a Del Bosque-érát. A Barca ellen súlyos hibát vétett az első katalán gól előtt (a tizenhatos vonalán nem tudta szerelni Xavit), de javára írandó, hogy többször is önfeláldozóan belevetődött a lövésekbe: Casillason kívül ezért tőlünk is dicséretet kap. Osztályzata: 6 és fél.

Roberto Carlos – Amit a harmadik Real-gól előtt művelt, azért még Kassán is megéljeneznék őt a VSS sokat megélt veterán szurkolói. Ahogy ez az 1.68 magas brasiliano megdobta a labdát, és ötméteres hátrányból indulva lesprintelte a mellette kisgömböcnek tűnő Xavit, majd estében is pontosan Raúl elé gurított… Hiányoltuk ugyan a mellel való labdalevételeit (amikor ugyanazzal a mozdulattal már indít is), és előfordult, hogy lemaradt Giuly mellől, de ez most belefért. Roberto Carlos kilenc éve van a Realnál, osztályzata: 9.

Zidane - Zizou, Zizou, miért hagytál el engem? A focitipp.hu szerint Zidane-on az sem segített, hogy lemondta a válogatottságot. A focitipp.hu szerint Zidane-on már semmi sem segít. Zidane elfáradt, és ezt az életuntságát nem is igyekszik palástolni: a meccsek alatt arcára van írva a szenvedés, amit a kötelező játék jelent számára. Nem akarjuk látni a futballtól látványosan undorodó Zidane-t, ezért ezennel felkérjük Vanderlei Luxemburgót: Zizou-t ne nevezze a kezdőbe, hogy aztán ne kelljen lecserélni egy botorkálni is alig bíró zombit. Hogy a gólja szép volt? Lehet. Egy ekkora tudású játékosnak azonban a vállára kellene vennie a Bernábeut, és úgy szaladgálni. Egy árva gól és minden megbocsájtva? Hát nem. Négy alá.

Celades (Zidane helyett a 90. percben): egy labdaérintés, a boka és a lábfej mozdulata tudatosnak tűnt, mi legyen? Tizes?

Beckham – 2002-ben az argentinok elleni vb-meccsért 8 és felest kapott a focitipptől, 2003-ban a Manchester-Real Madrid meccsért (4:3, de senki se olvassa el a vonatkozó fejezetet a My side c. önéletrajzban) 8-ast. Élete legjobb fellépése volt a Barca elleni – Beckham volt az, aki az első negyedórában totális offenzívát hirdetett, beadásai szokás szerint pontosak voltak és szinte azonnal gólhelyzetet teremtettek, megállás nélkül rohant előre-hátra, szinte mindig megjátszható volt, üresbe futott, kérte a labdát, egyszer sem reklamált, végig alázattal futballozott: és persze adott két gólpasszt (főleg a második volt szépségdíjas, ahogy Owent kiugratta), de a focitipp.hu megjegyezte, hogy a 44. percben pl. Beckham szerelte Etoot a Real tizenhatosában, utolsó emberként: kilenc és fél!

Gravesen – a Real legokosabb vétele az utóbbi években. Egyelőre még nem dőlt el, hogy pótolhatja-e Makelelét. Az biztos, hogy az Everton középpályája összeomlott Gravesen távozása után. Amikor rosszul ment a Realnak, egyedül őt lehetett kiemelni, mert becsülettel végighajtotta a meccseket, fáradhatatlanul robotolt védelem előtt, a piszkosmunka mellett még a támadásokhoz is felért. Most is elvégezte mindezt, de mivel a többieknek jól ment, ez nem jelentett különösebb pluszt. Gravesen, az örök nyolcas.

Owen – Liverpooli múltja miatt Owen hetesről indul: tizenharmadszor volt kezdő, ehhez képest idénybeli 11. bajnoki gólját lőtte: nyolc és fél!

Figo (Owen helyett a 81. percben) Figót ne, Figo már a múlté. Nulla. Nulla pont.

Raúl – Klubhűség, Raúl a neved. A focitipp.hu egyik kedvence, ha a Realról van szó. Az ősi rivális ellen is hősiesen küzdött, s hogy a feeling teljes legyen, összefejelt Puyollal: a felrepedt szemöldök jobban mutat a képeken. A gólja nem volt nagy gól, de gól volt, ráadásul lélektanilag rendkívül fontos pillanatban stb. Raúl is megkapja a maga nyolcasát.

Solari (Raúl helyett a 84. percben) – Szép gólt lőtt a Mallorcának, de egyéb pozitívumot talán ő sem tud felhozni az idei szezonban. Santa Fében született, ez, mondjuk, jól hangzik, de pont ezúttal nem jár.

Ronaldo – meg sem látszott rajta a tíz kiló súlyfelesleg, s ha szembefordult a kamerával, a tokája sem látszott. A zeniten régen túl, de a gól és a gólpassz értékelendő: nyolc alá.


BARCELONA:

Victor Valdés – a yahoón azt írják, Victor Valdés a Deportivo középpályása (uk.sports.yahoo.com). Elképzelhető, hogy a Real ellen szívesen otthagyta volna a kaput. A focitipp.hu együttérez Valdésszel, kevés védenivaló, mégis négy kapott gól: sajnos ez csúnyán hangzik. A kettes osztályzat is, de ez van.

Belletti – meglehetősen aktív volt a jobb oldalon, az első félidőben a beadások rovatban két plusz került a neve mellé. Sajnos ezzel véget is ért a sikersztori, a második játékrészben ő is görcsösen, riadt tekintettel futkározott az oldalvonal mellett. Belletti – dallamos név, közepes teljesítmény: öt.

Oleguer – A VSS Kassának volt egy Olejár nevű kapusa, Jaro Olejár. Egy Lokomotíva elleni városi derbin háttal fordult a pályának, hogy kiintegessen a szurkolóknak, akik sajnos hiába jelezték, hogy jön a labda. A Loki gólt lőtt, de a meccset a VSS nyerte.
Oleguer is ilyen későn eszmélő. Mire felfogta, hogy hova is kellene helyezkednie egy-egy pontrúgásnál, addigra az eredményjelzőn már a gólszerző neve is megjelent. Oleguert nem hibáztatjuk ezért, hiszen láthatóan álmos volt, aludni szeretett volna, nem futballozni, s a Real játékosai ezt megakadályozták. Passzivitásból tizes, futballból kettes.

Marquez – a mexikói válogatott csapatkapitánya be akart vonulni a történelembe, szeretett volna négy gólt rúgni a Bernábeuban az El Clásicón (a meccs előtt még hetet emlegetett), ezért aztán feledte, hogy védő, feledte, hogy Ronaldo, Raúl és Owen személyében három csatárral rohamozik a Real, és úgy döntött, a madridi tizenhatosnál próbál szerencsét. Egyszer lövésig is eljutott, a 93. percben pedig kapura fejelt: ezért jár a három és fél.

Puyol – Carles Puyol. Katalán, ezért a focitipp.hu-tól nem kaphat hetesnél rosszabb osztályzatot. Csapatkapitányként megpróbált mindent, még Raúlt is lefejelte. A borzas Puyol a mi emberünk, rossz szó ne érje: egy csendes hetes.

Van Bronckhorst – „Gio” nem rossz játékos, de nem is jó. Egy hete a 93. percben egyenlített a Betis ellen, csereként: másfél pontról indulunk. Játékfelfogása szimpatikus, védő létére minden egyes támadásnál segített, amint labdát szerzett a Barca, azonnal megindult a bal szélen. A 31. percben majdnem gólpasszt adott, belőtt labdájáról Etoo centikkel maradt le. Az 56. percben viszont ki kellett volna állítani, miután szabálytalanul szerelte a kiugró Owent – miközben már volt egy sárgája. A holland Giovanni van Bronchorstot láttuk: ötös.

Giuly – a focitipp.hu egyik kedvence, úgyhogy gyorsan elfelejtjük, hogy ezen a meccsen egyáltalán pályára lépett. Lövései gyengék, pontatlanok voltak, még mi is szégyelltük magunkat. 4

Maxi Lopez (a 66. percben Giuly helyett) – a River Plate márkanév exkluzív hangzást ad múltjának, de sajnos nehezen hihető már az is, hogy ugyanez a Maximillián lőtt gólt a Chelsea-nek, hát még az argentin bajnokság gólkirályi címe. Kicsoda ez a falusi futballistákat idéző, lomha mozgású, lassú felfogású Conan? Három, kettő, egy.

Xavi – hiába válogatott, hiába vannak jó lövései, a focitipp.hu mindegyre azt hajtogatja Xavi játékát látva: kevés… Ráadásul megszégyenítően lesprintelték a 3. gól előtt. Kettő.

Iniesta – Ő lenne a nagy tehetség? A focitipp.hu ezt hallva mindig értetlenkedésének adott hangot. Iniesta technikás, jól lő, jól helyezkedik, de hiányzik belőle a kurázsi, nincs az a többlet, ami tényleg a mezőny fölé emelné. Volt két szép cselsorozata a középpályán, a 65. percben négy Real-játékost szédített a kezdőkörben, de végül elvesztette a labdát, Beckham pedig egyből indított – ez a 4. madridi gól előtörténete. Andrés Iniesta: 24-es mezszám, 4-es osztályzat.

Ronaldinho – A focitipp.hu véleménye szerint Maradona óta a legjobb futballista. Erényeit felesleges lenne felsorolni: a Chelsea elleni gólját még évekig elcsócsálgatjuk. A világ legjobbja a Real ellen lassan, kissé talán körülményesen is játszott. Ezen a meccsen nem akadt, akivel kényszerítőzhetett volna. Ami meglepő volt: eltűnt az arcáról a mosoly, és többször is fellebbezett a játékvezetőnél – joggal: Gravesen és Salgado semmit sem adott ingyen. A gól két pontot ért: Ronaldinho: hét és fél.

Eto´o – annak idején a Mallorca csatáraként 5:1-es győzelmeknek örülhetett Madridban. Most nem. Dinamikus volt, robbanékony volt, de csak pillanatokra. Ezzel a teljesítménnyel nem győzte meg a VSS Kassa játékosmegfigyelőit. A noteszba csak annyi került: hangulatember. És a neve mellé egy négyes. Utólag négy alára javítva.

Damiá (Etoo helyett a 76. percben): a meccs után kifejezte abbéli óhaját, hogy legalább egy rövid próbajátékon részt vehessen a kassai csapatnál. A válasz: nem! Értékelés: nulla.

gj

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább