Münchenben mindenki elégedett lehet

Münchenben mindenki elégedett lehet

, focitipp.hu

Bajnokok Ligája, negyeddöntő visszavágók

Racionális Chelsea és Milan. Peches Lyon, és Bayern. Gyötrelmes Juventus és Inter. Fantasztikus Liverpool és PSV. Nincs több jelzőnk, csak egy cikkünk.



Bayern München–Chelsea

Könnyű helyzetben volt a londoni csapat, hiszen gólszerzésük esetén szinte biztosra vehették a továbbjutásukat. Ez pedig a 30. percben meg is történt: Lampardék gyakorlatilag lemásolták az első mérkőzésen szerzett góljukat, ugyanazzal a forgatókönyvvel, mint egy héttel ezelőtt. Innentől kezdve pedig csak tartani kellett a háromgólos előnyt, ami ennek a mai Chelsea-nek nem jelenthetett gondot.

A német esélyek
Egy ilyen találkozón a németek hagyományos erényeikre építhetnek, vagyis az állandó küzdelemre, amely ugyan a német „technikából” adódóan nem egy hibát is magában rejt, de hát ezzel már számtalanszor értek el sikert a futballtörténelemben. A fiatal Schweinsteiger próbált szakítani a germán hagyományokkal és többször cselezéssel vétette magát észre – nem is ügyetlenül. A Bayern másik esélye Robert Huth volt, aki érdekes módon az ellenfél csapatában játszott. Többször igyekezett a Bayern csatárait helyzetbe hozni – eredménytelenül, egyszer pedig fejjel „próbálta” Cech kapuját bevenni, de akkor meg a kapufa hárított. Az utolsó lehetősége a feketében játszó pirosaknak 1:1-nél adódott, de Ballack szöglet utáni fejesét Gudjohnsen nagyszerű ütemben rúgta ki a gólvonalról, márpedig, ha nem így történik, akkor 20 perccel a vége előtt mindössze egy gól választotta volna el a németeket a továbbjutástól.

„Csakazértis” német győzelem
Csakhogy a futballban – mint ahogy az élet egyéb területein – ritkán történnek csodák, így most sem. Az előbb említett lehetőség után 10 perccel Joe Cole és Drogba nagyszerű összjátékának köszönhetően néhányan a kocsijuk felé indultak – elkerülve a mérkőzés utáni tumultuózus jeleneteket. Ők már nem láthatták, amint csapatuk a végén – a hagyományokhoz híven – mégiscsak megnyeri a meccset, de ez sovány vigasz. Mondjuk ki végre: a két csapat nincs egy súlycsoportban, és a Chelsea annál sokkal profibb, mintsem kiessen egy olyan lelkes, de technikailag és taktikailag kevésbé képzett csapat ellen, mint a Bayern München.

Megállíthatatlan Chelsea?
A kérdés csak az, hogy gátat vethet-e egyáltalán valaki ebben a szezonban a londoni kékek sikersorozatának. A Premier League-et akkor sem veszíthetnék el, ha akarnák, ugyanis nincs aki megelőzze őket. A Chelsea ellen egyedül a Milan léphet pályára eséllyel (már ha egyáltalán az ő továbbjutásuk papíron is realizálódik, ugyanis Dida kapust támadás érte az Inter elleni BL-visszavágón). Egyedül Ancelotti csapata lehet képes taktikailag felülmúlni Mourinho zsenialitását, ráadásul csak a döntőben találkozhatnak, azon az egy meccsen pedig bármi lehet. A focitpp.hu szerint ugyanis nem történik meg a tavalyi katasztrófa, amikor három nagy esélyes (Milan, Arsenal, Real Madrid) is elhullott a nyolc között. Talán még Capello lephette volna meg valamivel a Chelsea portugál szakvezetőjét (akinek szakmai felkészültsége fordított arányban áll szimpátia-mutatójával), de a Juventus csúfondárosan esett ki a masszív Liverpool ellenében. A keddi eredménnyel mindenki elégedett lehet. A Chelsea – simán – továbbjutott, a Bayern pedig újabb láncszemet fűzött annak a mítosznak végeláthatatlan sorozatába, amely szerint a németek sosem adják fel a harcot…

Bayern München–Chelsea 3:2 (0:1)
Bayern München: Kahn – Sagnol, Lucio, Robert Kovac, Lizarazu (Szalihamidzics 77.) – Schweinsteiger, Demichelis (Scholl 51.), Ballack, Zé Roberto – Pizarro, Makaay (Guerrero 72.)
Chelsea: Cech – Carvalho, Huth, Terry, Gallas – Joe Cole (Nuno Morais 91.), Makelele, Lampard, Duff (Tiago 70.) – Drogba, Gudjohnsen (Geremi 88.)
Gólszerzők: Lampard 30. (0:1), Pizarro 65. (1:1), Drogba 80. (1:2), Guerrero 90. (2:2), Scholl 94. (3:2)

Kapu felé tartó lövések: 19:3
Kapura lövések: 9:3
Szabálytalanságok száma: 16:18
Labdabirtoklás (%): 66:40
Passzok száma: 344:149
Pontos passzok (%): 71:60

Továbbjutó: Chelsea 6:5

görögtűz olasz módra
Milánóban minden a várakozások szerint történt, egészen a 73. percig. A Milan bevágott egy szép gólt, az Inter küszködött, a szurkolóknál pedig elszakadt a cérna, bár sokan vitatják, hogy ennyi görögtüzet csak úgy spontán be lehetett dobni a pályára. A Rai Uno már percekkel a „mérkőzés vége” után olyan sms-eket kapott szurkolóktól, melyekben a „bejelentők” előzetesen kitervelt akcióról írtak. Lehet is okuk az intereseknek a frusztrációra. Idén 31 bajnoki és 10 BL-meccsen mindössze háromszor kaptak ki – mindháromszor a Milántól… A továbbiakban az Inter megint elkzedheti építeni a jövő csapatát. Ha bejönnek a legpesszimistább jóslatok (az Inter visszaesőnek számít a szurkolói rendbontások terén), akár még ki is zárhatják a nemzetközi kupákból a csapatot – több idő lesz összecsiszolni az új csapatot. A Milan folytatja menetelését, következik az Eindhoven, de nagy hiba lenne lebecsülniük a hollandokat.

tizenegyespárbaj holland győzelemmel
Azokat a hollandokat, akik egy egészen jó meccsen verték ki végül tizenegyesekkel az idény meglepetéscsapatát, a francia bajnokságot utcahosszal vezető Lyont. A franciák megint hamar vezetést szereztek, sőt el is dönthették volna a továbbjutást, de elkövették azt a hibát, hogy kissé könnyelműen álltak az Eindhovenhez. Ez szokás szerint megbosszulta magát, Alex egyenlítése után már inkább a hollandoknak állt a zászló. Jegyezzünk meg egy-két nevet az eindhoveniektől: ezúttal a koreai Park, van Bommel, a brazil védő Alex és a svájci középpályás Vogel szinte emberfelettit nyújtott, míg a franciák legnagyobb sztárja, Juninho egy gyönyörű lövést leszámítva szinte észrevétlen maradt. A Milan ellen nem ők az esélyesek, de a Lyon ellen sem voltak azok, mi sem rájuk tippeltünk, szimpátiánkat viszont megszerezték.

zebrák katalepsziában, ördögök az elődöntöben
A Juventus–Liverpool párosra kegyeleti okokból nem tippeltünk, de ha megtettük volna, most erősen köhécselnénk, majd azt mondanánk: nézzék, milyen szép bárányfelhők vannak az égen, menjenek sportolni és kerüljék a zsíros ételeket! A focitipp.hu magja – ahogy éles szemű, analitikus beállítottságú olvasóink is észrevehették – egy darab angol és egy darab olasz fanatikusból áll. E sorokat egy Juve-szimpatizáns küzdi ki magából, aki megállapítja: a Juventus a két meccs alapján nem érdemelt továbbjutást, sőt. A második találkozón produkált lélektelen játékuk miatt Szaúd-Arábiában nyilvánvalóan botozásra és testékszereik, sportkocsijuk valamint fodrászuk névjegykártyájának elkobzására ítélte volna őket a klubvezetés és a népharag. A focitipp.hu egyedül Fabio Cannavarót sajnálja, minden idők egyik legjobb védőjének dukálna egy BL-győzelem, de ez még odébb van. A tartalékos Liverpool teljesen megérdemelten lépett tovább, még azt is mondhatjuk, hogy félgőzzel játszva. Sok sikert a Chelsea ellen.

Inter–Milan 0:1 (0:1)
Internazionale: Toldo – J. Zanetti, Córdoba, Materazzi, Favalli – C. Zanetti (Mihajlovics 45.), Verón, Cambiasso – Van de Meyde, Adriano (Martins 50.), Kily Gonzalez (Cruz 45.)
AC Milan: Dida (Abbiati 72.) – Cafu, Stam, Nesta, Maldini – Ambrosini, Pirlo, Seedorf – Sevcsenko, Kaká, Crespo (Rui Costa 68.)
Gólszerző: Sevcsenko 30. (0:1)

Kapu felé tartó lövések: 12:5
Kapura lövések: 5:1
Szabálytalanságok száma: 19:14
Labdabirtoklás (%): 54:46
Passzok száma: 320:263
Pontos passzok (%): 78:74

A meccs a 73. percben félbeszakadt, az UEFA Fegyelmi Bizottsága pénteken dönt a hogyan továbbról.

Juventus–Liverpool 0:0
Juventus: Buffon – Thuram, Montero (Pessotto 82.), Cannavaro – Camoranesi (Appiah 83.), Emerson, Olivera (Zalayeta 45.), Zambrotta – Nedved, Ibrahimovic, Del Piero
Liverpool: Dudek – Finnan, Hyypia, Traore, Carragher – Núnez (Smicer 54.), Biscan, Alonso, Riise – Luis Garcia (Le Tallec 84.), Baros (Cissé 74.)

Kapu felé tartó lövések: 9:4
Kapura lövések: 3:1
Szabálytalanságok száma: 19:12
Labdabirtoklás (%): 60:40
Passzok száma: 377:217
Pontos passzok (%): 71:61

Továbbjutó: Liverpool 2:1

PSV Eindhoven–Lyon 1:1 (0:1, 1:1, 1:1) 11-esekkel: 4:2
PSV Eindhoven: Gomes – Ooijer, Alex, Bouma, Lee – Van Bommel, Cocu, Vogel – Park, Vennegoor of Hesselink (Beasley 57.), Farfán (Pinto 84.)
Lyon: Coupet – Réveillere, Cris, Cacapa, Abidal – Essien, Diarra, Juninho – Govou (Ben Arfa 89.), Wiltord (Nilmar 95.), Malouda
Gólszerző: Wiltord 10. (0:1), Alex 50. (1:1)

Kapu felé tartó lövések: 16:10
Kapura lövések: 5:2
Szabálytalanságok száma: 23:19
Labdabirtoklás (%): 59:41
Passzok száma: 520:326
Pontos passzok (%): 71:65

Továbbjutó: PSV Eindhoven 2:2 – tizenegyesekkel (4:2)


- kislaci - & (knt)

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább