Zebraelőny

Zebraelőny

, focitipp.hu

Olaszország, 31. forduló

Egész jó forduló volt, kár, hogy egészében kevés meccset láttunk. Három csapat is fordítani tudott, a Juve ötöt lőtt, a Milán pedig kikapott.



alsó
Szokásunkkal ellentétben kezdjük lentről. A 31. fordulóban három meccsen is a kiesés ellen küzdő csapatok futottak össze. Bresciában egy februárban a PSV Eindhoventől igazolt svájci center (Johan Vonlanthen) és a pályafutását még a Cesenában kezdő olasz bekk (Claudio Rivalta) összeütközése tette izgalmassá – De Santis játékvezető tizenegyest ítélt, joggal. Hogy aztán Di Biagio flegmán, két lépésről elhibázott büntetőjét miért rendelte vissza, csak ő tudja; a lényeg, hogy másodjára a kopasz csapatkapitány már nem hibázott. Ezzel a Brescia visszaelőzte az Atalantát. Veronában a Parma megint a gyámoltalanabb arcát mutatta és simán kikapott a Chievótól, ugyanígy tett a Fiorentina is a toszkán derbin, Livornóban, így továbbra is mindkét csapat a szakadék szélén táncol, a firenzeiek immár kiesésre állnak.

közép
Messinában két jó formában lévő csapat találkozott. A hazaiak győzelme a statisztika szerint nyilvánvaló volt, az udineiek 50 éve nyertek utoljára piros-sárgák vendégeként. (Igen jó meccs lehetett az összefoglaló alapján, de éppen ezért szeretjük a déli csapatokat és az Udinesét.) Bolognában is parázs küzdelem folyt a Bologna és a Lazio között. A római égszínkékek ebben az évben talán még egyszer sem voltak ilyen előkelő pozícióban (7. hely), mindezt jó játékuk mellett Peruzzi még most is remekül működő reflexeinek köszönhették. A Roma–Reggina összecsapás sem volt rossz, sőt. A Reggina idén már bemutatott néhány nagy bravúrt, otthon a rómaiakat is 1:0-ra verték ősszel, igaz idegenben annyira nem megy a csapatnak. Az első félidő után úgy tűnt, a Roma hat nyeretlen csata után végre nyerhet. Totti és Cassano például egy alkalommal hét körömpasszal (közte három sarkalással) vitte végig a labdát a Reggina térfelén, majd Chivu rúgott egy szemet gyönyörködtető gólt. Aztán a vendégek magukra találtak és ha kis szerencsével is, de hazavittek három nagyon fontos pontot, amire egyébként már hét forduló óta nem volt példa. A Roma védelmében újabb bűnbakot sikerült találnunk: Trajanosz Dellaszra csak hangzatos keresztneve és a csehek EB-kiejtése miatt emlékszik majd a futballvilág, mert a Romában katasztrofális teljesítményt nyújtott eddig. Azonban úgy tűnik, méltó társra talált az ex-pármai, ex-interes Matteo Ferrari személyében, aki két évvel ezelőtt még a válogatottban is játszott, akkoriban teljesen jogosan. Azóta azonban komoly hanyatlásnak indult a teljesítménye (ő is az ún. Legrottaglie-szindrómában szenved), ezúttal is kínos volt figyelni, hogy fiatal kora (26 év) ellenére már-már nyugdíjas-sebességgel forgolódott Bonazzoli mindent eldöntő gólja előtt.

BL
A negyedik BL-helyért lejátszott rangadón a focitipp.hu favoritja sajnos vereséget szenvedett Genovában – külön fájdalmunk, hogy a döntő tizenegyest Flachi váltotta gólra. A focitipp-rózsaszín palermóiak hátránya így négy pontra nőtt a Samppal szemben, bár ezen a meccsen egy döntetlent minimum megérdemeltek volna. Az Inter esetében most elégedjünk meg annyival, hogy 2:0-ra verték a Cagliarit, Ze Maria és Martins szabálytalanság-gyanús góljával. (És jegyezzük meg: a hétközi dobálózás miatt jövőre négy meccsen zárt kapuk előtt kell majd játszaniuk, feltehetően BL-meccseket.) Ezen kívül Vieri végre játszott és láthatóan jókedve volt, amit szívből üdvözlünk Budapestről.

felső
De ami a legfontosabb: a hosszú hetek óta fej-fej mellett haladó Juve-Milan páros végre nem kopírozta egymás eredményét. Torinóban a Juventus csak az eredmény alapján (5:2) simán verte a Leccét, de aki látta már idén Zeman csapatát játszani, az tudhatja, lehetett volna ez akár szorosabb, mondjuk 8:6 is. A Juve hétközi leszereplése után öröm volt látni Nedved felszabadult játékát, de legalább ilyen kellemes meglepetést okozott a ghánai Appiah kiváló produkciója – aki így talán hosszabb időre átveheti a dekadens Blasi helyét a középpályán. A Milan pedig kikapott, ami miatt lehetne sorolni a közhelyeket: fásultak voltak a játékosok, sokat kivett belőlük az Inter elleni 73 perc, satöbbi. De ezúttal a Milánnak inkább pechje volt (Sevcsenko teljesen szabályos gólját például 0:0-nál annullálta Collina), a Siena pedig kimondottan ügyesen játszott ezen a jó tempójú meccsen. Persze a címvédőre ráfért már egy kis balszerencse a sok 1:0-ás győzelem után… A hazaiak győztes gólját a pályafutását (az 1993/94-es idényben) a Milánban kezdő Francesco Cozza fejelte, megelőzve a grúz Kaladzét. A Juventus tehát lépéselőnyben van, de a Milan idén jobb csapatnak tűnik. Sok minden eldől majd a hétközi Juve-Inter derbin, és akkor még mindig hátra van a május 8-i Milan–Juve „bajnoki döntő”. Odafigyelünk majd.

(knt)

*****

Eredmények, 31. forduló

Brescia–Atalanta 1:0 (0:0)
Gólszerzők: Di Biagio 94. - 11-esből (1:0)
Kiállítás: Rivalta 93. (Atalanta)

Chievo–AC Parma 2:0 (0:0)
Gólszerzők: Marchesetti 65. (1:0), Cossatto 76. (2:0)
Kiállítás: Bovo 43. (Parma), Cossatto 78. (Chievo)

Livorno–Fiorentina 2:0 (2:0)
Gólszerzők: C. Lucarelli 12. - 11-esből (1:0), C. Lucarelli 42. (2:0)

Messina–Udinese 1:0 (0:0)
Gólszerzők: Iliev 60. (1:0)

Bologna–Lazio 1:2 (1:0)
Gólszerzők: Giunti 14. (1:0), Oddo 54. - 11-esből (1:1), Rocchi 73. (1:2)

AS Roma–Reggina 1:2 (1:0)
Gólszerzők: Chivu 24. (1:0), Franceschini 72. (1:1), Bonazzoli 82. (1:2)

Sampdoria–Palermo 1:0 (0:0)
Gólszerzők: Flachi 90. - 11-esből (1:0)

Internazionale–Cagliari 2:0 (1:0)
Gólszerzők: Zé Maria 40. (1:0), Martins 64. (2:0)

Juventus–Lecce 5:2 (3:1)
Gólszerzők: Vucsinics 7. (0:1), Appiah 16. (1:1), Ibrahimovic 34. (2:1), Ibrahimovic 45+1. (3:1), Nedved 56. (4:1), Ibrahimovic 82. (5:1), Dalla Bona 89. - 11-esből (5:2)

Siena–AC Milan 2:1 (0:0)
Gólszerzők: Crespo 63. (0:1), Chiesa 72. (1:1), Cozza 86. (2:1)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább