Paolo Rossi legyőzte a joga bonitót

Paolo Rossi legyőzte a joga bonitót

, ktn

Olaszország-Brazília 3-2 (1982)

A brazilok gyönyörűen fociztak, de az olaszok győztek. Zico, Sócrates és Falcao az egyik, Conti, Graziani és Rossi a másik oldalon. Klasszikus meccsek, új retrósorozat a focitippen, első rész.



Brazília-Olaszország, az 1982-es világbajnokság középdöntőjében. Egy meccs, ahol minden a brazilok mellett szólt. Az elődöntőbe jutáshoz a Selecaónak egy döntetlen is elég lett volna az olaszok ellen, ráadásul a két csapat utolsó két vb-meccsét is Brazília nyerte meg (1970: 4-1, döntő; 1978: 2-1, bronzmeccs).

Olasz formahanyatlás

Olaszország formája gyalázatos volt. A Squadra Azzurra már a selejtezők végén is botladozott, utolsó négy meccsén csupán egy győzelmet szerzett, de a Luxemburg elleni hazai 1-0-tól sem ájultak el a drukkerek. A vb kezdetén viszont már közel kerültek az ájuláshoz, Olaszország három döntetlennel, csak több lőtt góljának köszönhetően lépett tovább az erősnek semmiképpen sem nevezhető A csoportból. Az olasz válogatott mégis bejutott a legjobb tizenkettő közé - úgy, hogy az argentinok elleni meccs előtt már kilenc mérkőzés óta nyeretlen volt!

Az 1997-ben bezárt barcelonai Sarría stadionban aztán már fociztak is az olaszok, de az Argentína ellen (óriási szerencsével) 2-1-re megnyert derbi is inkább arról maradt emlékezetes, hogy az olaszok mészárosa, Claudio Gentile (főleg Maradonát aprítva) 23 szabálytalanságot követett el a találkozó során. Egymaga. A Gentile jelentése egyébként "kedves".

1982-es világbajnokság, A csoport
Olaszország-Lengyelország 0-0
Kamerun-Peru 0-0
Olaszország-Peru 1-1
(18. Conti, ill. 84. (öngól) Collovati
Kamerun-Lengyelország 0-0
Lengyelország-Peru 5-1 (55. Smolarek, 58. Lato, 61. Boniek, 69. Buncol, 76. Ciolek, ill. 83. La Rosa)
Olaszország-Kamerun 1-1 (60. Graziani, ill. 61. M'Bida)


Brazil magabiztosság

Nem csoda, hogy szinte az egész világ Brazíliáért szorított. A dél-amerikaiaknál olyan csillagok tündököltek, mint Sócrates, Zico, Falcao vagy Cerezo. A szövetségi kapitány, Tele Santana filozófiája egyszerű volt: támadni, támadni, támadni. Ez a taktika pedig a csoportkörben bevált, a brazil válogatott a szovjetek ellen még csak a hajrában tudott ugyan fordítani (2-1), de aztán Skócia (4-1) és Új-Zéland (4-0) már nem okozott gondot a braziloknak.

Sőt, Argentína sem. A középdöntőben elért 3-1-es brazil siker azt jelentette, hogy Maradonáék búcsúztak a vébétől, és az olasz-brazil meccs arról döntött, hogy ki mérkőzhet az elődöntőben a lengyelekkel. Jellemző a brazilok magabiztosságára, hogy az olaszok elleni meccs előtt már annak örültek a legtöbben, hogy az elődöntőben az eltiltott Boniek nélküli lengyelek elleni meccs pusztán formalitás lesz.

1982-es világbajnokság, F csoport
Brazília-Szovjetunió 2-1 (75. Socrates, 88. Eder, ill. 34. Bal)
Skócia-Új-Zéland 5-2 (18. Dalglish, 29. és 32. Wark, 73. Robertson, 79. Archibald, ill. 54. Sumner, 64. Woodin)
Brazília-Skócia 4-1 (33. Zico, 46. Oscar, 63. Eder, 87. Falcao, ill. 18. Narey)
Szovjetunió-Új-Zéland 3-0 (24. Gavrilov, 48. Blohin, 68. Baltacsa)
Skócia-Szovjetunió 2-2 (15. Jordan, 86. Souness, ill. 59. Csivadze, 84. Sengelija)
Brazília-Új-Zéland 4-0 (28. és 31. Zico, 64. Falcao, 70. Serginho)


Rossi, Rossi, Rossi

A két együttes a futballtörténelem egyik legjobb meccsét hozta össze Barcelonában, az olaszok háromszor is vezetést szereztek, de a brazil csapat csak kétszer tudott egyenlíteni, 3-2. A csata drámai elemeket sem nélkülözött.

Az olaszok már a 8. percben vezettek, Conti cselsorozata és keresztlabdája, Cabrini ívelése és Rossi bólintása mestermunka volt (1-0). Aztán Zico és Socrates doktor összehozta a vb-k történetének egyik legszebb találatát: lefordulás, lyukra futtatás, rövid sarokba küldött labda (1-1). A második olasz gól előtt a futóbajnok Cerezo hibázott hatalmasat, megszegve a védők első számú szabályát. "soha ne passzolj keresztbe a saját kapud előtt" (2-1). A második brazil találatot az a Falcao lőtte, aki a dél-amerikaiak egyetlen Serie A-légiósa volt ekkoriban - az AS Románál csak "királynak" becézték (2-2). A meccset végül az első négy meccsen csak lézengő Paolo Rossi mesterhármasa döntötte el (3-2, Pablito a vb előtt két évig nem játszott, mivel az 1980-as totóbotrány után eltiltották).

A 34. percben egyébként az olaszoknál Collovati sérülése miatt pályára lépett Giuseppe Bergomi, és az alig 18 éves védő ezzel máig minden idők legfiatalabb olasz játékosának számít, aki vb-meccset játszott. Sokan emlékeznek még arra is (főleg Itáliában), hogy az olaszok az utolsó percben Antognoni révén szereztek még egy gólt, amit azonban az izraeli Klein bíró les címén érvénytelenített.



A "majom" és a sajtócsend

Bearzot mester egyébként a közvélemény szitkozódása ellenére adott lehetőséget Rossinak, és az első három vb-meccs kínszenvedése után az olasz sajtó valósággal hadat üzent a válogatottnak. Bearzotot sokan csak majomnak nevezték, a futballistákat "éjszakázással" vádolták, Paolo Rossi és Antonio Cabrini viszonya kapcsán pedig még a homoszexualitás is szóba került. A vb alatt Bearzot sajtócsendet rendelt el a játékosoknak, és ezt akkor sem oldotta fel, amikor Olaszország simán megverte a lengyel csapatot (2-0), majd a döntőben az NSZK-t is elpáholta (3-1). Rossi végül hat találatával gólkirályi címet szerzett.

A joga bonito kudarca

A másik oldalon Tele Santana vállalta a felelősséget a vereségért, és azonnal le is mondott (igaz, az 1986-os vb-n ismét ő vezette Brazíliát). A kapitányt annak ellenére imádták Brazíliában, hogy az olaszok elleni kudarcban főként ő volt a ludas. Santana még 2-2-nél is támadást vezényelt Zicóéknak, ahelyett, hogy a csapata őrizte volna az ikszet. A brazilok nem tanultak a bukásból, és az 1986-os, majd az 1990-es világbajnokságon is szépségdíjas focit mutattak - csak éppen nem nyertek semmit a joga bonitóval. Hogy aztán minden idők egyik legszörnyűbb vb-mérkőzésén 1994-ben, újra Olaszország ellen, megszerezzék történetük negyedik világbajnoki címét.

De az már egy másik brazil-olasz, egy másik történet.

Olaszország-Brazília 3-2
1982. július 5., Estádio Sarría, 44 ezer néző
Jv.: Klein (izraeli)
Gólszerzők: 8., 25. és 74. Rossi, ill. 12. Socrates, 68. Falcao

Sárga lap: Gentile, Oriali


Olaszország: Zoff, Gentile, Collovati (34. Bergomi), Scirea, Cabrini, Tardelli (76. Marini), Antognoni, Oriali, Conti, Rossi, Graziani


Brazília: Valdir Perez, Leandro, Oscar, Luizinho, Junior, Cerezo, Zico, Falcao, Serginho (69. Paulo Isidoro), Socrates, Eder


(ktn)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább