Hétközi forduló: milánói mámor

Hétközi forduló: milánói mámor

, focitipp.hu

Olaszország, 32. forduló, Juventus–Internazionale 0:1

Egy héttel ezelőtt mindkét csapat leszerepelt a BL-ben, már ha a negyeddöntőből való kiesés annak számít. De az Inter szurkolói és a Juve játékosai tettek arról, hogy ez leszereplésnek tűnjön.



bevezető
A meccsről csak annyit, hogy az Inter okosan játszott, Cruz harmadszor szerzett (fejes)gólt a szezonban, ismét idegenben (a Bologna és a Lazio után). A Juventus hajtott, nem is játszott rosszul, de a kék-feketék mindig észnél voltak. A vendégsiker így megérdemelt. De most más jutott eszünkbe. Az egész szezonban többször is elégedetlenek voltunk az Interrel, miközben a Juventus-focisták hozzállását példaként állítottuk a Grassalkovich úti 7/c. elé. Figyelem, tévedtünk!

bevezető 2.
A focitipp.hu szerkesztőségének egyik fele felnéz Szinisa Mihajlovicsra és az öreg jugoszláv (régi harcostársa, Mijatovics például máig következetesen így definiálja magát) Torinóban is úgy játszott, mintha még a kilencvenes vébén lennénk. Igaz, az is Olaszországban volt. Cordóbáról röviden: egy hős, aki Ibrahimoviccsal való összefejelése (5. perc) után turbánt viselve huszonkétszer tisztázott fejjel. A focitipp.hu évvégi olasz csapatában bérelt helye van. Favallinál sem nagyon láttunk egyszerűbb balbekket, mióta focimeccseket nézünk, de amikor egyszer leblokkolt egy lövést, és utána két kézzel csapott a levegőbe örömében (73. perc), akkor minden idei ügyetlenségét megbocsátottuk. Ze Maria a 24. percben Cruz fejére varázsolta a labdát, ennyi éppen elég is volt tőle. A középpályán Cambiasso mellé végre felnőtt Cristiano Zanetti, tőle ez nagy attrakció. Martinsot testületileg szeretjük, néha úgy ugrándozik, mint egy bakkecske – nagyjából ezért. Az Inter – nem győzzük hangsúlyozni – szívből játszik, emiatt a meccseik is élvezetesek, bár egy kis racionalizálással a milánóiak még nagyobb sikereket is elérhetnek a jövőben.

tárgyalás
A Juventus imázsa egy hét alatt porrá omlott a focitipp.hu kritikus szemei előtt. Az első jelet Olivera Siena elleni dühöngésekor tapasztaltuk, de a Liverpool elleni álmatag és megalázó kiesésükkor sportszerűségből sem vizsgáztak jelesre. Inkább elégségesre. Amikor az Inter ellen Nedved a 93. percben ordibálni kezdett Appiahval, egy világ omlott össze bennünk. És végre eljuthattunk cikkünk apropójához, mégha sokak számára nem is leszünk szimpatikusak. Pedig nem akartuk kipécézni magunknak Zlatan Ibrahimovicsot, de meg kell állapítsuk: ez a bosnyák-svéd csatár nem méltó a Juventus mezére. Képességei alapján persze ott lehetne bármelyik élcsapatban, de ez nem minden. Az Inter ellen kétszer úszta meg a kiállítást: először lefejelte Mihajlovicsot, majd a második félidő közepén leütötte Cordóbát (közben lőtt egy mesteri kapufát is). Tanácstalanok vagyunk, bár, ha a nyáron a Juve tényleg leigazolja Cassanót is, a Juventusnál hosszú távon is új stílusra számíthatunk. Egyelőre azonban Cannavaro, Ferrara, Pessotto tisztessége, vagy éppen Lilian Thuram következetes antirasszista kiállásai tartják bennünk a lelket. Kérdés, hogy meddig.

levezető
A többi meccsről nagyon röviden: a Milan nagy nehezen legyűrte a Chievót (1:0…), de a lényeg a három ponton van. A Roma újabb veresége (a Siena a Milan után őket is elkapta az újjászülető Maccarone és az örökifjú Chiesa vezényletével) már nem is meglepő, talán azért bennmaradnak és Bruno Contit sem koncolják fel az ultrák. Csodálkoznak, ha azt mondjuk Tottit kiállították? Ugye nem. A Fiorentina és a Parma megint nem tudott nyerni otthon, ki érti ezt? Egyébként is, a hétközi fordulók jellegzetességeként szinte csak döntetleneket láthattunk. Vagyis, ha nagyon röviden foglaljuk össze az olasz bajnokság 32. fodulóját: nyertek a milánói csapatok, kikapott a Roma, a többi X.

(knt)

*****

Juventus–Inter 0:1 (0:1)
Juventus: Buffon – Birindelli (Masiello 55.), Cannavaro, Thuram, Zambrotta – Camoranesi, Appiah, Emerson (Blasi 53.), Nedved – Del Piero (Zalayeta 70.), Ibrahimovics
Inter: Toldo – J. Zanetti, Mihajlovics, Cordóba, Favalli – Ze Maria, Cambiasso, C. Zanetti, Kily Gonzalez (Sztankovics 78.) – Cruz (Vieri 75.), Martins (Karagunisz 90.)
Gólszerzők: Cruz 24. (0:1)
Sárga lapok: Ibrahimovics, Favalli Cordóba, Appiah, Cambiasso, C. Zanetti, Nedved, Toldo

Kapu felé tartó lövések: 15:5
Kapura lövések: 7:1 (igaz, ebből gól lett)
Szabálytalanságok száma: 22:26
Labdabirtoklás (%): 59:41
Passzok száma: 334:225
Pontos passzok (%): 70:67

További eredmények

Milan–Chievo 1:0 (0:0)
Gólszerző: Seedorf 64. (1:0)

Udinese–Livorno 1:1
Gólszerzők: Mauri 8. (1:0), C. Lucarelli 86. (1:1)

Parma–Sampdoria 1:1
Gólszerzők: Gasbarroni 35. (0:1), Gilardino 39. (1:1)

Palermo–Brescia 3:3 (2:2)
Gólszerzők: Terlizzi 14. (1:0), Wome 17. (1:1). Di Biagio 21., 11-esből (1:2), Toni 39., 11-esből (2:2), Toni 78. (3:2), Caracciolo 84. (3:3)
Piros lapok: Dallamano 26. (Brescia), Terlizzi 69. (Palermo)

Cagliari–Lazio 1:1 (0:0)
Gólszerzők: Esposito 70. (1:0), Siviglia 92. (1:1)

Roma–Siena 0:2 (0:0)
Gólszerzők: Maccarone 59. (0:1), Chiesa 88. (0:2)
Kiállítás: Totti 59. (Roma)

Reggina–Atalanta 0:0

Lecce–Bologna 1:1
Gólszerzők: Giacomazzi 20. (1:0), Bellucci 42. (1:1)

Fiorentina–Messina 1:1 (0:0)
Gólszerzők: Dainelli 71. (1:0), Napoli 90. (1:1)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább