Aki Németh Krisztián után Fernando Torresnek asszisztálhat

Aki Németh Krisztián után Fernando Torresnek asszisztálhat

, ktn

Nabil El-Zhar

A tavalyi idényben még Németh Krisztiánt tömte jobbnál jobb labdákkal, idén pedig már a Liverpool felnőttjeivel készülhet. Egy marokkói fiú a farmergyár mellől.Nabil El-Zhar nevével legtöbbször Németh Krisztián kapcsán találkoztunk a 2007/08-as szezonban. A marokkói irányító volt az egyik legjobbja annak a csapatnak, amely végül megnyerte a tartalékbajnokságot Angliában (októberben például őt választották a Hónap Játékosává a liverpooli tartalékok között). Németh-tel ellentétben a 21 éves futballista azonban már játszott is a felnőttcsapatban tétmeccsen - igaz, két évvel idősebb is a magyarnál.

A 2006/07-es idényben három bajnokin, az előző szezonban pedig egy FA-kupa- és két Ligakupa-mérkőzésen kapott lehetőséget Rafa Beníteztől. Kezdőként először 2007. október 31-én húzhatta fel a Vörösök mezét, és rögtön lőtt is egy bombagólt a Cardiff Citynek Gerrard passza után. A debütálással máskor is szerencséje volt: 2008 márciusában élete első felnőtt válogatott meccsén betalált a belgák ellen (Belgium-Marokkó 1-4).

Érdekesség, hogy El-Zhar 2004-ig a francia U18-as válogatottban szerepelt, majd a 2005-os U20-as világbajnokságon már a marokkói válogatottat erősítette. Az a csapat egyébként nagy sikert aratott, miután Japán és Olaszország kiverésével a legjobb négy közé jutott (és negyedikként végzett) a Hollandiában rendezett vébén. El-Zhar éppen az olaszok elleni meccs hőse volt: lőtt egy gólt, majd ő vágta be a mindent eldöntő tizenegyest a büntetőpárbaj során Viviano kapujába.

El-Zhar a franciaországi Nimes városában nevelkedett, édesapja mezőgazdasági munkás, édesanyja pedig egy farmergyárban dolgozik. A mélyen vallásos futballista olyannyira büszke a gyökereire, hogy első liverpooli interjújában mindjárt el is magyarázta az őt faggató újságíróknak, hogy a farmer szó ("denim") valójában a "serge de Nimes" francia elnevezésből ered.

Jelenleg a számítógépes játékok rajongója, és a Liverpool felnőtt keretének tagja. Övé a 42-es számú mez - nem csodálkoznánk, ha az idei szezonban egyre többször látnánk a Premier League-ben a marokkói labdaművész trükkjeit.

Egy szenzációs El-Zhar-trükk


El-Zhar első gólja a Liverpool felnőttcsapatában, a Cardiff City ellen


NÉVJEGYKÁRTYA

Név: Nabil El-Zhar
Klub: Liverpool
Poszt: támadó középpályás
Állampolgárság: marokkói
Születési dátum: 1986. augusztus 27.
Születési hely: Ales, Franciaország
Magasság/testsúly: 175/66

Pályafutás (bajnoki meccs/gól)

1996-1999: OAC Ales
1999-2004: Nimes Atlantique (3/0)
2004-2006: AS Saint-Etienne (0/0)
2006-: Liverpool (3/0)

Válogatottság (meccs/gól)
2008-: Marokkó: 5/2

(ktn)
*****

További cikkek a rovatban

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képvi…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább

Az angol klubfoci megint szép lesz?

, Kiss Tibor Noé

Az angol klubfoci megint szép lesz?

Tavaly egy angol csapat (a Leicester…) jutott be a legjobb nyolc közé a Bajnokok Ligájában, idén feljövőben a brit csapatok. A ManCity és a Tottenham simán győzött, ikszelt a BL-be visszatérő Liverpool.

Tovább

Korai volt Messit temetni?

, Kiss Tibor Noé

Korai volt Messit temetni?

Nagy különbséggel győzött a BL-ben a Barcelona, a Bayern, a Chelsea, a PSG és a Manchester United is. Cak a tavalyi döntős (Juventus) égett le, de Barcelonában ilyesmi azért előfordul.

Tovább

Ki lesz a Focitipp szakértője?

, focitipp

Ki lesz a Focitipp szakértője?

Ismét elindítjuk tippjátékunkat a Focitippen, amely miatt egész évben lesz miért izgulni: az alábbi kérdésekre ugyanis a válaszokat csak jövő tavasszal kapjuk majd meg.

Tovább

Pimaszság, dörzsöltség, éljen a Vidi!

, Kiss Tibor Noé

Pimaszság, dörzsöltség, éljen a Vidi!

Nem túlzás: a Videoton a Bordeaux legyőzésével az utóbbi tizenöt év egyik legnagyobb magyar kupasikerét vitte véghez. A kulcs: a pimaszság?

Tovább

Röhigcsélés és önámítás

, Kiss Tibor Noé

Röhigcsélés és önámítás

Kikaptunk Andorrától – ez blamázs, ez felfoghatatlan, ez nem történhet meg. Ezt írják a lapok. Mindenki harsog, elégedetlenkedik, Dzsudzsák Balázs könnyes szemét kinagyítva nézhetjük a sportnapilap honlapján. Megvertek minket a postások és a pékek! Dúlnak az érzelmek és az in…

Tovább

„Rossz dolog az öregedés”

, Wenczel Edwin

„Rossz dolog az öregedés”

Ez a mondat Sean Connery száját hagyta el "A szövetség" című filmben, ahol kiöregedett, mesterien célzó kalandort alakít. Aztán felhúzza a szemüvegét, és ugyanúgy lepuffantja több száz méterről a rossz fiút, mint pályája elején. Új szerzőnk, Wenczel Edwin a Bayern München…

Tovább

Ronaldo és a Real mennybemenetele

, Kiss Tibor Noé

Ronaldo és a Real mennybemenetele

Megtörtént, amire lassan harminc éve várunk: egy csapatnak sikerült megvédenie címét a Bajnokok Ligájában. A szerencsésen megúszott első félidő után a Real Madrid lemosta a pályáról a Juventust, megszerezve 12. BEK/BL-címét. Abszolút maximum.

Tovább

Mitől fosztotta meg Mourinho a Manchester Unitedet?

, Máté Gábor

Mitől fosztotta meg Mourinho a Manchester Unitedet?

Kellő távolságra került az EL-győzelem és a bajnoki sorozat, hogy higgadtan írjak néhány sort arról, hogy nem csupán az angol labdarúgást, de a labdarúgás egészét (mint olyat) is mekkora veszteség érte azzal, hogy bekövetkezett a Mourinho-korszak a Manchester United életében.

Tovább