Arsavin mélyponton, bődületes bíróbaki Romániában

Arsavin mélyponton, bődületes bíróbaki Romániában

, ktn

Keleti blokk

Hétvégén elindult a román bajnokság, az oroszok pedig féltávhoz érkeztek. Ha hardcore futball, akkor keleti blokk, sorozatunk újra indul.



Pavljucsenko mélyponton

Kész rémálom - így lehet jellemezni a Szpartak Moszkva júliusi teljesítményét. Pavljucsenko mintha az Alpokban hagyta volna a góllövő cipőjét, de Kalinyicsenko és Mozart sem úgy muzsikált, ahogy azt megszokhatták tőlük a szurkolók. A Groznijtól 3-1-re, a CSZKA-tól (otthon) 5-1-re kaptak ki a "disznók", Csercseszov alatt pedig már-már felborult a kispad. A Lokomotív ellen a hajrában aztán sikerült a pontmentés (2-2), a Vlagyivosztokkal szemben pedig végre a győzelem is összejött, amiben azért a Lucs-Energija védői is ludasak, élükön egy Cech nevű cseh kapussal. Pavljucsenko azonban továbbra sem akar életre kelni - ezúttal kihagyott egy tizenegyest.

Arsavin a mélyponton

Sok jót a Zenit Szentpétervárról sem mondhatunk. Arsavinról pedig még kevesebbet. Az Eb-n tündöklő futballista a Dinamo elleni rangadón is bemutatott néhány ígéretes szólót, mint ahogy pár alattomos belépőt is, és csak Kovaljov bíró jóvoltából tölthette a pályán a kilencven percet. Fatih Tekke viszont nem, a török csatár két sárga lapot kapott színészkedésért. Nem is lehetett más a vége, mint vereség, Dmitrij Kombarov beadott, Kirill Kombarov pedig büntetett - hiába tartotta magát tíz emberrel is a Zenit a 90. percig. Advocaatnak valamit ki kell találnia, mert a Zenit csak süllyed, egyre süllyed, ráadásul ősszel indul a BL-szezon.

Tatár remik

Elfelejtett nyerni a Rubin Kazany. Az éllovas az utolsó öt meccsén öt pontot gyűjtött, gólt pedig lassan 300 perce nem szerzett az élvonalban. A hétvégén a CSZKA volt a vendég Tatárföldön, és a null-null csak arra volt jó, hogy a Kazany megőrizze első helyét a tabellán. Az idényt 7-0-0-val kezdő Rubinról már új orosz csodacsapatként beszéltek, de az azóta összehozott 1-5-2 alapján csak az a csoda, hogy még mindig Rebrovék állnak az élen.

A Kazany eredményei az utolsó öt meccsen
Rubin Kazany-CSZKA Moszkva 0-0
Terek Groznij-Rubin Kazany 0-0
Rubin Kazany-Szaturn Moszkva 0-0
Krilija Szovjetov Szamara-Rubin Kazany 2-2
Rubin Kazany-Sinnyik Jaroszlavl 1-1


CFR: 4-0 a rajton

Romániában négy bajnokesélyesről beszél a sajtó. A három bukaresti klub (Dinamo, Rapid, Steaua) mellett természetesen a címvédő Kolozsvár is rajta van a listán. Az első kör után a CFR rögtön az élre ugrott, miután 4-0-ra verte az újonc Otopenit. A meccset Ploiestiben játszották, mivel az Otopeni 1200 főt befogadni képes stadionja nem éppen első osztályú. A CFR viszont első osztályú volt, ráadásul az eddig is bombaerős csapat tovább erősödött. A legnagyobb fogás Gustavo Oberman (500 ezer euró), aki 2005-ben Messi oldalán tagja volt az U20-as vébét megnyerő argentin válogatottnak. Pászkány Árpád egyébként a legtöbbet (2,5 millió eurót) Alvaro Pereiráért fizette, így most hét argentin, hat portugál és három brazil mellett már uruguayi légiósa is van az erdélyi klubnak. Ki hitte volna ezt tíz évvel ezelőtt...

Pitbull és Mourinho

A Rapid a brazil Claudio Pitbullal erősített, de a besztercei Gloriát két másik brazil (Cesar, Spadacio) és egy kameruni (Boya) végezte ki a Giulesti stadionban. Nemcsak Pitbull jött a Rapidhoz, hanem például az a montenegrói Radomir Djalovics is, aki tavaly 18 gólt lőtt a horvát bajnokságban a Rijeka színeiben. A kispadra is nagy nevet igazoltak a vezetők, mégpedig azt a José Peseirót, aki tavaly a Panathinaikoszt irányította, de Carlos Queiroz másodedzőjeként dolgozott a Real Madridnál is a 2003/04-es szezonban. Peseiro José Mourinhóval együtt tanulta a szakmát, és ő is legalább annyira szeret botrányt kavarni maga körül, mint a Special One. A fiatalítási hullám jegyében több román játékost is eltanácsolt a csapattól, ami miatt nemcsak a zsurnaliszták, hanem Marius Constantin is támadta őt. Peseiro nem sokat vacakolt: a Gloria ellen a 24 éves futballistát is kirakta a keretből.

A nagykárolyi Graham Poll

A Dinamo viszont vereséggel kezdett, a Vörös Kutyák 2-1-re kikaptak a Pandurii csapatától, és a szurkolókat most nem vigasztalja Rednic edző nyilatkozata, aki szerint a Pandurii más csapatokkal szemben sem lesz kíméletes. Kíméletes volt viszont a nagykárolyi Kovács játékvezető, aki a Gaz Metan Medias-Otelul Galati (2-2) meccsen a 87. percben másodszor mutatta fel a sárga kártyát a szászsebesiek védőjének, Ericnek. A piros lap csak három perccel később került elő a zsebéből, miután a vendégek kispadján már mindenki tombolt (és Poll bírót emlegette) a játékvezető feledékenysége miatt.

A Steaua mérkőzése elmaradt, mivel ellenfelük, a Vaslui az Intertotó-kupában lépett pályára szombaton (és továbbjutott a Nyeftcsi Baku ellen). A bukarestiek így az AS Roma ellen játszottak felkészülési meccset, amelyet 3-1-re meg is nyertek a Ghenceában.

A román klubfutball rohamos fejlődését jelzi, hogy a szövetség három évre 102 millió eurót kap a televíziós jogdíjakból. Az egyetlen gond ezzel csak az, hogy a tavalyi kilenccel ellentétben idén fordulónként csak egy meccset tudnak megnézni a szurkolók országos lefedettségű csatornán.

(ktn)

Szpartak-Lucs-Energija Vlagyivosztok 3-0


Dinamo-Zenit 1-0



*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább