Célozzatok a Manchester Unitedre!

Célozzatok a Manchester Unitedre!

, gj

Premier League 2008/09

Szex, Drogba és rock'n'roll - avagy útikalauz a Premier League 2008/2009-es idényéhez.



Az orosz tőke ismét aranyat szül a Premier League-ben. Csukcsföld kormányzója, Roman Abramovics öt éve érkezett a Stamford Bridge-re, s más orosz emigránsokkal ellentétben őt sikeresen elkerülte eddig a polónium nevű, erősen radioaktív elem, amely londoni kávéházakban szedi orosz áldozatait.

1. Chelsea
A Chelsea is szedi majd áldozatait: prognózisunk szerint a Kékek végigverik a mezőnyt. A közönségdíjra már hiába pályáznak: az alattomos Deco, a rövidzárlatos Mikel, a BL-döntő óta rémálmokkal küzdő Terry és a dulakodó Drogba soha nem lesz példakép.

2. Arsenal
A második helyre az Arsenalt várjuk, Hleb és Flamini nélkül is. A forgatókönyv olyan lesz, mint tavaly: a stílusos, gyors futballt játszó Arsenallal senki sem tudja tartani a lépést, csodájára járnak a messzi Szingapúrból is, aztán egyszer csak beköszönt a tavasz, s mire az Arsenal-ifi felocsúdna, már mindenről lemaradt: 2. hely a bajnokságban, vereség a Ligakupa-döntőben (az U17-es csapattal), peches vereség az FA-kupában, s ha szerencséjük van, akkor Fabregasnak vagy Adebayornak nem lesz nyílt lábtörése.

3. Manchester Utd.
Kifelejtettük volna a Manchester Unitedet? Ó, nem. Csak meguntuk. Kínos 0-0 a Portsmouth, keserves 0-0 a Juventus, és kínkeserves 1-0 az Espanyol ellen: szégyen vagy sem, az előszezonban játszott MUFC-meccsekről nem egyszer átkapcsoltunk (jöjjön inkább az FC Lahti-Honka Espoo). Cristiano Ronaldónak pedig majd emeljenek szobrot az Old Trafford bejáratánál, nyári nyilatkozatai alapján ugyanis nyilvánvalóvá vált, hogy szeretett klubja a legfontosabb számára a világon. De csak a Real Madrid után.

4. Liverpool
Mire lesz képes a Torres-Keane csatárduó Liverpoolban? Ha Benítez mellőzi majd a tizenhatoson belüli mélyalvás világbajnokát, Sami Hyypiä-t, akkor akár az ezüstéremre is ráharaphatnak a Vörösök. De sokkal valószínűbb, hogy az lesz majd, mint 1990 óta mindig: félelmetes "Never walk alone..." a lelátón, és egy kiszámíthatóan futballozó gépezet a pályán. A liverpooliak egyetlen esélye a minél jobb bajnoki helyezésre: korai búcsú a BL-ből. Dante belőhette volna azt a 11-est Liége-ben.

5. Tottenham
A Tottenham több mint 60 millió eurót költött erősítésekre a nyáron, úgyhogy készüljünk fel egy észak-londoni ámokfutásra, Modriccsal, Bentley-vel és Dos Santosszal. Juande Ramos 2006-ban, 2007-ben és 2008-ban is nyert trófeát aktuális csapatával: kíváncsian várjuk, lesz-e folytatás.

6. Aston Villa
Megy vagy marad Gareth Barry? Mindegy is: az Aston Villa nélküle is masszív lesz, Shorey, Cuellar és Sidwell leigazolása telitalálat volt, s ha nem is lesz ebből bajnoki cím, mint 1981-ben (Dennis Mortimer forever), azért a Villa tényező lesz idén.

7. Portsmouth
Ejtsünk szót a Portsmouth-ról is, amely nem tudta megtartani legjobbját (Muntarit az Inter szipkázta el), jött viszont a bizonyítani vágyó Kaboul, a Liverpoolban mellőzött Crouch vagy a 190 centi magas Little (Reading).

8. Everton
Jött: senki. Ment: Carsley, Johsnon. Sajnos ez a helyzet: a Stollverkosok trénere, David Moyes egyetlen pennyt sem költhetett erősítésekre, úgyhogy az Everton nem keverget majd olyan elánnal, mint tavaly.

9. NUFC
Newcastle-ben tavaly nyáron dobogóról beszéltek: kiesés elleni hajrá lett belőle. Owennel támadni a top four-t? Komolytalan dolog. Ebből idén is csak középmezőny lesz, mázlival.

10. Fulham FC
Tarka őszt és szép tavaszt jósolunk a Fulhamnek, Jimmy Bullard (áldassék a neve) és Danny Murphy (szintén) mellé érkezett Gera Zoltán, Bobby Zamora és Andy Johnson. S bár a Torino elleni előkészületi meccs harmatgyenge volt, előlegezzünk meg egy nyugalmas középmezőnyt Al-Fayed hobbicsapatának.

11. Manchester City
Amíg csak a Transparency International célozgatott arra, hogy Thaksin Shinawatra kormánya idején Thaiföldön a gazdaság helyett a korrupció virágzott, addig még nagyjából rendben volt minden. Amióta bűnvádi dimenziót kapott mindez, azóta a ManCity-drukkerek nem terveznek tovább egy szezonnál. Sven-Göran Eriksson helyett Mark Hughes jött a kispadra, de nem várunk nagy tetteket.

12. Blackburn Rovers
Blackburnből három kulcsember távozott: a kapus Friedel, a középpályás Bentley és az edző Hughes. Sajnáljuk a süllyedő Roverst, mert nagy munka lehetett középcsapatot faragni az olyan született lúzerekből, mint Ooijer, Warnock vagy Tugay. Ahhoz is csak gratulálni tudunk, hogy - bevallottan a youtube-on látható videók alapján - leigazolták a chilei Villanuevát.

13. Middlesbrough, 14. Wigan, 15. Sunderland
A Middlesbrough a nagy ismeretlen, a 6. hely (ha a tavaszi sorozatukat megismétlik) éppoly reális, mint a 16. hely (ha őszi sorozatukat megismétlik). Hasonló cipőben jár a Wigan, amely fel-alá liftezhet a tabellán. 22 levitézlett futballista és egy szadista edző kacsingat a másodosztály felé: a Sunderlandről van szó.

16. Stoke City, 17. West Ham, 18. Bolton, 19. Hull, 20. WBA
A Stoke City 1985 óta nem járt az élvonalban, meglepődnénk, ha most sikerülne egyenes derékkal sétálnia. A West Ham már a múlté, azt pedig a Bolton sem gondolhatja komolyan, hogy Mustapha Rigával sikerül kiharcolni a bentmaradást. A Hull Citynek a másodosztályban a helye, nem is értjük, mit keres errefelé (története során először). A West Bromwich viszont már sejti, hogy csak egy évre szól a bérlete. A másodosztály biztonságos akolmelege jövő nyárig hiányozni fog, s addig még 38 meccsen ki kell futni a pályára. Zúzós buli lesz.


(gj)
*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább