Útikalauz a Premier League-hez

Útikalauz a Premier League-hez

, focitipp

Mark Lawrenson a nyolcvanas években az FC Liverpool hátvédjeként öt bajnoki aranyat és két ezüstérmet szerzett. Minden idők egyik legjobb belső védője volt az angol bajnokságban. Ma a BBC szakkommentátora. Következzenek a népszerű "Lawro" tippjei a 2008/2009-es szezonra.



ARSENAL

Becenév: Ágyúsok

Stadion: Emirates
Férőhely: 60 000
Tavaly: 3. hely
Edző: Arséne Wenger (1996 szeptemberétől)

"Lawro" jóslata: Az Arsenal veszített erejéből, és azt hiszem, a tavalyi harmadik helyről idén a negyedikre süllyed. Meghatározó játékosok távoztak a nyáron, Hlebre és Flaminire gondolok. Az érkező Samir Nasri nem rossz futballista, de egyelőre csak egy halvány Hlebnek tűnik. Kétségeim vannak Adebayort illetően is, aki a nyáron távozni akart az Arsenalból. Nem tudható biztosra, mikor tér vissza Eduardo, s hiába tetszik a 16 éves Jack Wilshere játéka, talán még korai bevetni őt a felnőtteknél. Az viszont elképzelhető, hogy ez a szezon Theo Walcottról szól majd.

Kulcsfigura: Cesc Fabregas. Egy rendkívüli játékos, aki középpályásként is gólerős.

ASTON VILLA

Becenév: The Villans

Stadion: Villa Park
Férőhely: 42 593
Tavaly: 6. hely
Edző: Martin O`Neill (2006 augusztusától)

Miért ne ismételnék meg a tavalyi 6. helyüket? Megszerezték Carlos Cuellart a Rangersből, akit tavaly láttam néhányszor játszani, és egészen kiválónak tűnt. Martin O`Neill az egységes csapatra esküszik, és szerintem a Villa-öltöző jó hely lehet mostanában. Ha O`Neill 18 millió fontért eladja Barryt a Liverpoolba, akkor az lesz az évszázad üzlete.

Kulcsfigura: Steve Sidwell. A Chelsea-ben nem kapott sok játéklehetőséget, de ha Barry távozik, akkor Sidwell lehet az, aki összefogja a középpályát.

BLACKBURN ROVERS

Becenév: Rovers
Stadion: Ewood Park

Férőhely: 31 367
Tavaly: 7. hely
Edző: Paul Ince (2008 júniusától)

Paul Ince-nek pótolnia kell Mark Hughes-t, és ez nem lesz könnyű. Már csak azért sem, mert Ince edzőként most ismerkedik majd meg a Premier League légkörével, meccsről meccsre. A kapus Paul Robinson leigazolása jó húzás volt, de a Rovers erőn felül teljesített tavaly, s idén nehéz szezon vár rá. Nem lennék meglepve, ha a tabella alsó felében végeznének.

Kulcsfigura: Roque Santa Cruz. Az ő jelenléte meghatározó. Ha távozik, akkor nehéz lesz pótolni.

BOLTON WANDERERS

Becenév: Trotters

Stadion: Reebok
Férőhely: 27 879
Tavaly: 16. hely
Edző: Gary Megson (2007 októberétől)

Szerintem a Boltonnak jobb éve lesz, mint tavaly. Akkor talpon maradtak Anelka januári távozása után is. Masszív, hajtós csapatot várok, akik ellen nehezebb lesz futballozni, mint az előző szezonban. Elkerülik a kiesést.

Kulcsfigura: A csatár Johan Elmander, bár említhetném Gary Megsont is, akinek ez lesz az első teljes szezonja a klubnál.

CHELSEA

Becenév: Kékek

Stadion: Stamford Bridge
Férőhely: 42 449
Tavaly: 2. hely
Edző: Luiz Felipe Scolari (2008 júliusától)

Szerintem a Chelsea lesz a bajnok. Scolari irányításával támadó futballt játszanak majd, és a brazil tréner hamar rájön, hogy az olyan játékosokkal, mint Cech, Terry, Carvalho vagy Essien, a pálya többi részén is ütőképes alakzata van. Tavaly azt láthattuk, hogy ha mindenki egészséges volt a Chelsea-ben, akkor odapirítottak még a Manchester Unitednek is. Nem lennék meglepve, ha Drogba maradna, Scolari pedig minden szempontból sikeres idényt produkálna.

Kulcsfigura: Petr Cech. Ha minden meccsen ő áll a kapuban, akkor a Chelsea megnyeri a bajnokságot. A tavalyi szezonja nem sikerült túl jól, éppen ezért idén mindent belead majd.

EVERTON

Becenév: Stollverkosok

Stadion: Goodison Park
Férőhely: 40 170
Tavaly: 5. hely
Edző: David Moyes (2002 márciusától)

David Moyes fantasztikus munkát végzett az Evertonnál az utóbbi években. Ha figyelembe vesszük, hogy hogyan kellett bűvészkednie a rendelkezésére álló pénzzel és játékosokkal, akkor alighanem ő a legjobb edző az angol élvonalban.
Ezzel együtt azt gondolom, ha az Evertonnak sikerül idén az első tízben végeznie, akkor az csoda lesz részéről. A nyári átigazolási időszakban eddig nem voltak érkezők a Goodison Parkban, voltak viszont fajsúlyos távozók, Lee Carsley és Andy Johnson. S akkor még ott van az állandó nyugtalanság, hogy mikor költöznek már új stadionba.

Kulcsfigura: Mikel Arteta.

FULHAM

Becenév: Cottagers

Stadion: Craven Cottage
Férőhely: 26 000
Tavaly: 17. hely
Edző: Roy Hodgson (2007 decemberétől)

Roy Hodgson bravúrt vitt véghez azzal, hogy tavaly bent tartotta a Fulhamet az élvonalban. Emlékszem a Manchester City elleni idegenbeli meccsükre, amikor 0-2-ről fordítottak 3-2-re - akkor hitték el, hogy megmenekülhetnek.
Hodgson vén róka, aki egy győzelem után nem jár a fellegekben, egy vereség pedig nem töri őt le. Nagyon alaposan megtervez mindent, s a nyáron volt ideje arra, hogy összerakja a csapatot. Nem azt mondom, hogy minden csapatrészük hibátlan lesz, de szerintem elkerülik az utolsó hat helyet.

Kulcsfigura: Andy Johnson. Ha hozza a szokásos formáját és lövi a gólokat, ahogy szokta, akkor Fulhamben mindenki boldog lesz.

HULL CITY

Becenév: Tigrisek
Stadion: KC Stadium
Férőhely: 25 404
Tavaly: megnyerték az osztályozót
Edző: Phil Brown (2006 decemberétől)

Kemény meló vár a Hullra, de azt hiszem, Phil Brownnak vannak emlékei arról, hogy milyen is a Premier League, még azokból az időkből, amikor Sam Allardyce segítőjeként dolgozott a Boltonnál. Nincsenek kétségeim afelől, hogy a Hull szervezett és lelkes futballt játszik majd idén, de a minőségnek híján lesznek. Ha elkerülnék a kiesőzónát, az nagy fegyvertény lenne részükről, de szerintem nem lesz annyi szerencséjük.

Kulcsfigura: Boaz Myhill. Az egyik legtöbbet foglalkoztatott kapus lesz idén, de ha jó formában véd, akkor a Tigrisek reménykedhetnek.

LIVERPOOL

Becenév: Vörösök
Stadion: Anfield
Férőhely: 45 362
Tavaly: 4. hely
Edző: Rafa Benítez (2004 júniusától)

Úgy gondolom, a Liverpool egyet javít majd a tavalyi helyezésén, és megszerzi a 3. helyet. Robbie Keane nagyszerű játékos, bár Benítez valami olyasmit nyilatkozott róla, hogy a középpálya jobb vagy bal oldalán akarja játszatni - ez rossz döntés lenne, Keane-nek Fernando Torres mellett vagy előtt kell futballoznia, mert az ő vadászterülete főleg a tizenhatoson belül van.
A Liverpool bal oldala mintha kevésbé lenne erős, főleg ami a támadójátékot illeti. Én nem igazolnám le Gareth Barryt 18 millió fontért, inkább szereznék egy jó ballábas játékost. A csapatnak van egy stabil gerince, Reina, Agger, Carragher, Mascherano, Gerrard.

Kulcsfigura: Steven Gerrard. Ő a Mister Liverpool.

MANCHESTER CITY

Becenév: Kékek
Stadion: City of Manchester Stadium
Férőhely: 48 000
Tavaly: 9. hely
Edző: Mark Hughes (2008 júniusától)

Mark Hughes nagyon jó edző, és a ManCity-ben van néhány nagyon jó futballista is. S ha kihozzák magukból a maximumot, akkor a mezőny első felében végezhetnek.
Vannak azonban nyugtalanító tényezők a klubbal kapcsolatban. A legnagyobb kérdés az, hogy mi a helyzet a thaiföldi tulajdonossal, Thaksin Shinawatrával. Mi történik majd akkor, ha ő egyszer csak nem lesz? Kapnak majd fizetést a játékosok? Lesz egyáltalán pénz a klubkasszában? Abban az esetben Mark Hughes is továbbáll.

Kulcsfigura: Thaksin Shinawatra. Hogy mi történik a csapattal, az attól is függ, hogy mi történik a tulajdonossal.

MANCHESTER UTD

Becenév: Vörös Ördögök
Stadion: Old Trafford
Férőhely: 76 000
Tavaly: 1. hely
Edző: Sir Alex Ferguson (1986 novemberétől)

A ManUtd kiváló focit játszik, támadó felfogásban. Van egy remek védőpárosuk, Vidics és Ferdinand, s véleményem szerint idén még jobbak lehetnek, mint az előző szezonban. A Chelsea mégis megelőzi majd őket.
Vannak kételyeim Cristiano Ronaldót illetően. Az a nagy kérdés, hogy a szíve mélyén még mindig a Real Madridba vágyik-e. Mert ha igen, akkor nem azt a Ronaldót láthatjuk majd a pályán, akit tavaly.

Kulcsfigura: Wayne Rooney. Ez az ő idénye lesz.

MIDDLESBROUGH

Becenév: Boro
Stadion: Riverside
Férőhely: 35 049
Tavaly: 13. hely
Edző: Gareth Southgate (2006 júniusától)

Gareth Southgate remek munkát végzett tavaly, s évről évre tapasztaltabb lesz. Szép lassan összerakott egy csapatot, amely képes arra, hogy megnyerje a meccseket. Nyugodtan megcélozhatják a tabella közepét. A Boro egyetlen gondja az, hogy szurkolói apátiába estek. A játékosok dolga lesz az is, hogy felébresszék őket.

Kulcsfigura: Afonso Alves. Be fogja rúgni a helyzeteit.

NEWCASTLE

Becenév: Szarkák
Stadion: St. James' Park
Férőhely: 52 193
Tavaly: 12. hely
Edző: Kevin Keegan (2008 januárjától)

Féltem Kevin Keegant. Továbbra is az a véleményem, hogy nem ő dönt az érkezőkről és a távozókról, és így nehéz ütőképes csapatot faragni. A régi Keegan ilyen körülmények között már távozott volna.
Ennek ellenére azt hiszem, hogy idén jobb szezonjuk lesz, s remélem, Keegan is a helyén marad. De, ismétlem, nem lennék meglepve, ha távozna. Egyelőre lehajtja a fejét és lenyel mindent, de eljöhet az idő, amikor elege lesz mindebből.

Kulcsfigura: Michael Owen. Ha egészséges lesz és gólokat lő, akkor a Szarkák a tabella felső részében végeznek, ha Owen megsérül, akkor jönnek a gondok.

PORTSMOUTH

Becenév: Pompey
Stadion: Fratton Park
Férőhely: 20 200
Tavaly: 8. hely
Edző: Harry Redknapp (2005 decemberétől)

A Portsmouth tavaly megnyerte az FA-kupát, a bajnokságban pedig a 8. helyen végzett. A nyáron tovább erősödött a játékoskeret, úgyhogy szerintem egy picit még javíthatnak is a helyezésükön. Ami az érkezőket illeti: Younnes Kaboul sokat tanulhat Sol Campbelltől, Peter Crouch pedig új dimenziót jelenthet a támadójátékban.

Kulcsfigura: Jermaine Defoe. Ha elkapja a fonalat, akkor nehéz lesz megállítani a Pompey-t.

STOKE CITY

Becenév: Fazekasok
Stadion: Britannia Stadium
Férőhely: 28 384
Tavaly: 2. hely a másodosztályban
Edző: Tony Pulis (2006 júniusától)

Dave Kitson jó vétel volt, megszolgálja majd az árát. De a Wolvesból érkezett Olofinjana se rossz. Nem hinném, hogy túl sok keresztlabdát láthatunk majd a középpályán, inkább nyílt támadófocit játszanak majd. Ha lesznek csapatok, melyeket meglepnek ezzel, akkor bentmaradnak. Egyébként nem.

Kulcsfigura: Dave Kitson.

SUNDERLAND AFC

Becenév: Fekete macskák
Stadion: Stadium of Light
Férőhely: 48 300
Tavaly: 15. hely
Edző: Roy Keane (2006 augusztusától)

A Sunderland tanult a tavalyi hibákból. Egy évvel ezelőtt Roy Keane a másodosztályból vásárolt játékosokat - például Choprát -, de rá kellett jönnie, hogy legyenek bármilyen kiváló focisták is, túl sok időbe telik, míg felveszik az élvonal ritmusát. Idén már olyanokat szerződtetett, mint Malbranque, Chimbonda vagy Diouf - mind a Premier League-ből érkeztek.

Kulcsfigura: El Hadji Diouf. A Sunderlandnak szüksége van valakire, aki gólokat rúg, és Diouf alkalmas erre a szerepre.


TOTTENHAM

Becenév: Sarkantyúsok
Stadion: White Hart Lane
Férőhely: 36 236
Tavaly: 11. hely
Edző: Juande Ramos

Ha Dimitar Berbatov is követi Robbie Keane példáját, akkor az azt jelenti, hogy körülbelül évi 60 gól távozik a Spursből. Ezt nehéz lesz pótolni. Juande Ramos szerzett néhány új játékost, de időbe telik majd, amíg beilleszti őket a csapatba. Az első hatban ott lehetnek.

Kulcsfigura: Ledley King. Egészen más a Spurs védekezése, ha ő is a pályán van.

WEST BROMWICH

Becenév: Baggies
Stadion: Hawthorns
Férőhely: 28 000
Tavaly: 1. hely a másodosztályban
Edző: Tony Mowbray (2006 októberétől)

Kérdésem a West Brommal kapcsolatban: ki lövi majd a gólokat? Vannak egészen jó középpályásaik, képesek attraktív focit játszani, de kevés gólt lőnek. Kevin Phillips távozott, és nem vagyok biztos abban, hogy a Bednár- vagy Moore-féle játékosok hasonlóan eredményesek lesznek.

Tavaly nem volt meggyőző a védelmük, úgyhogy én arra tippelek, ők is a kiesők között lesznek. A bentmaradáshoz mindenesetre otthon és idegenben is le kellene győzniük a közvetlen riválisaikat.


Kulcsfigura: Luke Moore.


WEST HAM

Becenév: Kalapácsosok
Stadion: Upton Park
Férőhely: 35 056
Tavaly: 10. hely
Edző: Alan Curbishley (2006 decemberétől)


Nem is emlékszem, mikor volt mindenki egészséges a West Hamben... El se hinném már, ha azt hallanám, hogy nincsenek sérültjeik. Hiányolom az optimizmust a West Ham körül. Tavaly beépítettek a csapatba néhány tehetséges fiatalt, de ők még távol vannak attól, hogy meghatározó játékosokká váljanak ebben a szezonban. A legnagyobb problémát azonban a fizetések jelentik. Alan Curbishley nincs könnyű helyzetben, és bárki lesz is a West Ham tulajdonosa, ezzel valamit kezdenie kell majd. Szerintem a WHU lesz az egyik kieső.


Kulcsfigura: Dean Ashton. Ha minden meccsen játszana, akkor nem lenne gondjuk.


WIGAN ATHLETIC

Becenév: Latics
Stadion: JJB Stadium
Férőhely: 25 000
Tavaly: 14. hely
Edző: Steve Bruce (2007 novemberétől)

Steve Bruce mindent tud a Premier League-ről. Az ő csapata mindig agresszív focit játszik, a Wigan kellemetlen ellenfél lesz idén, akit nehéz legyőzni. Dave Whelan klubtulajdonos pedig olyan ember, aki engedi dolgozni az edzőit - és Bruce-nak ez nagyon megfelel. Lesznek hullámvölgyeik, és lesznek győzelmi sorozataik. Stadionjukban nincs félelmetes hangulat, az viszont nekik jelent előnyt, ha a rögbicsapatok feltúrják a pályájukat.

Kulcsfigura: Amr Zaki.


(focitipp)

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább