A Schalke-vesszőfutás nyomában

A Schalke-vesszőfutás nyomában

, focitipp.hu

Németország, 30. forduló, Hertha BSC–Schalke 4:1

A focitipp.hu megfejtette a Schalke gyatra szereplésének okát. Egyesek talán túl sokat foglalkoznak a dinnyékkel és annál kevesebbet a labdákkal... Olvasson tovább, ha érdekli, mi zajlik a háttérben.



SZENZÁCIÓ: a Schalkések dinnyét árulnak!
Képünkön Ailton és Gerald Asamoah látható. A két fiú ugyanabban a gelsenkircheni lakóparkban (Nostalgie) él. Gerald szeretné mihamarabb visszanyerni régi önmagát, ezért reggelente kezében a labdával futóedzéseket végez. Szombat hajnalban azonban találkozott a brazil Ailtonnal, aki épp a piacra igyekezett két jókora dinnyével. Ailton bevallotta csapattársának, hogy többen is ezzel a módszerrel próbálnak jövedelemkiegészítéshez jutni, ha már egy ideje nincs győzelmi prémium. – A gyerekeket meg ugye etetni kell! – mondta Ailton (paparazzinknál volt diktafon is). Asamoah válaszát nem értettük, de Ailton elmondása szerint több Schalke játékos is részt vesz a dinnyebizniszben. Tettestársai feltehetően a következők: a dinnyeminőség-ellenőr a török Hamit Altintop. A dinnyeimportért felelős tagok: a grúz Levan Kobiasvili és az uruguay-i Dario Rodriguez. A piacellenőrök lefizetése és a „hivatalos” ügyek intézése Lincoln feladata. A vezetőség részéről minden bizonnyal a görög csapatorvos, Hrisztosz Papadopulosz falaz a seftelőknek. Ha bármi gond van, két verőember is rendelkezésre áll, Marcelo Bordon és Fabian Lamotta személyében.
A banda egy alkalommal már majdnem lelepleződött. A csapat egyik fiatalja, Mimoun Azaouagh egyszer mindenre rájött, de Bordonék helybenhagyták a csatárt: lenyírták a haját és különféle csíkokat borotváltak bele. Ráadásul kinézete miatt a Schalke vezetői nem is engedték a közös csapatfotón szerepelni Azaouagh-ot (nézze meg galériánkat a bandáról!), aki idény végén minden bizonnyal továbbáll: – Félek Bordonéktól! Inkább az Ergebirge Aue ajánlatát választom. Igaz ott kénytelen leszek foci mellett dolgozni, de inkább azt, mint, hogy minden edzés végén hozzákössék a cipőmet az öltözőpadhoz, vagy, hogy rámnyissák a forró vizet a tusolóban. Ráadásul Ralf Ragnicknak sem beszélhetek a dologról, elegem van! – nyilatkozta nekünk Azaouagh.
Ilyen előzmények után mit várhattunk a meccstől? Alábbiakban meccskritikánkat olvashatja.

Dühös Poulsen
A Schalke számára csakis a győzelem jelenthetett esélyt, ha még továbbra is a bajnoki címről álmodozott, hiszen a München a harmatos Bochumot fogadta, ahol borítékolható volt a bajorok sikere (3:1 lett). Bastürk azonban gyorsan lehűtötte a kedélyeket. A kékek (most narancssárgák) futhattak az eredmény után, de a berliniek mindent elkövettek, hogy Ragnick csapata kiegyenlítsen: egy szöglet után Sand elé került a laszti, kb. hatan vették körül, de nem támadták meg (1:1). Csakhogy hamarosan a másik dán, Poulsen hagyta magát provokálni és már a 22. percben lezavarták a pályáról. Történt, hogy sárga lappal bűnhődött a nem sokkal azelőtt, aztán megpróbált lefordulni a horvát Niko Kovacról, aki amolyan igazi „balkáni mozdulattal” megakadályozta ebben – persze fault, szabaddal jöhetnek a vendégek. De ez az idióta Poulsen visszaütött Kovacnak, aki persze – a szerbektől eltanult ártatlansággal vegyes fájdalommal – ránézett a bíróra, úgyhogy Christiannak véget ért a meccs.

Kínai védelem
Hiába az emberhátrány, a vendégeknek három pont kell. Nem egyszer láttunk már hátrányban lévő csapatot nyerni (lásd pl. Monaco-Chelsea tavalyi BL-elődöntő) és a Schalkét is képesnek tarthatnánk rá. Eleinte betömörültek a kapu elé, de ebből nem lesz három pont – gondolhatták, úgyhogy kitámadtak, csakhogy akkor meg túlságosan is. Nem véletlen, hogy az 58. percben már 4:1 volt az állás. A focitipp.hu döbbenten nézte a bajnoki címről álmodók vergődését és a Hertha alázatos játékát. A gelsenkircheniek védelme ebben az időszakban leginkább a divízió I-es hokivébén szereplő kínai csapathoz volt hasonlítható.

Bastürk gegen Aílton
A berlini csapat legjobbja a török volt, aki „szétfutotta” a vendégvédelmet. Veszélyes szabadrúgásokkal, nagyszerű cselekkel jelezte, hogy a Hertha akár még a BL-be jutásról sem mondott le (épp a Schalke kárára). A mérkőzés csalódása – megint – Aílton volt, aki manapság már nem követeli magát a brazil válogatottba – talán nem véletlenül. Aztán Ralf Ragnick megsajnálta a dagi csatárt és 1:4 után lehozta a pályáról.

…és pályára lépett Dárdai
Már megszokhattuk, hogy Király és Gera nagyszerűen helytáll a Premier League-ben, de Dárdairól valahogy kevesebb a hír mostanság és még a válogatottban sem játszik. Hát most kapott egy szűk félórát. Mindjárt ki is passzolta a nézőknek a labdát, akik a mai napig nem tanulták meg, hogy a magyar játékos neve nem „Dárdáj”. Izgatottan kerestük a mi fiunkat a képernyőn, hátha egy esernyőcsel, vagy valami fineszes magyar húzás, hiába. Igaz, hogy 4:1-nél kevésbé motiválja a csapatot a támadás, de hát Dárdai régóta nem kezdő a Herthában és hát mikor szántsa fel a pályát, ha nem egy ilyen meccsen? Persze, biztos amiatt játszott gyengén, mert „nincs játékban”. Ja. A focitipp.hu pedig inkább úgy gondolja, hogy ismét egy olyan magyar labdarúgóval van dolgunk, akinek tökéletesen megfelel ez az állapot. Biztos és jól fizető munkahely, havonta 60-80 perc „éles bevetés” és nyugodt élet. Lehet, hogy én is elégedett lennék…

Mi a baj a Schalkéval?
Csak annyi, hogy nem képesek küzdeni – lásd a csúfondáros kiesést az UEFA-kupából a Sahtar Donyeck ellen. Ha hátrányba kerülnek, akkor dührohamot kapnak, vitatkoznak, rugdosódnak. Taktikailag fegyelmezetlenek, technikailag képzetlenek. Gyakorlatilag nincs is olyan tulajdonságuk, ami miatt a semleges szemlélőnek szimpatikusak lennének. És mégis: ez a csapat – a Bayern mellett – Németország legnépszerűbb klubja, de a németek futball iránti rajongását nem lehet objektív szempontok alapján érvekkel alátámasztani. A kupadöntőt még megnyerhetik a Magathék ellen, de ez a szezon már elúszott.
A többiekről: a Dortmund szépen hajrázik, de még az UEFA-kupás helyezéshez is szerencsére lenne szükségük, a Stuttgart ismét elszalasztotta, hogy a Schalke elé kerüljön, de ez nem is baj, reméljük nem jutnak el a BL-be (hajrá Hertha!), a Bayern pedig hozta a kötelezőt. A Mainz-Hannover meccs senkit sem érdekel, a Freiburg pedig matematikailag is kiesett.

- kislaci -, Harald Krombacher

*****

Németország, 30. forduló. Eredmények

Borussia Dortmund–Kaiserslautern 4:2 (2:2)
Gólszerzők: Altintop 4. (0:1), Ewerthon 12. (1:1), Kehl 29. (2:1), Amanatidisz 42. (2:2), Koller 61. (3:2), 74. (4:2)

Arminia Bielefeld–Freiburg 3:1 (1:1)
Gólszerzők: Porcello 5. (1:0), Cairo 15. (1:1), Porcello 55. (2:1), 69. (3:1)

Bayern München–Bochum 3:1 (2:0)
Gólszerzők: Pizarro 9. (1:0), Ballack 26. (2:0), Tapalovics 51. (2:1), Makaay 80. (3:1)
Kiállítva: Van Duijnhoven 15. (Bochum)

Mainz–Hannover 2:0 (1:0)
Gólszerzők: Abel 23. (1:0), Gerber 78. (2:0)

Stuttgart–Wolfsburg 0:0

Hamburg–Hansa Rostock 3:0 (0:0)
Gólszerzők: Mpenza 49. (1:0), Benjamin 61. (2:0), Takahara 64. (3:0)

Hertha BSC–Schalke 4:1 (2:1)
Gólszerzők: Bastürk 5. (1:0), Sand 17. (1:1), Marcelinho 35., 11-esből (2:1), Rafael 50. (3:1), Marcelinho 58. (4:1)
Kiállítva: Poulsen 22. (Schalke)

Nürnberg–Mönchengladbach 0:0

Leverkusen–Werder Bremen 2:1 (2:1)
Gólszerzők: Krzynowek 3. (1:0), Babic 38. (2:0), Klose 39. (2:1)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább