Kirúgták a Kolozsvár edzőjét, balhé Kijevben és Belgrádban

Kirúgták a Kolozsvár edzőjét, balhé Kijevben és Belgrádban

, ktn

Keleti blokk

Mozgalmas héten vagyunk túl. Európai Szuperkupát nyert a Zenit, a Kolozsvár edzője belebukott a csapat kudarcaiba, Kijevben parázs derbit játszottak, a Crvena Zvezda teljes vezetősége lemondott. Futball, tőlünk keletre.



Szuper Zenit

Az orosz lélek kifürkészhetetlen. A Zenit Szentpétervár augusztusban kikapott a Kazanytól (1-4), a Jaroszlavltől (1-3) és még a Novoszibirszktől is (0-1, kupa). Aztán a szentpéterváriak átruccantak Monacóba, vörös szőnyegen vonultak be a II. Lajos stadionba, ahol lefutballozták a pályáról a Manchester Unitedet. Legalábbis az első félidőben. Góllal tért vissza Pogrebnyak, góllal debütált a Zenit mezében a 30 millió euróért igazolt portugál Danny. A hajrában egy kicsit még izzadtak Zirjanovék, de nem nagyon. Ronaldo a lelátón: ez kevés a ManU-nak.

A Szuperkupa mellett suttyomban egy fordulót is lejátszottak az orosz ligában. Ahol egyre inkább érik a bombameglepetés, a Kazany aranya: a Rubin győzött Permben, az üldöző Dinamo ikszelt az FK Moszkvával, a két csapat közt hat pontra nőtt a differencia.

CFR: zöldfülű edzővel a BL-ben

Két győzelem, két döntetlen, két vereség, 11. hely - ez a címvédő CFR Cluj mérlege a román bajnokságban. Pénteken jött az újabb blamázs, a Poli Iasi (0-0) elvitt egy pontot az álmatag kolozsváriak pályájáról. Egymás után négy meccs, győzelem nélkül, Pászkány Árpádnak elege lett, és másnap már menesztette is Ioan Andonét. A sikeredzőt, aki tavasszal román bajnokságot és román kupát nyert az egyesülettel. Vagy az "inkompetens" kóklert - ahogy a Vaslui elleni vereség után a CFR egyik rajongói oldala fogalmazott vele kapcsolatban.

A kolozsváriak új trénere az eddigi olasz másodedző, Maurizio Trombetta lesz, miután Pászkánynak nem sikerült megállapodnia az ukrán Oleg Protaszovval. Hogy kicsoda valójában Trombetta úr? Tavasszal még a Sevegliano nevű olasz falusi csapat edzője volt. Ősszel már az AS Roma ellen vezetheti a CFR-t a BL-be, ez ám a karrier.
A jászvásáriak elleni hazai iksz azért is kínos a kolozsváriak számára, mert a Politechnikának ez volt az első pontja a bajnokságban. Iasiban azonban még így is nagy lehet az öröm, hiszen hat meccs után is lenullázva kullog a mezőny végén a Gloria Buzau és az Otopeni. Szárnyal viszont két "kiscsapat", öt győzelemmel és egy vereséggel áll a tabella élén az Unirea Urziceni és az FC Vaslui.

Román klubsikerek

A román futballdrukkerek amúgy a fellegekben járhatnak. Amíg az utolsó két magyar kupacsapat (Győr, DVSC) 5-13-as összesítéssel búcsúzott az UEFA-kupától, addig Romániának még hét klubja van versenyben. Jól olvasták: 7. A Bajnokok Ligájában a csoportkörben kezdhet a CFR Cluj, a Steaua pedig a Galatasaray kiverésével érte el a BL-t. Az UEFA-kupa első fordulójában öten próbálhatnak szerencsét: Rapid, Dinamo, Poli Timisoara, Unirea Urziceni, Vaslui.

Balhé Kijevben

Két csapat lesz ott az európai elitligában Ukrajnából is, a Dinamo és a Sahtar. A címvédő Dinamo bajnoki formában van, miután a Szpartak Moszkvát kétszer is 4-1-re verte a BL-selejtező utolsó fordulójában. A bajnokságban is tart a kék-fehérek jó sorozata. A Dinamo a 7. forduló rangadóján 1-0-ra győzött a hat meccs után még százszázalékos Metalurg Donyeckkel szemben. Ebben a felállásban tavasszal a gólok potyogtak (3-3), most pedig a piros lapok (4). A 87. percben egy páros lábbal történő kijevi becsúszást donyecki megtorlóakció követett, lefejeléssel, a csetepatét lökdösődés zárta, harminc futballista részvételével. A balhé után Diakhate (DK), illetve Fernandes, Csecser és Kosztov (MD) edző mehetett az öltözőbe.

Válságban a Crvena Zvezda

Belgrádban botrány botrányt követ. A Crvena Zvezda a hétközi UEFA-kupa meccsén hosszabbítás után csak 3-3-as döntetlent ért el a ciprusi APOEL-lel szemben, így kiesett. A meccs után a klubvezetés azonnal lemondott. A Vajdaság Ma információ szerint az új elnök az a Dragan Dzsajics lesz, aki egyrészt legendás futballistaként, másrészt az 1991-ben BEK-győzelmet szerzett csapat elnökeként vált ismertté. Harmadrészt viszont nemrég szabadult a börtönből, miután sikkasztás vádjában bűnösnek találták. A Zvezda tavaly veretlenül lett második a bajnokságban, idén viszont három forduló után, rúgott gól nélkül áll az utolsó helyen, miután hétvégén a Javor 2-0-ra győzött ellene a Marakanában.


(ktn)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább