Koeman és a haladás

Koeman és a haladás

, ktn

Magyarország-Dánia 0-0

Két éve 4-1-re kaptunk ki Norvégiától az első Eb-selejtezőn. Tegnap 0-0-ra végeztünk Dániával szemben. Ez feltételenül haladás.Két évvel ezelőtt az Eb-selejtezők rajtjára készültek a magyar futballszurkolók. Verhetőnek tűnő skandináv ellenféllel (Norvégia) szemben kezdtünk Újpesten, a drukkerek reméltek, a focisták fogadkoztak. Aztán kikaptunk 4-1-re, szánalmas, nevetséges gólokkal. A folytatást mindenki ismeri. Kulcsszavakban: Málta, Várhidi, 6. hely.

Szombaton is hasonló volt a helyzet. Verhetőnek tűnő skandináv ellenfél (Dánia) a Puskás-stadionban, reménykedés, fogadkozás. Aztán egy furcsa, semmire sem jó gól nélküli döntetlen.

A meccset klasszikus támadó nélkül kezdte a magyar csapat. A dán védők között Huszti Szabolcs cikázott, és ha higgadtabb, akkor már a szünetben kétgólos lehetett volna az előnyünk. A második félidőben Torghelle Sándor is a pályán volt, centerünk a kiábrándítóan alibiző Dzsudzsákot váltotta. De ő sem segített, a magyar fölénynél csak a magyarok kapu előtti tehetetlensége volt nyomasztóbb.

Ráadásul ahogy telt az idő, a hangulat is egyre elkeserítőbbé vált a Puskás-stadionban. A B-közép Romániát és Szlovákiát ócsárolta, Gera rálépett a labdára, Hajnal szinte mindig rosszul döntött (csel helyett passz, passz helyett csel). A kegyelemdöfés az volt, amikor a messiásként várt Rudolf a 91. percben beállt, majd a 92. percben senkitől sem zavartatva az oldalvonalon túlra vezette a labdát. Végül a luxemburgi bíró hármat a sípjába fújva megkegyelmezett, a dán szurkolók pedig rögtön füttykoncertbe kezdtek. Joggal.

"Szörnyű" - ezekkel a szavakkal jellemezte csapata második félidei játékát Morten Olsen, a dánok szövetségi kapitánya. Pedig az első félidőben sem volt jobb a helyzet, leszámítva a brémai Jensen néhány remek indítását, és Bendtner kapufáját. A jelenlegi dán csapat fényévekre áll a Laudrup-fivérek fémjelezte egykori Eb-győztes együttestől, a nagynevű Martin Laursen (Aston Villa) például időzített bombaként ketyegett hátul, bakit bakira halmozva.

A magyar válogatott sokkal jobban játszott Dániánál, ezért dicséret illeti. De van, amiért bírálat jár. A csapat képtelen volt felismerni, hogy 1994 után ismét reális az esélye egy elitkategóriás válogatott elleni győzelemnek. Ezt a lehetőséget elszalasztottuk, noha a dánok már az 50. perctől kezdve látványosan húzták az időt, az utolsó félórában pedig levegőt is alig tudtak venni. A lelátóról nézve úgy tűnt, hogy ezeket a jeleket sem a csapatot túlbiztosító Koeman, sem a magyar futballisták nem érzékelik.

"Úgy vélem, ez az eredmény volt a maximum, amit kihozhattunk a meccsből. Ezzel egy kis lépést tettünk előre, de legalább haladtunk" - nyilatkozta a meccs után Koeman. A maximum azonban a győzelem lett volna. A haladásról pedig csak annyit, hogy a hazai 0-0-val máris lépéshátrányba kerültünk a csoport harmadik helyére rangsorolt dán csapattal szemben.

Igaz, nem kaptunk ki 4-1-re, mint a két évvel ezelőtti nyitányon. Ez feltétlenül haladás.


(ktn)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább