Francia katasztrófa, olasz mázli, albán retesz

Francia katasztrófa, olasz mázli, albán retesz

, ktn

Vb-selejtezők, 1. forduló

Meglepetés meglepetést követett a vb-selejtezők európai nyitányán.



Francia égés Bécsben

A szombati napon elsüllyedtek például a franciák. Amíg Raymond Domenech a videófelvételek alapján elemzi az osztrákok ellen 3-1-re elveszített meccset, a futballdrukkerek várhatóan guillotine-t állítanak a szemüveges kapitánynak a Szajna partján. De Mexes és Gallas is jobban teszi, ha elbujdos a nép elől, Ausztria a francia védőkettős amatőr hibáinak köszönheti a három pontot.

A meccset közvetítő tévécsatorna francia riporterei sem hittek a szemüknek. "Catastrophe", hajtogatták mániákusan, miközben Gallas 0-2-nél elzuhant két osztrák támadó mellett.

Karel Brücknert viszont hamarosan császárrá választhatják Bécsben. A Kleki Petra becenevű 68 éves mester a csehekkel majdnem eljutott a csúcsra (2004, Eb-bronz), Ausztriával alighanem már a vb-kvalifikáció is az lenne. Az első lépés megvan, az osztrák csapat utoljára 2003-ban szerzett minimum három gólt tétmeccsen (akkor a fehéroroszoknak pakoltak be ötöt a Sógorok).

Portugál edzővel törnek fel a litvánok

Mutu, Rat, Chivu - három nagynevű hiányzó, három gól Lobont kapujában. Románia története során először játszott válogatott meccset Kolozsvárott, de hogy egyhamar nem mennek vissza az erdélyi városba, az biztos: Litvánia 3-0-ra győzött Victor Piturca szétesett együttese ellen.

A litván sikerkovács egy portugál. José Couceirót 2008 júliusában nevezték ki az FBK Kaunas élére, majd augusztusban a válogatott is az ő irányítása alá került. Az eredmények: a Kaunas kiverte a Rangerst a BL-selejtezőben, a litván válogatott pedig villámrajtot vett Kolozsvárott.
Couceiro azonban nem kér a rivaldafényből: „Minden tisztelet a játékosokat illet. Mi, edzők csak egy kicsit segítettünk nekik." Szerdán Marijempolében váratlan csoportrangadóra kerül sor: Litvánia-Ausztria.

Meglepetést okoztak a ciprusiak is azzal, hogy nyolc helyzetből csak egyet tudtak berúgni Olaszország ellen (Buffon for president!). Az olaszok viszont a hajrában büntettek (Di Natale for president!), így egy mesteri találattal három pontot szereztek azon a meccsen, ahol egyet sem érdemeltek volna.

Remekelt az albánok BL-kapusa

A Puskás-stadionon kívül csak egy helyen nem láttak gólt a nézők, a tiranai Qemal Stafában. A svédek számára nem sült el túl jól az albániai látogatás, Zlatan Ibrahimovic egy kapufa miatt bosszankodhatott, egyedül Henrik Larsson örülhetett egy kicsit a 100. válogatottságának. A beszámolók szerint a hazaiak főleg Arjan Beqaj bravúrjaiért lehetnek hálásak. Az albán kapust utoljára az Olimpiakosz drukkerei átkozták: Beqaj volt az, aki lehúzta előttük a rolót az Anortoszisz Famaguszta elleni BL-selejtezőn.

Járhattak volna rosszabbul is a null-nullnál a svédek, és ezt tudja Lars Lagerback kapitány is - 2004 februárjában a sárga-kékek barátságos meccsen egyszer már megégtek a tiranai pokolban (1-2). Így már nem is olyan nagy meglepetés, hogy Albánia pontot rabolt a svédektől - ha egyáltalán ez meglepetés volt bárki számára.

Izlandi és macedón siker

Az izlandiak kétszer is egyenlíteni tudtak idegenben Norvégiával szemben. De a „meglepetés" az izlandiak kapcsán is viszonylagos: az északi szigetlakók a 2008-as Eb-selejtezők során hazai pályán ugyanazt az eredményt (1-1) érték el Liechtensteinnel, mint Spanyolországgal szemben, az Észak-Írország elleni idegenbeli győzelem (3-0), és a Svédországgal szembeni idegenbeli vereség (0-5) pedig csak tovább kuszálja az összképet.

Aprócska érdekesség a két skandináv együttes közös futballmúltjából: tétmeccsen Izland és Norvégia utoljára az 1988-as Eb selejtezőin futott össze egymással, akkor az izlandiak mindkétszer győztek (2-1, 1-0).

A játéknap utolsó meglepetése Szkopjéban született, ahol Macedónia 1-0-ra legyőzte a skót válogatottat. A meccs egyetlen találatát a Mattersburgban futballozó Ilcso Naumoszki szerezte, az 5. percben. A skótoknak (akik Scott Burley menedzser szerint a második félidőben „kiválóan" futballoztak) a hátralévő 85 perc is kevés volt az egyenlítéshez, a 35 fokos hőségben játszott meccs után Macedónia állt a 9. csoport élére.

(ktn)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább