Amikor levágott fejekkel fociztak

Amikor levágott fejekkel fociztak

, focitipp

A 2010-es vb-selejtezők 6. európai csoportjában Örményország 2-0-ra kikapott Törökországtól. "Soha nem felejtünk: népirtás, 1915!" - állt az örmény transzparenseken. Miről van szó?



"Az örmény kérdéstől úgy szabadulhatunk meg, hogy megszabadulunk az örményektől" - hangzott Abdülhamid török szultán hírhedt javaslata. Nem sokkal később, 1915 és 1917 között másfél millió törökországi örményt mészároltak le az oszmán milíciák.

Ahogy később Hitler meg akarta tisztítani a náci Németországot a zsidóktól, az Oszmán Birodalom is tisztán iszlám országot akart létrehozni.

A török kormány fegyencekből álló speciális különítményeket hozott létre, amelyek feladata a birodalom területén élő mintegy kétmillió örmény kiirtása volt. Az örményeket 25 koncentrációs táborba gyűjtötték össze, ahol módszeresen legyilkolták őket.

Csaknem minden fiatal örmény nőt megerőszakoltak, az időseket agyonverték, a gyerekeket koncentrációs táborokba hurcolták, vagy egyszerűen kihajtották őket a sivatagba, ahol éhen haltak. A csecsemőket az útszélen a sorsukra hagyták. A legcsinosabb örmény lányokat török háremekbe küldték és évekig prostitúcióra kényszerítették.

Sok fotó tanúskodik az örmények ellen elkövetett kegyetlenségekről: gyerekek láthatók, akiknek a térdén elvágták az ínakat, egy fiatal nő, aki két halott gyermeke mellett halt éhen, török katonák, akik kenyeret kínálva gúnyolódnak az éhező örmény gyerekeken. A szemtanúk leírásai még megdöbbentőbbek. Egy örmény falu papja térden állva könyörgött kegyelemért, a török katonák azonban lefejezték, és a fejével focizni kezdtek. Daniel Varoujan költőt kibelezték, szemeit kiszúrták. Többeket keresztre feszítettek. A beszámolók szerint a törökök felgyújtották a holttesteket, hogy megtalálják a lenyelt értékeket. Csak nagyon kevés túlélő maradt.

A török vezetők hivatalosan azt állították: csupán deportálásról volt szó.

(forrás: mult-kor.hu)

Tudta-e, hogy...
- Orhan Pamuk Nobel-díjas török író ellen büntetőjogi eljárás kezdődött hazájában, miután egy interjúban azt állította: „egymillió örményt öltek meg ebben az országban."
- Kurt Vonnegut 1988-as Kékszakáll című regényének központi témája az örmény genocídium?
- a kaliforniai System Of a Down együttes tagjai valamennyien az örmény holokauszt túlélőinek a leszármazottai?


Vb-selejtezők, 5. csoport, 1. forduló

Örményország-Törökország 0-2 (0-0)
Jereván, 30,000 néző
Gól: 61. Tuncay, 78. Semih


Örményország: Berezovszkij - Arkelijan, Hovszepjan, Arzumanjan (35. Hacsatarjan), Tadevoszjan, Voskanjan, Artavazd Karamjan, Mkhitarjan (65. Zebelian), Manucsarjan (75. Annearamjan), Arman Karamjan, Pacsajan


Törökország: Volkan - Gökhan Gönul, Servet, Hakan Balta, Gökhan Zan, Emre, Arda, Mehmet Aurelio, Tuncay (65. Ayhan), Mevlüt (55. Kazim-Kazim), Semih (82. Gökhan Ünal)


A mérkőzés után az Európai Futballszövetség (UEFA) elnöke, Michel Platini is kifejezte elismerését a két ország képviselői és szurkolói felé. A történelmi tragédiák ellenére a törököket nem érte komolyabb inzultus a jereváni mérkőzésen. A mérkőzést élőben tekintette meg Törökország elnöke, Abdullah Gül - az örmény Holokauszt óta ez volt az első eset, hogy török méltóságot fogadtak Örményországban.


(focitipp)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább