A vak partjelző esete a sosemvolt góllal

A vak partjelző esete a sosemvolt góllal

, focitipp.gj

Mivel a partjelző vakvezető kutya és fehér bot nélkül rohangált az oldalvonal mellett, a játékosok és a nézők gyanútlanul elhitték róla, hogy lát.Ha meccs közben vált le a retinája, vagy szemének szaruhártyáit a bemelegítés alatt támadta meg egy eleddig ismeretlen kórokozó (az ilyesmit sohasem lehet kizárni), akkor persze elnézést kérünk Nigel Bannistertől.

De a dolgok jelen állása szerint nem ez történt. Hanem az, hogy Watford-Reading (2-2) mérkőzés 13. percében Bannister gólt jelzett egy olyan helyzetben, amikor a labda nem hogy nem haladt át a gólvonalon, hanem a gólvonal közelében sem járt; olyannyira nem, hogy éppen mellé ment, a kaputól mintegy két méterre. Vagyis még csak mellé sem ment: mielőtt istenigazából túljutott volna az alapvonalon, valaki visszabikázta a mezőnybe.

A közönség moraja alábbhagyott, a helyzetnek vége, mindenki ötöskirúgáshoz készülődött, csak a magányos Bannister lengette makacsul zászlaját a pálya szélén, mert őneki mondanivalója volt a bíró számára.

A bíró (a 25 éves Stuart Attwell, az angol bajnokság legfiatalabb játékvezetője) odafutott hozzá, mire Bannister megsúgta neki, hogy az előbbi jelenet során - hangozzék ez bármilyen bizarrul - gól született. Lehet, hogy senkinek nem tűnt fel, sem a játékvezetőnek, sem a 22 futballistának, sem a két kispadon helyet foglalóknak, sem pedig a watfordi stadion 14 766 fizető nézőjének, de a labda bent volt, ezt ő, Nigel Bannister partjelző a leghatározottabban állítja, a bíró ítéljen gólt, Aidy Boothroydot, a Watford edzőjét pedig állítsa ki, tűrhetetlen ez a hangnem, ahogyan reklamál.

"Mi sem akartuk elhinni, hogy gólt ítélt, de hát fura lett volna odarohanni hozzá azzal, hogy ne vicceljen, spori, ez nem volt gól" - nyilatkozta a meccs után az "ingyengólhoz" jutó Reading csapatkapitánya, Stephen Hunt.

Stuart Attwell gólt ítélt, a tiltakozó watfordi edzőt pedig piros lappal a tribünre zavarta. Böszmeség volt vagy sem, Attwell ezt alaposan elkúrta. A játékvezető ugyanis nem ruházhatja át a gól megítéléséről vagy meg nem ítéléséről szóló döntést és az ezzel járó felelősséget a partjelzőre - ilyen szempontból Attwell legalább annyira vétkes, mint délibábokat látó asszisztense, és nyilvánvaló, hogy bimbózó karrierjének ámen.

Ehhez a jelenethez ugyanis nem kellett videóbíró, nem kellett labdába szerelt mikrocsip - csupán két (lehetőleg nem rövidlátó) szem kellett.

Tudta-e, hogy...
a watfordihoz hasonló eset történt a német Bundesligában is? 1994-ben a Bayern München-1. FC Nürnberg mérkőzésen Thomas Helmer, a 68-szoros német válogatott védő lövése után a bíró (Hans-Jürgen Osmers) gólt ítélt, pedig a labda csak az oldalhálót találta el. A Bayern ezzel 2-1-re megnyerte a meccset. A Nürnberg azonnal óvott, s a Német Labdarúgó Szövetség elrendelte a mérkőzés újrajátszását. A nürnbergiek nem jártak jól a fellebbezéssel, a Bayern ugyanis 5-0-ra győzött az ismételt találkozón.


Két évvel ezelőtt Brazíliában a Santacruzense-Atlético Sorocaba harmadik ligás mérkőzésen sokáig 0-1 volt az állás, mígnem a hazaiak csatárok körülményességét megelégelve egy szemfüles labdaszedő gyerek egyenlített - a játékvezető pedig a vendégek heves tiltakozása ellenére megadta a gólt.


(focitipp.gj)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább