A Tottenham és a hottentották

A Tottenham és a hottentották

, gj

Premier League, 6. forduló

Ötvenhárom éve nem rajtolt ilyen rosszul a Tottenham. Hat meccs, nulla győzelem, utolsó hely. Ha így folytatja, akkor a tavasz már stresszmentes lesz. Kiesni csak pontosan, szépen, ahogy a Tottenham dekkol az alvégen stb.



Amikor októberben megérkezett, virágokkal fogadták őt, a nagy Juande Ramost, aki két UEFA-kupát nyert a Sevillával, s akiről szülővárosában stadiont neveztek el. A mágus, aki kézrátétellel meggyógyítja az évek óta betegeskedő Spurst, mondták.

Juande Ramos pedig munkába állt, és februárra nyert egy Ligakupát a csapattal. Volt is nagy öröm, zenebona, ricsaj, de a dicsőség (és a sok áldomás) a fejekbe szállt, így aztán a bajnokságban teljesen eláztak, akár a lusta hottentották, akik a Pallas szerint könnyelműek, beszámíthatatlanok és részegesek voltak. Majd ősszel, majd akkor rástartolunk az első háromra, mondták.

Rástartoltak. Az utolsó 13 bajnokijukból sikerült egyet, nem többet, megnyerniük. Pedig a Tottenham nem az a csapat, amelynek játékosai maguk pucolnák a sáros kopacskit, nem talponállóban ebédelnek (hurkamaradékot kenyérrel), nem cigarettáznak az öltözőben, nem az anyjuk mossa rájuk az átizzadt dresszeket, nincs 40 éves, hiányos fogsorú hátvédjük és így tovább.

Juande Ramos tulajdonképpen ideális körülmények között alkothatott. Elég volt egyszer megemlítenie egy futballista nevét, s kiszemeltjét már másnap expressz-futárszolgálat szállította a White Hart Lane-re. Jött Hutton (Glasgow Rangers, 13 millió euróért) és Woodgate (Middlesbrough, 11 millióért), jött Modric (Dinamo Zagreb, 21 millióért) és Dos Santos (Barcelona, 6 millióért), majd jött Bentley (Blackburn, 22 millióért), Gomes (PSV, 8 millióért), Corluka (ManCity, 14 millióért) és Pavljucsenko (Szpartak Moszkva, 18 millióért). A pénz nem akadály, mondták. (Mégiscsak a labda volt az akadály.)

Elpasszolták a feleslegessé vált Defoe-t a Portsmouth-nak, de rosszul tették: a Portsmouth vasárnap, Defoe-val az élen, legyőzte a Tottenhamet (2-0). A statisztika nem hazudik: Defoe eladása óta a Spurs 21 bajnokit játszott, s csak négyet nyert meg - ez a legrosszabb mérleg a bajnokságban. A legkevesebb győzelem a Premier League-ben január óta:

4 Tottenham Hotspur 21 meccsen
5 Newcastle United 20 meccsen
5 Bolton Wanderers 19 meccsen
6 Middlesbrough 19 meccsen


Defoe viszont ugyanezen időszak alatt 13 gólt lőtt új klubjában, s átigazolása óta csak a liverpooli Fernando Torres lőtt több gólt a Premier League-ben. A legeredményesebb csatárok január 31. óta:

16 Fernando Torres (Liverpool)
13 Jermain Defoe (Portsmouth)
13 Cristiano Ronaldo (ManUtd)
12 Michael Owen (Newcastle)
11 Emmanuel Adebayor (Arsenal)
11 John Carew (Aston Villa)
10 Roque Santa Cruz (Blackburn Rovers)


Ami a hétvége meglepetését illeti: az Arsenal (amelynek ez a 92. élvonalbeli idénye) elveszítette 17 hónapon át tartó hazai veretlenségét. Hogy a sorozatnak egyszer vége szakad, az várható volt, de hogy majd éppen az újonc Hull City (amelynek ez az első élvonalbeli idénye) "követi el a gyilkosságot", arra kevesen számítottak. A Hull drukkerei ennek megfelelően a lefújás után is a helyükön maradtak, nem akarták elhagyni a csoda helyszínét, nézték a kivetítőn a meccs összefoglalóját, s a gyorsan kiürülő Emirates-stadiumban még jóval a lefújás után is tombolt a vendégszektor.

(gj)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább