Nem csalok, nem színlelek

Nem csalok, nem színlelek

, focitipp.hu

Didier Drogba

Amikor a Marseille csatáraként tavaly kivégezte a Liverpoolt, a focitipp.hu száműzte Drogbát a honlapról. Tudását mindazonáltal elismerjük: olvasóink kérésére a Chelsea elefántcsontparti csatára egy interjú erejéig visszatért.



Megnyerte a Ligakupát, az angol bajnoki cím tulajdonképpen már a zsebben, és nem elérhetetlen a BL-győzelem sem. Pedig két éve még csak a francia másodosztályban téblábolt...
Néha még magam sem hiszem el, hogy mindez igaz. 2003 szeptemberében Madridban gólt lőttem a Real ellen, s már az is álomnak tűnt. Azt hiszem, azóta jegyzi a nevemet a futballvilág.

De kevesen tudják, hogyan is indult a pályafutása.

Két példaképem volt gyerekkoromban. Az egyik Marco van Basten volt, a másik pedig a nagybátyám, Michael Goba. Amikor rájött, hogy nekem is a futball jelenti az életemet, befejezte a pályafutását, és csak velem kezdett foglalkozni. Neki köszönhetem azt is, hogy a Le Mans szerződtetett 1998 nyarán.

Négy év a francia második ligában. Soha nem jutott közben eszébe, hogy befejezi?

Nehéz időszak volt, és most már látom, hogy rengeteget hibáztam, de valahogy mindig profitálni is tudtam a hibáimból. Ehhez is tehetség kell, hogy a saját kárán is tanuljon az ember.

Azt beszélik, akkori edzőjének, Marc Westerloppénak köszönhető, hogy felhagyott az állandó éjszakázásokkal.

Marc nélkül ma nem lennék a Chelsea játékosa, az biztos. Nem csupán futballozni tanított, hanem a magánéletemet is egyengette. Akkoriban tanultam meg, hogy ha nem lesz rend az életvitelemben, akkor soha nem érhetek oda a legmagasabb szintre. És azt is tőle tanultam, hogy a pályán is mindig egyenes embernek kell maradnom: soha nem csalok, nem színlelek sérülést, és nem játszom meg azt, hogy szabálytalankodtak velem szemben.

Négy év után leigazolta az akkor élvonalbeli Guingamp, ahol futószalagon lőtte a gólokat, másfél év alatt 24-et. Csábították a nagycsapatok?
Nem volt idejük, mert amikor a Marseille jelentkezett, azonnal igent mondtam. Mindig is OM-drukker voltam, ráadásul nagyon jó társaság jött össze Marseille-ben, a pályán kívül is összetartottunk.

És milyen a Chelsea? Milyen Mourinhóval dolgozni?

Mourinho a világ egyik legjobb edzője, hihetetlenül szuggesztív módszerei vannak. Mindent a saját feje szerint csinál, de az eredmények őt igazolják. Ráadásul meccs közben is képes azonnal átlátni a helyzetet, és ha úgy adódik, akkor egy találkozó alatt többször is megváltoztatja a taktikát. Egyszóval rendkívül előrelátó tréner, és minden ellenfélből alaposan felkészül. Amikor a kupában a negyedik ligás Scunthorpe volt az ellenfelünk, néhány nappal korábban hozott egy csomó videokazettát a Scunthorpe meccseivel, és azokat elemzte nekünk az edzés után.

Sokan mégsem szeretik őt.
Mert azonnal kimondja, amit gondol. Az pedig természetes, hogy a sikerekkel arányosan növekszik az irigyek tábora.

Irigyei önnek is vannak - gyakran hallani, hogy pazarlás volt 24 millió fontért megvásárolni Drogbát.

Engem ez nem nyugtalanít.

Az sem, ha sértegetik a szurkolók?
Nem, sőt, inkább motivációs hatása van. Hallottam már olyan szurkolói dalokat is, amelyben éppen azt éneklik meg, hogy a Chelsea milyen könnyelműen kidobta értem azt a sok milliót. Csak mosolygok ezen. Ha minden meccsen tíz gólt rúgnék, akkor sem hallgatnának el a szurkolói rigmusok.

Legszomorúbb emléke?
Sajnálom, hogy az elefántcsontparti válogatottal nem nyertük meg tavaly az Afrika Kupát. Azt hiszem, voltunk annyira jó csapat, hogy legalább döntőbe jussunk. És azért is nagyon jól jött volna egy ilyen siker, mert az országunkban évek óta polgárháború dúl, egy értelmetlen, és különösen kegyetlen polgárháború.


Névjegykártya

Született:
1978.03.11-én.
Magasság/testsúly:
188 cm/75 kg
Pályafutás:
Le Mans (1998-2001, 31 meccs/15 gól); Guingamp (2002-2003, 42/24), Marseille (2003-2004, 46/33), Chelsea (2004-, 33/15).

[külföldi sportlapok nyomán]

(vss.focitipp.hu)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább