Albánia - a bundabotránytól a koszovói veszélyig

Albánia - a bundabotránytól a koszovói veszélyig

, focitipp.hu

Feje tetejére állt a futballvilág. Kik ezek az albánok? Mit keresnek a csoportunk élén? És egyáltalán: mi fán terem az albán futball?



A 3.6 millió lakosú Albániának sosem voltak futball-örömei. Nem szerepelt sem világ-, sem Európa-bajnokságon, klubcsapatai (Dinamo Tirana, Partizan Tirana, Vllaznia Shkoder) közül egy sem aratott fényes sikereket a nemzetközi kupákban.

A legnagyobb eredményt az U21-es válogatott érte el azzal, hogy 1984-ben bejutott a korosztályos Európa-bajnokság negyeddöntőjébe. A World Soccer brit szaklap 1983 decemberében a kontinens tíz legjobb csapata közé választotta az albán U21-es válogatottat, ami a mezőny többi tagját tekintve nagy elismerésnek számított. A World Soccer rangsora:

1. Hamburger SV
2. Aberdeen
3. Dánia
4. AS Roma
5. Liverpool FC
6. RSC Anderlecht
7. Gremio Porto Alegre
8. Albánia U21
9. Franciaország
10. Belgium

Azóta sem ért el hasonlóan kimagasló eredményt az albán válogatott, legemlékezetesebb mérkőzése talán a 2004-es Eb-kvalifikáción született, amikor 3-1-re legyőzte Oroszországot. Válogatott meccsen az albánok csak egyszer lőttek háromnál több gólt, tíz évvel ezelőtt, 1998-ban 4-1-re verték Törökországot (barátságos mérkőzésen, idegenben).

A koszovói veszély
Koszovó függetlensége érzékenyen érintheti az albán válogatottat is, mivel játékosai közül többen - például Lorik Cana - koszovói származásúak. Ennél is érzékenyebben érintette azonban az albán futballt, hogy a FIFA tavasszal 46 napra felfüggesztette a szövetség tagságát, bundabotrány miatt: a 2008-as Eb-selejtezők utolsó két, egyaránt tét nélküli meccse a feltételezések szerint "nem volt kóser" az albánok részéről (Belorusszia 2-4, Románia 1-6).

A 2010-es selejtezőket azonban nagyszerűen kezdték: a svédekkel játszott döntetlen (0-0) és Málta legyőzése (3-0) után meglepetésre a csoport élén találták magukat.

Ki kicsoda?
A szövetségi kapitány az egykori legendás középpályás, a félelmetes lövőerejű Arie Haan, aki a 70-es évek "totális futballt" játszó holland válogatottjának oszlopos tagja volt. Játékosként összesen hét (!) európai kupadöntőben szerepelt, részese volt a Kovács István-féle Ajax (BEK), majd az Anderlecht (KEK) meneteléseinek. Edzőként az albán válogatott a 13. csapata, legnagyobb sikerét a Stuttgarttaé érte el (UEFA-kupa döntő 1989-ben).

Az albán válogatott első számú kapusa, Arjan Beqaj az Anorthoszisz Famagusztában véd, a ciprusi csapat történelmet írt azzal, hogy bejutott a BL csoportkörébe. A középpályáról a már említett Lorik Cana emelhető ki, aki a Marseille csapatkapitánya, s aki a BL-csoportkörben pazar gólt lőtt a Liverpoolnak. Nem Cana az egyetlen albán, aki BL-csoportkörben betalált, a 23 éves Besart Berisha korábban a Hamburg színeiben volt eredményes (ma a Rosenborg Trondheimben futballozik).

A nagy öregek közül említést érdemel a Bundesligában edződő Ervin Skela, akinek a Cottbus a hetedik németországi klubja. A válogatott csapatkapitánya, Altin Lala 1998-tól közel 270 mérkőzésen szerepelt a Hannoverben, míg Edmond Kapllani tavaly Hajnal Tamással együtt futballozott a Karlsruhe együttesében. Nem hagyhatjuk ki a csatár Erjon Bogdanit sem, akiért tavaly több mint 4 millió eurót fizetett a Chievo.

ALBÁNIA


A futballszövetség neve: Federata Shqiptare e Futbollit
Alapítás éve: 1930
Web: www.fshf.org
Aktuális világranglista-helyezés: 83. hely
A legrosszabb világranglista-helyezés: 124. hely (1997)
A legjobb világranglista-helyezés: 62. hely (2006)
Klubok száma: 456
Igazolt játékosok száma: 53 730
A legtöbb válogatottság: 73, Foto Strakosha
A legtöbb gól: 30, Riza Lushta
Szerelés: piros mez, fekete nadrág, piros sportszár


focitipp.gj

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább