Szombati vb-selejtezők: a teljes menetrend

Szombati vb-selejtezők: a teljes menetrend

, focitipp.hu

Ki, kivel és mikor? A világbajnoki selejtezők műsora, október 11., szombat.



1. csoport
Magyarország-Albánia (19:45, Budapest)
Svédország-Portugália (20:00, Stockholm/Solna)
Dánia-Málta (20:00, Koppenhága)
[megj.: a kezdési időpontok mindenütt közép-európai idő szerint vannak feltüntetve]

Albánia az első, Portugália a 4. helyről várja a folytatást - izgalmas lesz a hétvége a "magyar csoportban".

Portugália a dánok elleni váratlan vereség (2-3) után Svédországban javítana. Carlos Queiroz csapatában ott lesz Cristiano Ronaldo, Quaresma és Nani - nem lesz ott azonban Deco, Maniche, Ricardo Carvalho és Simao Sabrosa sem.

A svédek helyzete sem rózsásabb, ugyancsak sérülés miatt hagyja ki a meccset Henrik Larsson, Tobias Linderoth, Erik Edman, Olof Mellberg, Anders Svensson és Christian Wilhelmsson. "Amióta edzőként dolgozom, még sosem volt ennyi sérültem egyszerre" - nyilatkozta Lars Lagerbäck svéd szövetségi kapitány.

A magyar válogatott a csoport meglepő éllovasát, Albániát fogadja. Az eddigi magyar mérleg: jó játék, két meccs, egy pont. S hogyan látják az esélyeket "odakint"? A William Hill brit fogadóiroda a magyar győzelemre másfélszeres, az albán sikerre pedig hatszoros pénzt fizet.

2. csoport
Luxemburg-Izrael (20:15, Luxembourg)
Görögország-Moldova (20:30, Pireusz)
Svájc-Lettország (17:45, St. Gallen)

Vajon megszerzi-e második győzelmét Luxemburg? A miniállam csapata szeptember 10-én 2-1-re verte Svájcot, s ez volt 1972 óta az első győzelme a világbajnoki selejtezőkön, hetvenhárom nyeretlen mérkőzés után (2 döntetlen mellett 71 vereség).

3. csoport
San Marino-Szlovákia (20:30, Serravalle)
Lengyelország-Csehország (20:30, Chorzów)
Szlovénia-Észak-Írország (20:45, Maribor)

Polgárháborús állapotok uralkodnak a lengyel futballon belül, s bár a FIFA végül nem függesztette fel Lengyelország tagságát, a csehek elleni chorzówi meccs előtt puskaporos a hangulat Varsóban.

A cseheknél a Grygera (Juventus), Ujfalusi (Atlético), Rozehnal (Lazio), Jankulovski (Milan) összetételű védelem biztosnak tűnik, kérdéses azonban a középpályás sor felállása, Rosicky (Arsenal), Polák (Anderlecht) és Matejovsky (Reading) ugyanis sérült. Remek formában van viszont Milan Baros, a 2004-es Eb gólkirálya, aki az átigazolási időszak utolsó napján hagyta ott a Lyont a Galatasaray kedvéért, s új klubjában futószalagon termeli a gólokat.

A szlovákok a trondheimi Marek Sapara és a liverpooli Martin Skrtel nélkül utaztak San Marinóba - Vladimír Weiss szövetségi kapitány főleg Skrtel hiányát fájlalja, a Liverpool középhátvédje térdszalagszakadás miatt két és fél hónapig nem játszhat.

4. csoport
Finnország-Azerbajdzsán (16:00, Helsinki)
Wales-Liechtenstein (18:30, Cardiff)
Németország-Oroszország (20:45, Dortmund)

Bokasérülés miatt háromhetes kihagyás vár Roman Pavljucsenkóra, az oroszok így a Spurs 17 milliós csatára nélkül állnak ki Dortmundban a németek ellen. A hazaiaknál visszatért a csapatba Michael Ballack, kimaradt viszont a Real Madrid hátvédje, Christoph Meztelder, valamint a kapus Robert Enke is, aki csuklótörést szenvedett. Joachim Löw szövetségi kapitány így mindenképpen újoncot avat majd, hiszen a keret másik két portása (René Adler, Tim Wiese) még soha nem állt még a Nationalelf kapujában.

3.47 - átlagban ennyi gól esett az eddigi német-orosz meccseken. A mérleg a németek szempontjából kedvező: 17 meccsből 12-2-3, 45-12-es gólkülönbség.

5. csoport
Észtország-Spanyolország (20:45, Tallinn)
Törökország-Bosznia-Hercegovina (20:00, Isztambul)
Belgium-Örményország (20:45, Brüsszel)

Észtország két vereséggel kezdte a selejtezőket, és továbbjutási reményeit már most eltemetheti, ha nem győzi le az Európa-bajnokot. A spanyolokat legyőzni azonban nem egyszerű - ez már 26 mérkőzés óta nem sikerült senkinek. Sőt: ami a világbajnoki selejtezőket illeti, Spanyolország 1993 óta, vagyis összesen 37 meccse veretlen, mérlege 27-10-0, s ezzel csúcstartó - korábban a nyugatnémet válogatottnak volt 36 vb-selejtezőmeccsből álló veretlenségi szériája.

6. csoport
Anglia-Kazahsztán (18:15, London)
Ukrajna-Horvátország (19:00, Harkov)

A horvátok elleni idegenbeli 4-1 után Anglia lázban ég, és John Terry nélkül is kiütéses győzelmet vár Fabio Capello csapatától. A nap rangadóját azonban nem Londonban, hanem Harkovban játsszák, ahol a Sevcsenko vezette ukránok a horvátokat fogadják: tíz év után végre visszavághatnak az 1998-as vb-pótselejtezőben elszenvedett vereségért (akkor Ukrajna-Horvátország 1-1 és 0-2).

7. csoport

Feröer-szigetek-Ausztria (17:00, Tórshavn)
Románia-Franciaország (20:40, Constanza)
Szerbia-Litvánia (20:15, Belgrád)

Feröer-szigetek - egy ország, amelynek hallatán összerezzennek az osztrákok. Nem csoda. 1990 szeptemberében Eb-selejtezőn a feröeriek Torkil Nielsen góljával 1-0-ra legyőzték a Polster-féle Ausztriát - aki hallotta Arni Gregersen kommentárját a feröeri TV-ben, az tudja, hogy nemcsak a dél-amerikai riporterek tudnak önfeledten üvölteni a góloknál, hanem a hűvös északiak is.

A remekül rajtoló (Romániát és Ausztriát is legyőző) litvánok 17 helyet léptek előre a FIFA-világranglistán, de Belgrádban aligha várja őket újabb sikerélmény. A román-francia meccsen két frusztrált csapat veselkedik majd egymásnak, a hazaiak a Mutu-Chivu duóban bíznak, a gallok pedig a sérült Gallas híján a visszatérő csapatkapitányban, Patrick Vieirában.

8. csoport

Grúzia-Ciprus (18:30, Tbiliszi)
Bulgária-Olaszország (20:15, Szófia)

Se Buffon, se Pirlo, se Materazzi, se Camoranesi, se Del Piero - az olaszok a Ciprus elleni szerencsés (2-1) győzelem után tartalékosan utaznak Szófiába, hogy leteszteljék a kiszámíthatatóan középszerű bolgárokat. A grúzok viszont kiszámíthatatlanok, ezért a Ciprus elleni "tuti egyest" nem árt bebiztosítani egy iksszel.

9. csoport
Skócia-Norvégia (16:00, Glasgow)
Hollandia-Izland (20:45, Rotterdam)

A csoport nagy öregje kétségkívül Edwin van der Sar, a hollandok 37 éves kapusa, aki a vesztes Eb-negyeddöntő után elköszönt a válogatottól, most viszont Bert van Marwijk ismét meghívta a keretbe, miután nem számíthat sem Maarten Sketelenburgra, sem Henk Timmerre. Van der Sarnak ez lesz a 129. válogatott mérkőzése.

A hollandoknál nem csak a kapusok sérültek, hasonló okok miatt Arjen Robben, Vennegor of Hesselink és Robin van Persie sem léphet pályára Izland, majd szerdán Norvégia ellen.


A világbajnoki selejtezők jövő heti programja:

Október 15., szerda:


1. csoport
Málta-Magyarország (Ta'Qali, 19:30)
Portugália-Albánia (Braga, 20:45)

2. csoport
Lettország-Izrael (Riga, 18:00)
Luxemburg-Moldova (Luxembourg, 20:15)
Görögország-Svájc (Pireusz, 20:30)

3. csoport
Szlovákia-Lengyelország (Pozsony, 20:30)
Csehország-Szlovénia (Teplice, 17:30)
Észak-Írország-San Marino (Belfast, 20:45)

4. csoport
Oroszország-Finnország (Moszkva, 17:00)
Németország-Wales (Mönchengladbach, 20:45)

5. csoport
Bosznia-Hercegovina-Örményország (Zenica, 20:15)
Észtország-Törökország (Tallinn, 20:30)
Belgium-Spanyolország (Brüsszel, 20:45)

6. csoport
Horvátország-Andorra (Zágráb, 20:15)
Fehéroroszország-Anglia (Minszk, 20:30)

7. csoport
Litvánia-Feröer-szigetek (Kaunas, 18:00)
Ausztria-Szerbia (Bécs, 20:30)

8. csoport
Grúzia-Bulgária (Tbiliszi, 18:30)
Írország-Ciprus (Dublin, 20:45)
Olaszország-Montenegró (Lecce, 20:50)

9. csoport
Norvégia-Hollandia (Oslo, 19:00)
Izland-Macedónia (Reykjavík, 20:00)



focitipp.gj
*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább