Fantasztikus németek, fasiszta parti Szófiában

Fantasztikus németek, fasiszta parti Szófiában

, focitipp.hu

Vb-selejtezők

Rooney két gólt rúgott, Puyol egyet, Elmander egyet sem. Szófiában tombolt a fasizmus, Rotterdamot ellepték a Sigurdssonok és Gunnarssonok. Töredékek a vb-selejtezők szombati játéknapjáról.



A vb-selejtezők európai zónájának összes eredménye és részletes tabellái


1. csoport: megléptek a dánok

Az 1. csoport rangadóján Svédország-Portugália 0-0. A skandinávok sokkal jobban kezdtek, mint a magyar válogatott ellen, csakhogy Johan Elmander az első félidőben négy helyzetet is elpuskázott. Nála csak a portugál kapus (Quim) teljesítménye volt lehangolóbb: minden beadásra rossz ütemben és határozatlanul jött ki.

A hazaiaknál először viselte a csapatkapitányi karszalagot Zlatan Ibrahimovic, aki Cristiano Ronaldóval fogott kezet a meccs elején. A csata a hajrára békés fesztivállá szelídült, jobb ma egy pont, mint nulla - gondolták a felek.

A svéd-portugál kettős impotenciáját a dánok használták ki, akik Málta legyőzésével a tabella élére ugrottak. A dánoknál két gólt szerzett az a Sören Larsen (Toulouse), aki utoljára 2007 novemberében szerepelt a nemzeti tizenegyben. Mérlege a válogatottban: 11 meccs, 8 gól.

Magyarország 2-0-ra verte Albániát, s ezzel a két gárda azonos mérleggel áll a negyedik helyen.

2. csoport: görög sétagalopp?

Besétálhat a világbajnokságra Görögország, amely a harmadik meccsét is megnyerte, gólaránya 8-0, s a szerdai, Svájc elleni csoportrangadó után - győzelem esetén - akár hátra is dőlhet.

3. csoport: Csehek, csehül

2006. október 11-én a chorzówi Slaski-stadionban Lengyelország 48 ezer néző előtt 2-1-re legyőzte Portugáliát (vezette: Wolfgang Stark).

2008. október 11-én a chorzówi Slaski-stadionban Lengyelország 48 ezer néző előtt 2-1-re legyőzte Csehországot (vezette: Wolfgang Stark).

A csehek csehül állnak: a szaksajtó kommentárjai szerint kritikán aluli teljesítményt nyújtottak, az eddigi sérültlistára (Rosicky, Polák, Matejovsky) feliratkozott a kapus Cech és a hátvéd Jankulovski is, Kovác pedig eltiltás (sárga lapok) miatt nem játszhat szerdán Szlovénia ellen.

4. csoport: fantasztikus és mázlista németek

Dortmundban két ellentétes félidőt hozott a német-orosz csúcstalálkozó. Az elsőben a hazaiak, a másodikban a vendégek domináltak, csakhogy gólból előbb 2, utóbb csak 1 esett, így Németország továbbra is veretlen Oroszországgal szemben.

"Fantasztikus" - kommentálta a Nationalelf első félidei teljesítményét Joachim Löw, aki azt is elismerte, hogy a hajrában azért mázlija is volt csapatának, tekintettel Arsavin kapufájára és a válogatottban debütáló Adler bravúrjaira.

Az egyetlen gondot Kevin Kuranyi okozta a németek számára, aki a szünetben lelépett a stadionból, és csak vasárnap reggel került elő. Hiába: Joachim Löw regnálása alatt többet már nem rúg labdába.

5. csoport: Puyol gólja

A spanyolok a görögök teljesítményét kopírozzák, 9 pont, 8 rúgott és 0 kapott gól. Torresék ezúttal Észtországból hoztak el három pontot tükörsima meccsen, amelyen mindössze az okozott zavart, hogy Alo Bärengrub összehozott egy tizenegyest, Carles Puyol pedig szerzett egy gólt.

A bosnyákok az észtek elleni 7-0 után megjárták a poklot és a paradicsomot is 'Sztambulban. Dzeko góljával a félidőben még vezettek, majd jött két török szabadrúgás, Hasagic kapus pedig dühében a kapufába verhette fejét, miután a teljes védelem becsődölt előtte.

6. csoport: Angol ötös

Az angol válogatott az első félidőben egyszer sem találta el a kaput, és bő tíz perccel a meccs vége előtt is csak 2-1-re vezetett a világranglista 131. helyén álló kazah válogatottal szemben. A meccs vége aztán 5-1 lett, Capello megnyugodhat.

Főleg azért, mert a nagy riválisok egymás ellen veszítettek két-két pontot, Harkovban Ukrajna-Horvátország 0-0. Érdekesség (és a mai futballban ritka), hogy Mijalicsenko és Bilic is csak egyet-egyet cserélt a meccs során.

7. csoport: tovább tart az osztrák átok

Eddig tartott a varázs. Karel Brückner nagyszerűen kezdett az osztrák válogatottal (Olaszország idegenben 2-2, Franciaország otthon 3-1), azután viszont Ausztria kikapott Litvániában (0-1), szombaton pedig csak 1-1-es döntetlent ért el a Feröer-szigetek ellen.

A skandináv miniállam, amely tétmeccsen 25 vereség után szerzett ismét pontot, nem először tréfálta meg Ausztriát, 1990 őszén Eb-selejtezőn 1-0-ra legyőzte a Polster-féle osztrák válogatottat. A sógorokat csak az vigasztalhatja, a szégyenletes teljesítményt nem látták odahaza: a televíziós technika későn érkezett meg a helyszínre, ezért Ausztriában nem közvetítették a meccset.

A román-francia meccs a játéknap legizgalmasabb csatája volt, a 2-2 után mindkét csapat átkozhatta a sorsot, a hazaiak a meccs elején, a vendégek a meccs végén söpörték le ellenfelüket a pályáról.

A szerbek kiütötték a csoportelsőként érkező litvánokat (3-0), akik a 88. percben lőttek először kapura Belgrádban. Ahol a 30 ezer főnyi közönség tombolt, Radomir Antics szövetségi kapitány pedig a játékosok koncentrációját dicsérte - annak ellenére, hogy Zsigics kihagyott egy tizenegyest.

8. csoport: fasiszták itt, fasiszták ott

A 88-as szám varázsa Szófiában is hatott: a bolgár-olasz rangadóról mindent elmond, hogy Ameliának a 88. percben kellett először védenie. Marcello Lippi elégedett volt a két debütánssal (Pepe, Rossi), s állítása szerint mostani csapata jóval előrébb tart a felkészülésben, mint az, amelyikkel 2006-ban vb-t nyert.

A lelátón zajló eseményekkel már kevesebben lehettek elégedettek: a bolgár B-közép csuklyás, horogkeresztes hímzéseket viselő hordája miatt még lesz elszámolnivalója a bolgár szövetségnek. Az olasz szövetség viszont máris akcióba lendült: a névre szóló jegyek miatt az olasz szurkolók is félhetnek, akik fasiszta karlendítéssel tisztelegtek. Még nagyobb bajban van az a három olasz futballhuligán, akiket a szófiai rendőrség letartóztatott egy bolgár zászló elégetése miatt.

9. csoport: Boyd vs. Burley

George Burley állása volt a tét a glasgowi Hampden Parkban, ahol Skócia Norvégiával meccselt. S bár a kapitány még kapaszkodik a kispadba, egyvalaki már felállt onnan: Kris Boyd megunta, hogy a Burley-korszak alatt hat meccsen összesen csak 28 perc jutott neki január óta a pályán. A 14-szeres válogatott csatár előbb sms-ben üzent a menedzsernek, majd a BBC-nek is nyilatkozott, a skót válogatott Burleyvel az élén számára immár nem buli.

Rotterdamban viszont buli volt, az izlandi csapat három-három Sigurdssonnal (3: Ragnar, 3: Kristjan, 5: Indridi) és Gunnarssonnal (8: Brynjar, 10: Veigar, 17: Aron) érkezett Hollandiába. A pályán maximum öten voltak fenn egyszerre, de ez is kevés volt, Mathijsen és Huntelaar góljával a hollandok győztek.

A vb-selejtezők európai zónájának összes eredménye és részletes tabellái


Következik

Október 15., szerda:


1. csoport
Málta-Magyarország (Ta'Qali, 19:30)
Portugália-Albánia (Braga, 20:45)


2. csoport

Lettország-Izrael (Riga, 18:00)
Luxemburg-Moldova (Luxembourg, 20:15)
Görögország-Svájc (Pireusz, 20:30)


3. csoport
Szlovákia-Lengyelország (Pozsony, 20:30)
Csehország-Szlovénia (Teplice, 17:30)
Észak-Írország-San Marino (Belfast, 20:45)


4. csoport
Oroszország-Finnország (Moszkva, 17:00)
Németország-Wales (Mönchengladbach, 20:45)


5. csoport
Bosznia-Hercegovina-Örményország (Zenica, 20:15)
Észtország-Törökország (Tallinn, 20:30)
Belgium-Spanyolország (Brüsszel, 20:45)


6. csoport
Horvátország-Andorra (Zágráb, 20:15)
Fehéroroszország-Anglia (Minszk, 20:30)


7. csoport
Litvánia-Feröer-szigetek (Kaunas, 18:00)
Ausztria-Szerbia (Bécs, 20:30)


8. csoport
Grúzia-Bulgária (Tbiliszi, 18:30)
Írország-Ciprus (Dublin, 20:45)
Olaszország-Montenegró (Lecce, 20:50)


9. csoport
Norvégia-Hollandia (Oslo, 19:00)
Izland-Macedónia (Reykjavík, 20:00)


[megj.: a kezdési időpontok mindenütt közép-európai idő szerint vannak feltüntetve]


(gj, ktn)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább