Málta - a nagy svindlitől az ötgólos csodacsatárig

Málta - a nagy svindlitől az ötgólos csodacsatárig

, focitipp.hu

Máltát nem futballjáról ismerik a világban. Mikor győzte le máltai csapat a Ferencvárost? Melyik máltai csatár duplázott a Manchester United ellen az Old Traffordon?



Máltát nem futballjáról ismerik a világban. A Földközi-tenger gyöngyszemének tartott, 400 ezer lakosú szigetországról elsősorban a középkorban alapított Máltai Lovagrend, valamint a lovagrend felügyelete alá tartozó Magyar Máltai Szeretetszolgálat juthat eszünkbe.

Négy győzelem

Kis túlzással a máltai futball egyetlen örömét mi, magyarok jelentjük. Eddig összesen négy győzelmet értek el tétmeccsen: kétszer verték a görögöket (1975, 1982), egyszer az észteket (1993), utoljára, 2006 októberében pedig Ta’Qaliban 2-1-re legyőzték a Király, Fehér Cs. (Halmosi), Juhász, Vanczák, Leandro (Kiss Z.), Gera, Tóth B., Dárdai, Huszti, Szabics (Czvitkovics), Torghelle összeállításban futballozó, s Vanczák korai kiállítása után tíz főre fogyatkozó magyar válogatottat.

A legjobb: Busuttil
Nem ez volt az egyetlen kudarcunk Máltával szemben. Az 1990-es világbajnoki selejtezők során idegenben 2-2-es, a budapesti visszavágón pedig 1-1-es döntetlen született. A máltaiak három gólját ugyanaz a játékos szerezte, Carmel Busuttil, akit később minden idők legjobb futballistájává választottak Máltán. Busuttil focizott a belga Racing Genkben is, ahol három egymást követő szezonban házi gólkirály lett, a máltai válogatottban pedig 113 mérkőzésen szerzett 23 góljával csúcstartónak számít.

Gyanús meccs
Az 1984-es Eb-selejtezők utolsó mérkőzésén történt: Spanyolországnak 11 góllal kellett győznie a továbbjutáshoz Málta ellen. A félidei 3-1 után a csoportot vezető hollandok pezsgőt bontottak. Korai volt. A spanyolok végül egy "bundaszagú" meccsen 12-1-re nyertek (gólszerzők: Santillana 4, Rincón 4, Maceda 2, Sarabia és Senor). Máig ez a máltai válogatott történetének legsúlyosabb veresége, a futball történetének pedig vélhetően az egyik legnagyobb nemzetközi svindlije.

Rúgott gól: nulla
2006 óta a szlovákiai származású (bajmóci születésű) Dušan Fitzel irányítja a válogatottat. Kiugró eredményeik a magyarok elleni 2-1-en kívül is voltak: ikszeltek a törökökkel (2-2), idén tavasszal pedig barátságos meccsen legyőzték Izlandot (1-0) és szétlőtték Liechtensteint (7-1) - utóbbi mérkőzésen a Coventry Cityben profiskodó Michael Mifsud, napjaink legjobb máltai futballistája öt gólt szerzett (ő volt az, aki tavaly szeptemberben duplázott a ManUtd ellen az Old Traffordon egy Ligakupa-meccsen).

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a máltaiak megtáltosodtak volna. A magyar válogatott legyőzése óta 12 tétmeccset játszottak, mérlegük 0-2-10, a jelenlegi világbajnoki selejtezőkön pedig még gólt sem rúgtak (Portugália 0-4, Albánia 0-3, Dánia 0-3).

Az összesített máltai mérleg tétmeccsen: 154 mérkőzésen 4 győzelem, 19 döntetlen és 131 vereség, 67 rúgott és 485 kapott gól.

1-0 a Fradi ellen
A klubcsapatok közül az angol tengerészek által alapított, 26-szoros bajnok Sliema Wanderers a legismertebb, a nemzetközi porondon azonban a legnagyobb sikereket a Hibernians FC érte el, amely a BEK 1967/68-as kiírásában döntetlenezett a Manchester Uniteddel (0-0), három évre rá pedig a KEK-ben ikszelt a Real Madriddal (ugyancsak 0-0). Büszkén emlegetik a Floriana bravúrját is: 1972-ben a KEK-ben 1-0-ra verte a Ferencvárost (s végül 1-6-os összesítéssel kiesett).

MÁLTA


A szövetség neve: Malta Football Association
Alapítás éve: 1900
Web: www.mfa.com.mt
Aktuális világranglista-helyezés: 146. hely
A legrosszabb világranglista-helyezés: a jelenlegi
A legjobb világranglista-helyezés: 66. hely (1996)
Klubok száma: 61
Igazolt játékosok száma: 10 753
A legtöbb válogatottság: 122, David Carabott
A legtöbb gól: 23, Carmel Busuttil
Szerelés: piros mez, fehér nadrág, piros sportszár


Az eddigi egymás elleni mérkőzések

1971    vb-selejtező    Málta–Magyarország 0-2    Bene (2)
1972    vb-selejtező    Magyarország–Málta 3-0    Kocsis L., Bene, Juhász
1988    vb-selejtező    Málta–Magyarország 2-2    Vincze I., Kiprich
1989    vb-selejtező    Magyarország–Málta 1-1    Boda
1997    barátságos    Málta–Magyarország 1-4    Urbán, Halmai, Orosz, Plókai
1997    barátságos    Magyarország–Málta 3-0    Kovács Z., Sebők V., Lipcsei
2004    vb-selejtező    Málta–Magyarország 0-2    Gera, Kovács P.
2005    vb-selejtező    Magyarország–Málta 4-0    Torghelle, Said (öngól), Takács, Rajczi
2006    Eb-selejtező    Málta–Magyarország 2-1    Torghelle
2007    Eb-selejtező    Magyarország–Málta 2-0    Feczesin, Tőzsér


focitipp.gj
*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább