Mai vb-selejtezők: a teljes menetrend

Mai vb-selejtezők: a teljes menetrend

, focitipp.hu

22 meccset játszanak ma Európában - ki, kivel és mikor? A világbajnoki selejtezők műsora, október 15., szerda.



1. csoport
Málta-Magyarország (Ta'Qali, 19:30)
Portugália-Albánia (Braga, 21:45)

Máig nem hevertük ki a két évvel ezelőtti megrázkódtatást (Ta'Qali, Málta-Magyarország 2-1), úgyhogy itt az ideje egy elegáns revánsnak. Annál is inkább, mivel ismét a csapatban köszönhetjük az eltiltássa után visszatérő Gera Zoltánt. A máltai válogatott a világranglista 146. helyén áll - ne ma induljon el felfelé...

A magyarokat egyébként szeretik Máltán, ez lesz a két csapat tizenegyedik egymás elleni mérkőzése, ennél többször már csak Izlanddal játszottak a máltaiak.

A csoport másik mérkőzésén a portugálok a hazai sokk (Dánia 2-3) és a stockholmi minimum (0-0) után ma Albániát fogadják, s egy gólzáporos győzelemmel a tabella élére lőhetik magukat.

2. csoport
Lettország-Izrael (Riga, 18:00)
Luxemburg-Moldova (Luxembourg, 20:15)
Görögország-Svájc (Athén, 20:30)

Luxemburg érzi a nagy esélyt: szeptemberben legyőzte Svájcot, s most, Moldova ellen, megszerezheti második győzelmét a vb-selejtezőkön - 1972 óta.

A csoportrangadót Athénban játsszák, Görögország Svájcot fogadja - a meccsen két legendás német tréner, Otto Rehhagel és Ottmar Hitzfeld csap össze, ketten együtt 27 trófeát szereztek Németországban...

3. csoport
Szlovákia-Lengyelország (Pozsony, 20:30)
Csehország-Szlovénia (Teplice, 17:30)
Észak-Írország-San Marino (Belfast, 20:45)

Ötezer lengyel szurkoló készül Pozsonyba, hogy a szombati chorzówi győzelem (Csehország 2-1) után újabb három ponthoz segítse csapatát. Ellenfelük nem lesz, legalábbis a lelátón nem: a szlovák klubok szurkolói csoportjai közös közleményben tudatták, hogy "a romlott futballszövetség" miatt bojkottálják a válogatott meccseket.

4. csoport
Oroszország-Finnország (Moszkva, 17:00)
Németország-Wales (Mönchengladbach, 20:45)

A Kuranyi-affér elcsitulóban, így a német válogatott háza táján az első számú kérdés az, hogy játszik-e Michael Ballack, aki az oroszok elleni szombati meccsen (2-1) izomsérülést szenvedett?

Az oroszok célja ma egyértelmű: bedarálni a finneket, hogy a hétvégi vereség ellenére tartani tudják a lépést a németekkel. Az orosz-finn a statisztika szerint sima egyes: a két csapat egymás elleni mérlege orosz szempontból 9-4-0, 37-8-as gólaránnyal.

5. csoport
Bosznia-Hercegovina-Örményország (Zenica, 20:15)
Észtország-Törökország (Tallinn, 20:30)
Belgium-Spanyolország (Brüsszel, 20:45)

A veretlen belgák a megállíthatatlan spanyolok ellen - ezt kínálja az 5. csoport ma este. A spanyol válogatott 708 perc óta nem kapott gólt (utoljára Angelosz Hariszteasz talált be ellenük a már "tét nélküli" Eb-csoportmeccsen), s ha a La Furia Roja ma sem kap gólt, akkor ez lesz zsinórban a nyolcadik "nullára kihozott" meccsük - a rekordot az olaszok tartják, akik 1972 és 1974 között 12 mérkőzésen nem kaptak gólt. A spanyolok veretlenségi szériája is elismerést érdemel: a világbajnoki selejtezőket tekintve 38 meccs óta nem találtak legyőzőre.

6. csoport
Horvátország-Andorra (Zágráb, 20:15)
Fehéroroszország-Anglia (Minszk, 20:30)

Kulcsjátékosok hiányoznak majd a Belorusszia-Anglia meccsen: sérülés miatt nem utazott el Minszkbe az angol középhátvéd, John Terry, míg a hazaiaknál bokasérülése miatt várhatóan nem lép pályára a csapatkapitány Alekszandr Hleb.

7. csoport
Litvánia-Feröer-szigetek (Kaunas, 18:00)
Ausztria-Szerbia (Bécs, 20:30)

"Bécsben nem könnyű nyerni, de szeretem az ilyen jellegű kihívásokat" - nyilatkozta a mai, Ausztria-Szerbia mérkőzés előtt Radomir Antics szerb szövetségi kapitány. A szerbek vezetik a csoportot, míg ellenfelük két frusztráló meccsen van túl: a Karel Brückner vezette osztrákok a franciák legyőzése (3-1) után némi meglepetésre kikaptak Litvániában (0-2), majd szégyenszemre pontokat veszítettek a Feröer-szigetek ellen (1-1).

8. csoport
Grúzia-Bulgária (Tbiliszi, 18:30)
Írország-Ciprus (Dublin, 20:45)
Olaszország-Montenegró (Lecce, 20:50)

A szófiai iksznek örültek az olaszok, egy Montenegró elleni döntetlen azonban keresztülhúzná Marcello Lippi számításait. Egy biztos: sárga lapos eliltás miatt nem játszhat a mai meccsen Luca Toni, így akár kezdőként léphet pályára a Squadra Azzurrában a fiatal Giuseppe Rossi (Villarreal) - pályafutása során először.

9. csoport
Norvégia-Hollandia (Oslo, 19:00)
Izland-Macedónia (Reykjavík, 20:00)

Ha a norvégok elleni meccsen is Edwin van der Sar védi a hollandok kapuját, akkor a 37 éves portás 130-szoros válogatottnak mondhatja majd magát. A kapusok örökranglistáján ezzel világviszonylatban övé lenne a harmadik hely, a szintén 130-szoros válogatott Jorge Camposszal (Mexikó) és Peter Schmeichellel (Dánia) egyetemben.
A szaúd-arábiai Mohamed Al-Daeyea (181) áll a lista első, a svéd Thomas Ravelli (143) pedig a második helyén. A további sorrend: 4. Andoni Zubizarreta (Spanyolország, 126), Peter Shilton (Anglia, 125) és Pat Jennings (Észak-Írország, 119).

Továbbjutási kulcs: Európából összesen 13 csapat jut tovább a világbajnokságra. A kilenc csoportgyőztes egyenesen továbbjut, a nyolc legjobb csoportmásodik pedig pótselejtezőt játszik a fennmaradó négy helyért.


focitipp.gj
*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább