Aranylabda: Alberttől Arsavinig

Aranylabda: Alberttől Arsavinig

, ktn

Keleti blokk

Nyolc, az egykori vasfüggönyön túlról érkező futballista nyert valaha aranylabdát, köztük Albert Flóriánnal. Idén a legtöbb esélye Andrej Arsavinnak van - sokkal kevesebb, mint egykor volt Albertnak.



A keleti blokk és az aranylabda

Andrej Arsavin, Jurij Zsirkov és Nemanja Vidics - három játékos Kelet-Európából, akik rákerültek az Aranylabdára esélyes "harmincasok listájára". Andrij Sevcsenko 2004-es győzelme óta most a került fel a legtöbb keleti focista a listára, tavaly például Cechnek és Berbatovnak, azelőtt pedig csak az ukránnak volt halvány esélye a kitüntetés elnyerésére.

Kelet-Európából származó játékos összesen nyolcszor nyerte el a France Football idén 53. alkalommal kiosztásra kerülő Aranylabdáját. Bizonyítja a keleti futballisták meghatározó (és mára csökkenő) szerepét, hogy például Albert Flórián 1967-es győzelmekor még a 35-ös lista 10 tagja származott a keleti blokk valamely országából.


1962: Josef Masopust (cseh)
1963: Lev Jasin (szovjet, orosz)
1967: Albert Flórián (magyar)
1975: Oleg Blohin (szovjet, ukrán)
1986: Igor Belanov (szovjet, ukrán)
1994: Hriszto Sztoicskov (bolgár)
2003: Pavel Nedved (cseh)
2004: Andrij Sevcsenko (ukrán)


Idén az orosz válogatott Eb-bronzérme és a Zenit Szuperkupa-győzelme arra volt elég, hogy Arsavin és Zsirkov is meghívást kapjon a decemberi gálára. S bár a legtöbben azt kérdezik, vajon miért hiányzik a listáról Ronaldinho, Henry vagy éppen Cannavaro, a focitipp inkább Mutu vagy Zirjanov hiányán csodálkozik.

Közeledik az aranyhoz a Kazany

S ha már a Zenit sztárjainál tartunk, gyakorlatilag eldőlt, hogy a szentpéterváriak már nem lehetnek bajnokok. Arra azonban még van esélyük, hogy jövőre a BL-ben induljanak, ugyanis 2009-ben az orosz bajnokság első két helyezettje automatikusan főtáblás, a harmadik helyezett pedig a selejtezők során kapcsolódik be a sorozatba. A Zenit hátránya jelenleg hat pont a harmadik helyen álló Dinamo Moszkvával szemben, s Arsavinéknak van egy elmaradt meccsük is.

A 25. forduló öt döntetlent hozott, s a kiesés elől menekülő Himkin kívül csak a Kazany és a CSZKA Moszkva tudott győzni. A Rubin a sereghajtó Sinnyiket verte idegenben, a fővárosiak a kilenc emberre fogyatkozó Permet verték hatpontos meccsen. A Kazany így őrzi hétpontos hátrányát a tabellán, ami öt fordulóval az orosz bajnokság zárása előtt azt jelenti, hogy a tatárföldiek további három győzelemmel már biztosan bajnokok.

A CSZKA-tól egyébként az idény végén távozik Valerij Gazzajev vezetőedző, akinek a vérnyomásával vannak problémái, a Kazany elleni idegenbeli rangadón például rosszul lett. "Nem szeretném, hogy elájuljon a kispadon. Húsz éve dolgozik megállás nélkül" - nyilatkozta az egyébként még csak 54 éves Gazzajevről Jevgenyij Giner, a CSZKA elnöke.

Dicsőség és szégyen

A Gloria szó jelentése dicsőség. A román bajnokságban szereplő Gloria Bistrita és Gloria Buzau idei szereplésére minden elmondható, csak az nem, hogy dicsőséges lenne. A két csapat összesen 22 meccset játszott eddig a ligában, és ebből 18 vereséggel zárult a részükről. A beszterceiek zsinórban a hatodik meccsüket bukták el hétvégén (Unirea 0-1), a Buzaunak pedig összesen egy pontot sikerült összekaparnia 11 mérkőzés alatt (Arges Pitesti 1-1). A Buzaunál a morál a mélyponton van, a kispadon debütáló Mario Marinica vereséggel kezdett (Otopeni 0-1), a portugál a csapat negyedik trénere idén.

A szezon elején botladozó CFR Cluj viszont alaposan összeszedte magát, a kolozsváriak pénteken 1-0-ra verték a listavezető Dinamo Bukarestet. Ezzel sorozatban a kilencedik meccsükön maradtak veretlenek, s már csak hat pont a hátrányuk a fővárosi csapattal szemben. A kolozsvári meccs botrányosra sikerült: a vendégszurkolók (a helyi U szimpatizánsaival kiegészülve) szégyenszemre már a meccs kezdete előtt magyarellenes rigmusokat skandáltak. "Ki a magyarokkal az országból" - ordították a román huligánok.

A Steauánál nincs hurráhangulat. A Lyon elleni meccsre készülő katonacsapat pénteken 2-0-ra kikapott Galacon. A kronika.ro cikke szerint Gigi Becali, a klub elnöke a meccs után azonnal kijelentette, hogy télen új kapust vesz a bakizó Zapata helyett. Becali emellett megreformálta a játékosok premizálási rendszerét is: a győzelemért továbbra is 3000 euró jár majd, de vereség esetén ugyanennyit elvesznek a játékosoktól.

Ne gondoljuk azonban, hogy a demagógiájáról és idegenellenességéről elhíresült Becali, valamint a bukaresti klubok rasszista hordái képviselnék a mainstreamet a román futballéletben - a romaniansoccer.ro nevű internetes portál olvasói szerint a Steaua tulajdonosa a legnépszerűtlenebb személyiség a román fociban.

(ktn)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább